blog

Blog – De maximizers van de Archiprix 2017

Architectuur

Door Vita Teunissen – De afgelopen maanden interviewde ik als stagiaire verschillende Archiprix-genomineerden over hun afstudeerprojecten en toekomstdromen. Ik sprak ambitieuze ontwerpers over hun inspirerende plannen en leerde een waardevolle les over de jonge generatie architecten. Ondanks het feit dat ze zijn opgeleid ten tijde van een crisis, zijn ze nuchter en ambitieus en geloven ze in de toekomst.

Blog – De maximizers van de Archiprix 2017
Van links naar rechts van boven naar beneden: Ramon Scharff, Barend Mense, Anneloes de Koff, Manon Deijkers en Giel Sengers

Crisisgeneratie
Historici vinden het leuk om de geschiedenis in tijdvakken in te delen. Daarom komen wij, de millennials, na de babyboomers en de Verloren Generatie. Zelf noemen we ons graag de prestatiegeneratie (naar het boek van mede-twintiger Jeroen van Baar), de carrièretijgers die bezwijken onder de excellentiedruk. Andere labelen ons tot de Google- of internetgeneratie. Mijn persoonlijke favoriet: de maximizers, avonturiers die alles uit het leven willen halen; klinkt net iets leuker dan ‘de crisisgeneratie’.

Stuk voor stuk begonnen ze in of net na het ‘rampjaar 2008’. De vijf afgestudeerde ontwerpers voor de serie Archiprix, en dan? hebben de economische achteruitgang gemerkt en gevoeld. Voor de Academiestudenten was het lastig om een baan te vinden, de TU-studenten hoorden regelmatig dat ze beter een kansrijkere carrière konden kiezen. Maar de vijf mensen die ik sprak hebben de finish bereikt. En hoe.

 

Voorzichtig optimistisch
Hun afstudeerprojecten tonen ieder het geloof in de toekomst en de maakbaarheid daarvan. De ontwerpers zijn nuchter, democratisch, brutaal en voorzichtig optimistisch. Bovenal zien ze kansen op bijzondere plekken. Barend Mense (Academie van Rotterdam) deed een voorstel voor een ontwerpstrategie die de wijk Hackney in Londen nieuw leven doet inblazen, zonder haar identiteit te verliezen. Ramon Scharff (Academie van Amsterdam) reconstrueerde zelf de tekeningen van het Paleis op de Dam. Hij wil het voormalige stadhuis weer teruggeven aan de stad door hierin onder andere een kinderopvang en een voedselbank onder te brengen.

In de Van Gendt-hallen in Amsterdam-Noord ontwierp Anneloes de Koff (TU Delft) een asielzoekerscentrum waar de bewoners hun huisvesting kunnen aanpassen aan hun persoonlijke en culturele wensen. Giel Sengers (ArtEZ Arnhem) vond schoonheid in een mijnregio in België die door de overheid vergeten is en Manon Deijkers (TU Eindhoven) bouwt in Heerlen ‘verder aan een krimpstand’.

 

Red Uzelf
Stuk voor stuk getuigen de projecten van een gezonde dosis Red Uzelf: de opdrachten zijn zelf geformuleerd en de locaties zijn plekken die normaal gesproken worden overgeslagen. Alle vijf geloven de ontwerpers in de power van de kleinschalige initiatiefnemer en ze zijn optimistisch over de toekomst. Naïef? Misschien. Waardevol? Dat zeker.

De expositie van de Archiprix 2017 reist ook dit jaar weer door Nederland. Vanaf deze week zijn de nominaties te bewonderen op de faculteit Bouwkunde in Delft.

Reageer op dit artikel