blog

Blog – Tautra Mariaklooster Noorwegen

Architectuur

Door Jeroen Apers – Het Tautra Mariaklooster, met een opvallende dakconstructie van de hand van Jensen & Skodvin op Noorse eiland Tautra in de Trondheimsfjord. Het is een nieuw klooster voor achttien nonnen compleet met een kleine kerk en alle bijbehorende faciliteiten.

De opdrachtgevers zijn nonnen uit verschillende landen, voornamelijk de VS, maar allemaal vanuit de cisterciënzerorde. Een belangrijk aspect van de instelling is het introverte karakter van het dagelijkse leven van de nonnen. Hiervoor kozen de Jensen & Skodvin architecten voor een ontwerp bestaande uit een laag gebouw met een reeks tuinen. Daglicht moet een gevoel van privacy geven en uitsluiting voorkomen. Daarnaast moest het spectaculaire uitzicht over de fjord behouden blijven. Dit is onder andere toegepast in de refter, de eetzaal, waar de nonnen allemaal aan dezelfde kant van de tafel zitten, terwijl ze door de glazen wand naar de zee en de bergen aan de andere kant kijken.

Het programma is door de obvervatie van het kloosterleven met dertig procent verminderd. Gewoonlijk komen alle nonnen samen als ze zich in een van de hoofdruimten bevinden. Dat betekent dat deze kamers ook kunnen fungeren als ‘corridors’ en circulatiegebieden. De meeste ruimtes zijn slechts één keer in gebruik en hebben heel andere eisen. In het project is daarom een systeem van kamers bedacht van verschillende grootte die met elkaar zijn verbonden in de hoeken met waartussen ruimte is ontstaan voor in totaal 7 tuinen.  Het gebouw is gebouwd met gelamineerd vurenhout, 215×215 mm. De gevel is bekleed met leien.

 

Reageer op dit artikel