blog

Blog – Architecten innoveren niet

Architectuur

Ik ben een fan van design thinking. Je kunt stellen dat design an sich al een vorm van innovatie is. Maar innovatie is natuurlijk veel meer dan design. Binnen het ontwerpersgilde wordt verondersteld dat veel innovaties hun oorsprong vinden bij de architect. Niets is minder waar.

Blog – Architecten innoveren niet

Architecten zijn, enkelen daargelaten, in staat om op projectniveau mooie dingen te bedenken. Daardoor blijft de bouw echter de enige sector waarbij productontwerp en het maakproces volstrekt van elkaar zijn gescheiden.

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) bevestigt dat beeld. Een feestje voor architecten en stedebouwers die op onnavolgbare wijze de onhaalbare toekomst van de stad boven tafel proberen te krijgen. In vrijwel geen enkel programmaonderdeel is de verbinding met bouwers en aan de bouw gerelateerde industrie gezocht. De innovatiepretenties van architecten en stedenbouwers blijven daardoor beperkt tot niet opschaalbare ideeën. Hoogstens eenmalig uit te voeren als een opdrachtgever de portemonnee daarvoor durft te trekken. Maar nooit bruikbaar voor het oplossen van de grote opgaven, waar we als gehele bouwsector voor staan.

Ontwerpers beschouwen de partijen die betrokken zijn bij de realisatie als de laatste horde in een lastig proces. Ze vergeten daardoor de toepassing van vernieuwende ideeën te implementeren in de toeleverende industrie. Alleen op die plek kan de nodige schaal gemaakt worden, waardoor innovaties economisch rendabel en dus opschaalbaar worden.

The Next Economy is ver weg als nieuwe ideeën die voedingsbodem missen. Het zoveelste icoonproject als winnaar van een aardige prijsvraag is leuk voor het ontwerpersgilde, maar maatschappelijk volkomen irrelevant. Ik vermoed dat de technologie die ‘The Next Economy’ zo graag koppelt aan het begrip ‘Smart City’ mijn pleidooi gaat achterhalen.

Wie gebruikt er over tien jaar nog een architect? Als slimme software de stad vormgeeft? De innovaties daarvoor komen uit de industrie en techhoek. Ver buiten de scope van de architectuurpuristen.

Deze blog is ook verschenen in het Cobouw Magazine van 13 juli 2016 en ook op Cobouw.nl

Reageer op dit artikel