blog

Blog – Ik spreek Architects

Architectuur

Ik ben dus een dubbelstudent. Ik studeer Architectuur en Architectuurgeschiedenis en het is een waar genoegen om de beoefenaars van deze vakken over elkaar te horen praten. Volgens de architect zijn architectuurhistorici stoffig, langdradig en (hoe durf je!) nutteloos. Architecten zijn eigenzinnig, vaag en omhooggevallen, zegt de historicus. Het is dat ‘vaag’ waar ik het […]

Blog – Ik spreek Architects

Ik ben dus een dubbelstudent. Ik studeer Architectuur en Architectuurgeschiedenis en het is een waar genoegen om de beoefenaars van deze vakken over elkaar te horen praten. Volgens de architect zijn architectuurhistorici stoffig, langdradig en (hoe durf je!) nutteloos. Architecten zijn eigenzinnig, vaag en omhooggevallen, zegt de historicus.

Het is dat ‘vaag’ waar ik het even over wil hebben. Voordat ik besloot mijn gezichtsveld te verbreden en een uitstapje te maken naar de studie Architectuurgeschiedenis, vond ik mezelf allesbehalve vaag; mijn mede-bouwkundestudenten snapten me, mijn architectuurdocenten snapten me, zelfs ik wist waar ik het zelf over had. Maar wist je dat wij dus echt onbegrijpelijk zijn? Mijn wetenschappelijke begeleiders aan de VU hebben in mijn essays de kracht van hun rode pen herontdekt.

Ik spreek Architects

Niet vaag, maar intelligent

‘Door de ruimtelijke variabelen toe te voegen, promoot de complexiteit van de architectuur de onstabiele open programmering, waar kunst en architectuur profiteren van elkaars uitdagingen,’ zegt vader Rem over Fondazione Prada in Milaan. Het klinkt erg intelligent, dus wij doen zelf ook graag een poging. Zonder moeite gebruiken we woordcombinaties als ‘uniforme ruimtelijke articulatie’ en ‘gebalanceerde tektonische compositie’. Onze ontwerpen ‘gaan met elkaar in dialoog’ en ‘staan in direct contrast met de werkelijkheid’. En de reeksen bijvoeglijke naamwoorden die we inzetten om ons punt over te brengen moeten menig record hebben verbroken.

Architecten profileren zich als ontwerper van de maatschappij. Maar de leek (ook wel: de gebruiker, hem voor wie we het doen) snapt ons niet. Ik moet toegeven, dat voelt best wel goed. Als mijn kaakchirurg mij had verteld dat ik aan oligodontie lijd, had ik mij veel specialer gevoeld dan toen hij bruut aangaf dat ik zes volwassenkiezen miste (geen zorgen, hij heeft het vakkundig opgelost). En geef toe, een deconstructed egg salad klinkt smakelijker dan het roerei dat je vanochtend naar binnen hebt gewerkt.

Toegegeven, de woordelijke bevlogenheid van de architect is een bevestiging van zijn of haar kunde, een toonbeeld van intelligentie en een verbale uiting van de vele jaren aan ervaring (zie je, dat klonk hartstikke slim). Maar laten we onszelf niet intelligenter voordoen dan we daadwerkelijk zijn. Woorden rijgen kan iedereen.

Reageer op dit artikel