blog

Blog – Psychidelische cartoon architectuur

Architectuur

Opvallend is een understatement bij dit bouwwerk van pop art-kunstenaar James Rizzi en architect Konrad Kloster in het Duitse Brunswick uit 2001.

Blog – Psychidelische cartoon architectuur

Het Happy Rizzi Haus staat volgens Konrad Kloster voor “weg van het aardse in het bouwen. We willen naar meer experimentele architectuur, meer kunst en technologie.’ We willen in staat zijn de permeabiliteit en de kunst van Pop-Art om te zetten in een gebouw. Wij zien dat als een schitterende uitdaging.”

Psychidelische cartoon architectuur

Psychidelische cartoon architectuur

De locatie van het Happy Rizzi House, de Ackerhof, is van groot belang voor de geschiedenis van de stad Braunschweig. Reeds ten tijde van de ‘horror court’ bevond zich hier de toegang tot het Mafniviertel naar het Paleisplein en het Park. Deze historische poortsituatie wilden de ontwerpers doen herleven.

Psychidelische cartoon architectuur

Psychidelische cartoon architectuur

De door James Rizzi uit New York ontwikkelde gevels, ruimtelijke concepten en gebruikte materialen zijn een noviteit. Grote delen van de buitenschil zijn gezeefdrukt, uitgevoerd in een glasmembraan dat het huis daadwerkelijk in het licht zet. De levendige en heldere kleuren verwijzen naar de kleuren van pop art, evenals naar de architectonische visies uit de jaren 20 van gloeiend kristal.

Psychidelische cartoon architectuur

Psychidelische cartoon architectuur

Reageer op dit artikel