blog

Blog – Stedelijk Base door Rem Koolhaas opent deze week

Architectuur

Door Harm Tilman – Stedelijk Base, de nieuwe collectie-presentatie in Stedelijk Museum Amsterdam door Rem Koolhaas, wordt komende week geopend. Ik kan bij wijze van spreken niet wachten om het te gaan zien, maar de opwinding vooraf in de media gaat vooral over de gemaakte kosten. Waarom hoor je niemand over de opbrengst, over wat het voor het Stedelijk Museum betekent?

Blog – Stedelijk Base door Rem Koolhaas opent deze week

Wat is het geval? De herinrichting van het Stedelijk Museum Amsterdam kost bijna 2,9 miljoen euro. Dat is 700 duizend euro meer dan vooraf was begroot, zo werd afgelopen week bekend gemaakt. De media spreken er schande van in berichten waarin cijfers en tekorten over elkaar heen buitelen.

Stalen wanden

Twee derde van de extra kosten zou volgens interim-directeur Jan Willem Sieburgh zitten in de nieuwe stalen wanden waaraan de kunst straks wordt opgehangen. Dit displaysysteem is ontworpen door architect Rem Koolhaas. Het bureau van Koolhaas spreekt op zijn beurt tegen dat het voor het ontwikkelen van dit systeem extra kosten heeft gemaakt. Volgens OMA zitten deze vooral in de inrichtings- en verlichtingskosten die door anderen zijn gemaakt.

Kosten herinrichting

De controverse is mede veroorzaakt door het feit dat de in oktober opgestapte museumdirecteur Beatrice Ruf nooit bekend heeft willen maken hoeveel de herinrichting zou gaan kosten. Ze wilde alleen kwijt dat die uit de lopende begroting zou worden betaald en dat de ingreep een ‘rehang’ betrof die gebruikelijk is in de museumwereld.

Vertraging opening

De stemming zit er dus lekker in, nog voordat ook maar iemand Stedelijk Base heeft gezien. Daar komt bij dat deze kelderzaal zou opengaan in mei van dit jaar, maar deze datum niet is gehaald. Ook dit wordt toegeschreven aan tegenvallers bij de ontwikkeling van het display-systeem. De zaal is daardoor uiteindelijk niet acht maanden dicht gebleven, zoals het plan was, maar bijna twee keer zo lang.

Nieuwe visie op collectie

Het begon zo mooi. Met de komst van Beatrix Ruf kreeg het Stedelijk nieuw elan. Ruf ontwikkelde een visie op het museum en de collectie. De vaste museumverzameling zou verhuizen van de oudbouw naar de kelderzaal in de nieuwbouw (de badkuip) van Mels Crouwel en de ruimtes daarboven. De werken zouden bovendien worden gemengd met design en sculptuur, tot dan toe gescheiden gebieden. In de oudbouw zouden de thema-presentaties komen (Stedelijk Turns)  en in de bovenzalen daarvan de grote exposities (Stedelijk Now).

Open circuit

Stedelijk Base laat in 750 werken de ontwikkeling in de kunsten vanaf de negentiende eeuw zien. OMA ontwierp speciaal voor de benedenverdieping van het Stedelijk een open circuit met vrijstaande wanden. Op dit open parcours kunnen bezoekers hun eigen route kiezen en zelf verbanden leggen tussen de kunstwerken. Koolhaas verklaarde in interviews vooral getroffen te zijn door de maat van de kelderruimte. In de nieuwe opstelling wil hij die zichtbaar houden.

Stap verder

De herinrichting door Koolhaas lijkt alleen maar winst op te leveren. Door de mogelijkheden die het biedt, zou het het Stedelijk een stap verder kunnen brengen. Daarnaast is het uitermate spannend te zien op welke manier Nederlands grootste architect naar de werken in het Stedelijk heeft gekeken en welke nieuwe perspectieven dit oplevert. De rehang is een culturele event van de hoogste orde.

Entreegebied van het Stedelijk Museum in 2012, met rechts de buis die de kelder van de nieuwbouw verbindt met de bovenverdieping

Opbrengst

Je zou toch willen dat niet alleen naar de kosten wordt gekeken maar ook naar de opbrengst van Koolhaas’ Stedelijk Base. Al was het alleen maar om het leven zo een beetje leuker te maken.

Vanaf 16 december is Stedelijk Base voor het publiek geopend

Entree Stedelijk Museum in 2012

Lees ook: Stedelijk Museum Amsterdam als ontmoetingsplek

 

Reageer op dit artikel