blog

Blog – Architectuur grote winnaar in Achterhoek

Architectuur

Door Harm Tilman – Architectuur is aan het veranderen en dat zie je terug bij de lokale architectuur prijzen in het land. Na jarenlang te zijn beoordeeld op hun iconische eigenschappen, worden gebouwen nu vooral aangesproken op hun maatschappelijke relevantie.

Blog – Architectuur grote winnaar in Achterhoek

Vorige week werd in Eindhoven de Dirk Roosenburgprijs uitgereikt aan het project Spaces van Inbo, afgelopen weekeinde ging in Ulft de Architectuur Prijs Achterhoek naar LA-DI-DA met Hietland en volgende week wordt in Utrecht de Rietveldprijs uitgereikt aan Monk Architectuur. Bij al deze prijzen treedt iets bijzonders aan het licht. Dat laat zich uitstekend toelichten aan de hand van de APA Award 2017.

In de Dru Cultuurfabriek te Ulft werd dit jaar voor de zestiende maal de APA Award uitgereikt Foto Harm Tilman

Jonge architect

‘Si jeunesse savait; si vieillesse pouvait’: wisten de jongeren het maar en konden de ouderen het nog maar. In de architectuur is het extreem moeilijk om in de de eerste jaren van je praktijk iets te te ontwerpen met kwaliteit, terwijl je pas na je 50ste je talent echt kunt ontplooien en iets belangrijks kunt bereiken. Ervaring speelt hierbij een grote rol. Niet voor niets sta je bijvoorbeeld in een land als Italie op je zestigste nog als een jonge architect te boek.

Museum voor Modern Realisme (MORE) in Gorssel door Hans van Heeswijk Architecten

Museum MORE in Gorssel

Hans van Heeswijk ontwierp het Museum voor Modern Realisme (MORE) in Gorssel. Het is een prachtig museum, bovendien ongelooflijk goed ingepast in het dorp. Om alle bananenschillen die het ontwerp had kunnen verstieren of die het uiteindelijk gerealiseerde gebouw tot een slap aftreksel van het ontwerp had kunnen maken, is de ontwerper met een ruime boog heen gelopen. Ongetwijfeld heeft zijn ervaring  hierin een grote rol gespeeld. MORE is een goed gebouw en was een waardige winnaar van de APA Award geweest.

Laura van Santen (rechts) en Diederik de Koning (links) winnen de APA Award 2017 en worden geïnterviewd door Hester Macrander (midden) Foto Harm Tilman

Enorme verrassing

Toch werd in Ulft de prijs niet uitgereikt aan deze ervaren architect, maar aan het jonge bureau LA-DI-DA uit Den Haag, voor hun woonhuis met schuur in Hietland. Het was in meerdere opzichten een enorme verassing. Ook de winnaars zelf bleken er totaal niet op te hebben gerekend. In deze tijden is het voor jonge architecten nu eenmaal veel moeilijker geworden aan de bak te komen, simpel omdat de samenleving meer gaat voor het gevestigde dan het onbekende.

Foto Peter Tijhuis

Foto Peter Tijhuis

Adequaat decor

Het huis is geheel toegesneden op het echtpaar dat hier komt wonen. Je kunt zeggen: het huis is zo vormgeven dat het adequaat zijn rol kan vervullen in het leven dat beide mensen op deze plek leiden. LA-DI-DA ontwierp een huis dat geheel gericht is op het buiten leven. Het is ook een huis waar de bewoners betrekkelijk weinig omkijken naar hebben.

Bloedmooie plattegrond

Het huis heeft een bloedmooie plattegrond, een kopie van de twee geschakelde volumes die je in de Achterhoek vaker tegenkomt. De alternatieven van het landhuis, de villa of erger nog de boerderette zijn zo vermeden.

Foto Peter Tijhuis

Foto Peter Tijhuis

Hout en cementvezelplaat

Het huis is geheel in hout afgewerkt. Bij de bouw is gebruik gemaakt van een verscheidenheid aan grenen- en vurenhout. De gevels zijn afgewerkt met cementvezelplaten en het dak met golfplaten van hetzelfde materiaal. Resultaat is niet een huis dat representatief is en op de voorgrond treedt, maar een thuis dat een achtergond vormt in het leven van het echtpaar en in zijn omgeving.


Architectuur en omgeving

In haar hoedanigheid van voorzitter van de Stichting APA reikte Annemarie Jorritsma de prijzen uit. Ze vertelde dat de APA het belang van architectuur ondersteunt: architectuur draagt immers bij aan de omgeving. Onder de ingezonden plannen zitten veel transformatieprojecten, en ook deze hebben als intentie de omgeving te verbeteren, aldus Jorritsma. Dit criterium speelde in de beoordeling van de jury dan ook een grote rol.

Foto Peter Tijhuis

Architectuur en bouwelementen

Wat we zodoende een beetje missen is een beoordeling van de architectuur zelf. Meer nog dan zijn bijdrage aan de omgeving of het landschap, lijkt me vooral hierin de grote betekenis van Hietland te liggen. Behalve een ontwerper met een oorspronkelijke visie, is LA-DI-DA ook een bureau dat al op jonge leeftijd in staat is de in bouwelementen opgesloten kennis te structureren en organiseren.

Foto Peter Tijhuis

Lichtend voorbeeld

Ik ben het dan ook niet met de jury eens dat Hietland niet als voorbeeldproject is te beschouwen. Juist de balans die LA-DI-DA weet te bereiken tussen architectuur, bouwelementen en toeleveranciers is van buitengewoon belang en een lichtend voorbeeld voor de discipline.

 

Lees ook

Genomineerden ARC17 Jong Talent Award bekendgemaakt

Jonge architecten realiseren sterke vernieuwing Singer Laren

Jonge architecten in MOMA

Reageer op dit artikel