blog

Blog – Is het een ei, een peer of een spaceship?

Architectuur

Door Jeroen Apers – Solar Egg, een sauna in een glanzend gouden ei van vijf meter hoog als onderdeel van een gebiedstransformatie in het Zweedse Luossabacken, Kiruna. lHet ontwerp is van de hand van het kunstenaarsduo Bigert & Bergstrom.

Blog – Is het een ei, een peer of een spaceship?

De meest noordelijke gelegen stad van Zweden, Luossabacken in Kiruna, ondergaat een enorme gebiedstransformatie doordat de lokale mijn moet worden vergroot en de stad moet worden verplaatst. De mijn is de belangrijkste inkomensbron van de inwoners en van levensbelang voor het behoud van de stad. De verplaatsing roept echter discussie op, wat gebeurt er met de natuur, de bestaande architectuur en het landschap.

Apers-Bigert & Berstrom-Golden-Egg

Apers-Bigert & Berstrom-Golden-Egg

Apers-Bigert & Berstrom-Golden-Egg

De Solar Egg is bedoeld als sociale sculptuur waar de lokale bevolking en bezoekers van de stad elkaar kunnen ontmoeten tijdens een saunabezoek en bijvoorbeeld de discussie nog eens door kunnen nemen. De sauna speelt een belangrijke rol in het koude climaat van Lapland en is bedoeld als kamer van warmte en reflectie. Studio Bigert & Berstrom hebben deze traditie omgezet in sculpturaal symbool waarin ideeën kunnen worden uitgewisseld.

Apers-Bigert & Berstrom-Golden-Egg

Het ei is gemaakt van roestvrij gouden spiegelbekleding. Samen met de veelzijdige vorm wordt de omgeving (gebroken) gespiegeld in een groot aantal verschillende spiegelbeelden. Landschap, mijn, stad, hemel, zon en sneeuw worden hier samengevoegd tot een gefragmenteerd beeld dat associaties oproept  met de complexiteit van de discussie over klimaat en duurzame gemeenschapsontwikkeling. Het interieur van het ei is uit hout gevormd, met de wandpanelen en vloerbedekking van pijnboom en de bank van aspen. In het midden van het ei staat de houtverwarmde, hartvormige sauna-fornuis van ijzer en steen. De temperatuur in het ei varieert tussen 75 ° en 85 ° Celsius.

Bron: Jeroen Apers / Studio Bigert & Berstrom

Lees ook:

IJzermijn in Zweden verdringt stad

IJzermijn in Zweden verdringt stad

Een ijzermijn knabbelt aan Kiruna, in het noorden van Zweden. Daarom wordt de complete stad nu verhuisd. Met hulp van de Nederlandse architect Koen Kragting van bureau White. De ijzermijn dwingt de grofweg 18.000 inwoners uit de stad in het uiterste noorden van Zweden te verhuizen. Kiruna wordt twee kilometer verderop volledig herbouwd.
Lees verder

 

Reageer op dit artikel