blog

Blog – The Motown Movement

Architectuur

Elke dag fietste ik langs de prêt-à-loger op de campus van de TU Delft. Een schoolvoorbeeld van een duurzame transformatie van bestaand vastgoed. Steeds maar weer rees die ene vraag op in mijn hoofd: ‘de technologie om te vechten tegen klimaatverandering is daar, maar waarom wordt het niet door iedereen gebruikt?’. In dit vraagstuk ligt mijn passie en tevens de start van de groene non-profit organisatie genaamd; The Motown Movement.

door Bob Hendrikx

Twee jaar geleden besloten Ronen Dan, Dominik Lukkes en ik tijdelijk te stoppen met onze studie Architectuur aan de TU Delft om ons in te zetten voor de maatschappij. Niet voor de elite, maar voor de Average Joe. Ons doel was duidelijk: duurzaamheid bereikbaar maken voor iedereen!

In februari 2016 richten wij daarom The Motown Movement op. Een stichting die vecht tegen klimaatverandering door duurzame bouwprincipes bereikbaar te maken voor iedereen. Wij ontwikkelen een low-budget en do-it-yourself methode voor het transformeren van een bestaande woning naar een zelfvoorzienende woning. Ons onderzoeksproject brengt onderzoek en educatie samen in een showcase: een menukaart van low-budget en do-it-yourself methodes voor het verduurzamen van je huis.

Menukaart The Motown Movement

Menukaart The Motown Movement

Detroit

Maar hoe kom je dan bij Detroit zou je zeggen? Als jonge architecten werden wij geïnspireerd door deze stad van de toekomst. In de jaren vijftig hebben de rassenrellen en krimpende auto-industrie de ondergang van de stad ingeluid.

De stad staat nu bekend om zijn compleet leegstaande wijken, armoede en criminaliteit. Er is weinig geld en de achtergebleven bewoners wonen in verouderde huizen binnen een verouderde infrastructuur. Desondanks blijft de moedige Detroiter enorm positief. Ze geven niet op, maar vechten door. Er heerst een sterke do-it-yourself-cultuur, waarbij men gebruik maakt van de beschikbare ruimte, materialen en vrijheid: de perfecte ingrediënten voor onze methode.

Het project liep al snel op een positieve manier uit de hand. We bezochten Detroit voor zes weken en kochten een huis voor $1000. Dit nieuws werd snel verspreid. De krantenkop luidde: ‘3 studenten kopen huis in Detroit van 1 maand stufi’. Vanaf dat moment was er geen weg terug.

Oude situatie The Motown Movement

Oude situatie The Motown Movement

Luxury

Afgelopen zomer bezochten we Detroit voor een half jaar. Samen met een team van studenten, professionals, buurtbewoners, vrijwilligers en lokale organisaties werkten wij aan de realisatie van een duurzaam, educatie center in een achterstallige wijk. Met ons huis willen we andere huiseigenaren in staat stellen om te vechten tegen klimaatverandering en hun energie rekening verlagen. Daarnaast wordt het een plek van veiligheid, kennisuitwisseling en persoonlijke ontwikkeling.

The Motown Movement

Toekomstvisie The Motown Movement

“It is a luxury to care about climate change”, zei een Detroiter eens tegen ons. Om eerlijk te zijn waren we erg geschrokken van de armoede in de stad. We zaten eens bij een buurtbewoner in de auto die zijn levensverhaal met ons deelde. “When I was your age, I was in prison”. De vele bottom-up initiatieven en ongeëvenaarde positiviteit motiveerden ons enorm om juist hier een verschil te maken. We haalden $100.000 op via onze crowdfunding om te beginnen met de bouw van ‘our house in the middle of the street’.

The Motown Movement

The Motown Movement: ‘our house in the middle of the street’

Vanaf september zijn we bezig geweest met het zoeken naar een structuur waarin wij onze beweging kunnen voortzetten. Met het resultaat: een wisselend studentenbestuur met een bovenliggend adviesorgaan. Ons streven is om elke twee jaar een vervallen woning te transformeren tot zelfvoorzienende woning in Detroit. Met als hoogste doel om duurzaamheid bereikbaar te maken voor iedereen. Het kersverse nieuwe bestuur zal in februari vertrekken voor haar halfjaarlijkse – en eerste – bezoek aan The Motown. Volg hun life changing experience in deze blogserie waarbij ze je een kijkje geven in onze Motown Movement. Als dit nu al naar meer proeft, verwijs ik je graag door naar themotownmovement.com ;)

See ya.

Lees ook

Reageer op dit artikel