blog

Blog – Genderfluïde architectuur

Architectuur

Enkele weken geleden organiseerde Het Nieuwe Instituut een talkshow met de nieuwe generatie modeontwerpers over een cultureel diverse werkelijkheid. Hierin speelde het begrip ‘genderfluïde’ een belangrijke rol: niet eerder was er zoveel aandacht voor de LGBTQ-community. Zo zijn er in dezelfde week twee nieuwsberichten verschenen over aangepaste regelgeving rondom dit onderwerp. Het blijkt dat het nog altijd nodig is te strijden voor de vrijheid om te kunnen zijn wie je bent.

Blog – Genderfluïde architectuur

Joris Suk van modelabel MAISON the FAUX, één van de aanwezige modeontwerpers, gebruikt deze gendervrijheid in zijn ontwerpproces. In tegenstelling tot de meeste ontwerpers, die beginnen met de keuze tussen een mannen- of vrouwenkledingstuk, begint Joris met de stof. Geïnspireerd door het materiaal en de kleur begint hij met het vormen van een ontwerp. Het resultaat is verrassende kleding waar het model (m/v) zelf invulling aan geeft. Op een eigen manier geeft MAISON the FAUX door middel van kleding antwoord op een relevante kwestie.

Het Nw Instituut_MAFB_Opinie

Het Nieuwe Instituut, Thursday Night: Designing for Diversity. Fotograaf Les Adu

Maatschappijkritisch werk 

Zoals veel andere ontwerpers kan ook de architect maatschappijkritisch werk afleveren. Architectuur en het hele bouwproces begint bijna altijd met een programma van eisen. Maar wat als we dit nu eens vergeten? Wat als architecten het programma totaal loslaten, en in plaats daarvan kijken naar wat voor vorm een plek nodig heeft? Dan wordt de invulling overgelaten aan de gebruikers en kunnen we wellicht spreken over een fluïde functie die verandert naarmate de tijd verstrijkt en de stad groeit. MAISON the FAUX geeft mensen vrijheid op het gebied van zelfexpressie. Als het genderfluïde ontwerpproces van dit label zo’n verrassend en alom geprezen product kan opleveren, dan zijn wij benieuwd naar eenzelfde fluïde ontwerp van de architect.

Fluïde gebouw

De wereld zou er in ieder geval een stuk kleurrijker uit gaan zien. De stad wordt overgelaten aan architecten en hun interpretatie van de mens en omgeving. De fantastische gebouwen zouden de stad in stukken delen – sommige mensen zouden zich aangetrokken voelen door een bepaald bouwwerk, terwijl anderen er het liefst met een grote boog omheen zou lopen. Subculturen zullen zich rond bepaalde architectuur gaan verzamelen en hun eigen interpretatie erop loslaten. De functie van zo’n fluïde gebouw wordt gevormd door de belangen van de mensen die zich erdoor aangetrokken voelen, en verandert zoals mensen dat doen.

Het Nieuwe Instituut, Thursday Night: Designing for Diversity. Fotograaf Les Adu
Het Nieuwe Instituut, Thursday Night: Designing for Diversity. Fotograaf Les Adu

Vertrouwen

Ook in het bouwproces zal deze vrijheid zijn veranderingen teweegbrengen. Zo’n soort object vraagt natuurlijk om een heel ander type investeerder. Normaal gesproken wordt onderzocht wat de toekomstige waarde zou zijn van een bepaalde functie op een bepaalde plek. In plaats daarvan wordt er geïnvesteerd in het belang van architectuur. Het vertrouwen in de architect, het object, maar ook de locatie moet groot zijn – de functie blijft achterwege. Aan de ene kant een groot risico, maar aan de andere kant een grote kans van slagen: het gebouw wordt gebruikt voor hetgeen wat er op dat moment op die plaats nodig is.

Zo’n aanpak – hoe radicaal ook – past goed in de tijd waarin we nu leven. Wanneer fashiondesigners hun creaties loskoppelen van geslacht, geeft dit veel vrijheid voor de mens. Van dames- en herenmode naar mensenmode. Meer mensen zullen de vrijheid voelen te kopen wat ze mooi vinden, in plaats van voor wie het kledingstuk bedoeld is. Stel je voor wat er gebeurt als architecten diezelfde vrijheid krijgen te ontwerpen vanuit het belang van vorm, kleur en context. In een stad waar fluïde gebouwen de standaard zijn verschuift men van zuid naar noord naar west naar oost. Oké, er zitten misschien wat praktische haken en ogen aan, maar de vrijheid die daarmee komt is ook wat waard.

Reageer op dit artikel