blog

Blog – Gestapelde Tiny Houses

Architectuur

Door Jeroen Apers – Gestapelde tiny houses in Tokio. Een tien verdiepingen tellende woontoren met een footprint van minder dan 50 vierkante meter. Door de vloeren op verschillende hoogtes tussen vloerbalken op te hangen heeft elke verdieping een andere doorsnede. Ontwerp van Hiroyuki Ito Architects.

De ontwerpers van Hiroyuki Ito wilden vanwege de geluidsoverlast van de locatie geen gebouw neerzetten met een stalen constructie. De appartementen hebben een oppervlakte van 30 vierkante meter waardoor kolommen en balken logge objecten in de ruimte vormen. De ontwerpers draaiden het om en maakten de ruimtes tussen de kolommen en balken waardoor kamers ontstonden met een huiselijke sfeer. Om de structuur kleiner te houden is gekozen voor een zes kolommen in plaats van vier.
De afmetingen van de structurele elementen worden kleiner naar de bovenverdieping om de trekkracht van het aardanker tijdens de aardbeving te verminderen. Deze reductie van structurele elementen varieert de diepte van de nissen omgekeerd evenredig met de afstand vanaf de lawaaierige grond.

De breedte van de kolom is tweemaal zo breed, zo groot als de schouderbreedte, terwijl de balkhoogte op lagere verdiepingen voldoende is om een menselijk lichaam te omhullen zoals in een kleine grot. Op de bovenverdieping creeren de dunne zuilen en kleine balken op een ruime beschutte ruimte. De afmetingen zijn enigszins aangepast zodat ze kunnen worden gebruikt als banken, lage tafels, slaapplaatsen en tafels.

Jeroen Apers Gestapelde TinyHouses

Architect: Hiroyuki Ito
Ontwerpteam: Junko Uehara, Kanako Takatsuka
Fotograaf: Masao Nishikawa

Reageer op dit artikel