blog

Architectuur zelf aan zet bij ARC17 Awards

Architectuur

Door Harm Tilman – ARC17 Awards laten zien dat architectuur in de lift zit. De gemiddelde omzet van architectenbureaus stijgt en er wordt weer geïnvesteerd. Architecten krijgen ruimte voor het maken van keuzes in hun portfolio. De discussie over architectonische kwaliteit laait op.

De ARC17 Awards worden komende donderdag (30 november) voor de zesde maal uitgereikt in Amsterdam. Afgaande op het aantal inzendingen gaat het weer goed met architectuur. Dit jaar ontvingen we liefst 390 inzendingen, aanzienlijk meer dan vorig jaar. Het is een indicatie van het feit dat de architectuur opbloeit.

MVRDV Munchen

In München werkt MVRDV aan WERK12, de uitbreiding van een voormalig fabrieksterrein met een multifunctioneel gebouw Beeld MVRDV

Goede vooruitzichten

Ook de cijfers die de BNA vorige week presenteerde, laten mooie resultaten zien voor architectenbureaus. De gemiddelde omzet nam afgelopen jaar toe met 5 % en ook de winstgevendheid van de bureaus liet een verbetering zien. Zo kunnen ze investeren in zaken als circulariteit en technologie. De vooruitzichten zijn goed, als je alleen al denkt aan de komende woningbouwopgave en de onderliggende systematiek hiervan.

Verdeling omzet per type opdrachtgever. Bron BNA

 

Relevantie

Vragen die al lang niet meer werden gesteld, komen opnieuw naar voren. De vraag bijvoorbeeld hoe de architectuurpraktijk opnieuw relevant kan zijn voor de mensen die ze bedient. Ze laat haar sporen na in veel van de ARC17 inzendingen. Ontwerpen staan niet meer op zichzelf, maar zetten in op veranderingen van de systemen waar ze deel van uitmaken.

Het raadhuis in Murcia door Rafael Moneo. Beeld Michael Moran

Maatschappelijke inzet

Positief is ook dat een nieuwe generatie architecten aan de deur klopt en andere methoden in de architectuur introduceert. Je ziet dit terug bij de vijf architecten die dit jaar zijn genomineerd voor de ARC17 Jong Talent Award. De wens maatschappelijke problemen op te lossen, koppelen zij op een vrij vanzelfsprekende manier aan het denken in en maken van architectuur.

Het station van Atocha in Madrid door Rafael Moneo

Criteria voor kwaliteit

De manier waarop naar architectuur wordt gekeken is dan ook sterk aan het veranderen. Ook de criteria waarmee architectuur en architectonische vormen worden beoordeeld, zijn niet meer dezelfde. De Spaanse architect Rafael Moneo voelde dat in zijn John Soane lezing begin deze maand haarfijn aan. Architecten moeten in andere dan formele termen over architectuur nadenken, aldus Moneo. Juist nu moeten ze aan een groot publiek kunnen uitleggen waarom ze voor een bepaalde vorm hebben gekozen.

Het station van Atocha in Madrid door Rafael Moneo

Pop-up paviljoen

Een goed voorbeeld hiervan is het Pop-up paviljoen dat architecten van mourik deze maand opleverde in de hal van het provinciehuis Utrecht. Op deze plek werkt de Provincie met haar externe partners en specialisten aan complexe actuele maatschappelijke problemen. Architecten van mourik ontwierp een circulair, multifunctioneel en neutraal landschap met verschillende plekken voor overleg en samenwerking, afgescheiden door één doorlopend gordijn.

Pop-up paviljoen in Utrecht door architecten van mourik

Circulair en inhoudelijk

Gebruikte stoelen, tafels en andere elementen krijgen in dit paviljoen een tweede leven. Dit hergebruik is behalve circulair ook inhoudelijk onderdeel van het concept: verschillende strategieën en diverse identiteiten komen samen in het UtrechtLab. Tevens krijgen bepaalde meubels een nieuwe betekenis, doordat ze anders worden gebruikt dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Pop-up paviljoen in Utrecht door architecten van mourik

Stedelijke context

Het Pop up paviljoen laat zien dat gebouwen en interieurs geen geïsoleerde objecten zijn, maar gerelateerd aan een bredere maatschappelijke en stedelijke context. De discussie over architectonische kwaliteit haakt hierbij aan en wordt hierdoor gevoed. Juist door uit te leggen welke ontwerpbeslissingen zijn genomen en waarom gebouwen en interieurs zijn zoals ze zijn, kan architectuur haar plaats in de samenleving herwinnen.

Plattegrond van pop-up paviljoen in Utrecht door architecten van mourik

Direct en begrijpelijk

De ARC17 Awards wil iedereen inspireren en laten zien dat architectuur de stad op een directe en begrijpelijke manier kan vormgeven. Ze speelt in op het besef dat architectuur van groot belang is voor mensen en steden. Woningbouw, infrastructuur, klimaatverandering – de uitdagingen zijn niet gering. Architectuur van stoel tot stad is belangrijker dan ooit.

Pop-up paviljoen in Utrecht door architecten van mourik

Reageer op dit artikel