blog

Blog – Op reis naar Piraeus

Architectuur

Door Caroline Kruit – Publicaties maken voor architecten is misschien wel het leukste dat er is. Publicaties maken met architecten is minstens zo leuk, maar wel een stuk uitdagender. Alle stramienen kunnen overboord, de koers is wat grillig, de wind waait mee en soms tegen, het einddoel ligt vast maar kan onderweg van gedaante veranderen. En de woelige baren zijn altijd daar.

Blog – Op reis naar Piraeus
Proefdrukken

Piraeus is een plaats in Griekenland. Waar – terwijl ik dit schrijf – een hittegolf het dagelijks leven verstoort. In Nederland viel deze zomer (met bijna tropische temperaturen) in juni samen met de productie van Post Piraeus, een publicatie in samenwerking met elf architecten. De redactie zat wekenlang op een bloedwarm eilandje, dat drie weken voor de deadline de naam ‘Post Piraeus’ kreeg.

Het gebouw Piraeus, dat werkelijk de aanleiding is geweest voor deze publicatie, was op een druilerige ochtend begin mei het toneel voor de fotosessie van de auteurs-architecten en fotograaf Maarten Kools. Daar waar het gebouw in de verhalen van de architecten een hoofdrol speelt, was het nu decor. Het ging even niet om context, volume, compositie, constructie, materiaal en detail. Nu speelden licht, verhoudingen, kleuren en timing een belangrijke rol. Met een lach en veel energie. Die hebben we geprobeerd vast te houden en te vertalen naar de uitgave Post Piraeus.

Emotie meenemen

Het prachtige haakje waaraan alle artikelen in Post Piraeus zijn gehangen, is het referentiewerk van Hans Kollhoff. Hierover praten en schrijven betekent dat er emotie bij mag komen. En als die emotie eenmaal in een verhaal zit, dan gaat het niet meer weg. De fascinatie voor het werk en de ontwerpmethodiek van Kollhoff bracht deze groep auteurs-architecten samen en is ook de rode lijn door de publicatie. Voor de één betekent het puzzelen op de gevelcompositie of de plattegronden, voor de ander is het juist de stedenbouwkundige samenhang. Weer een ander ziet een boodschap in reeksen zwart-wit dia’s van een onafgemaakt Berlijn en dan is er opeens een vrolijke vaas – een object dat bijna menselijke eigenschappen wordt toegedicht.

In de publicatie Post Piraeus krijgen al deze invalshoeken een plaats, een uitleg en een vervolg in het eigen werk van de betrokken architecten. Zoiets kan je als redactie niet bedenken: dit komt uit het hart van de architectuur.

Samen maken

De initiatiefnemers voor de publicatie waren ook ambassadeurs richting potentiële partners-sponsoren voor de uitgave. En dat bracht (behalve een positief resultaat en daarmee haalbaarheid van de publicatie) weer een heel nieuwe verhalenstroom op gang. Veel van de sponsoren kozen ervoor om in Post Piraeus een verhaal te vertellen over hun samenwerking met deze (en andere) architecten. Hieruit blijkt een uitdagende wisselwerking, een relatie van geven en nemen en samen gaan voor het beste – en mooiste – resultaat.

Hier op de redactie Customer Media (waar we dit soort producties binnen Vakmedianet maken) was het soms wel even zuchten en steunen. Want streven naar perfectie betekent heel veel correctieronden. Puntjes op de i, lijntjes op 0,25 punt. En dan nog een keer lezen en weer wat ongemakkelijkheden vinden, de boel weer aanpassen. Dat alles in twee talen, want elk woord ook in het Engels. Maar nu het uit onze handen is en de drukker aan de slag, is het achterover leunen en terugkijken op een bijzonder project. Waarvan we inmiddels hopen dat er meer zullen komen!

 

Caroline Kruit
Uitgever Customer Media Vakmedianet BouwCommunities

 

Reageer op dit artikel