blog

Blog – Tiny Tim drager licht wonen

Architectuur

De regen schiet in slierten weg onder de auto. Ik ben met Jurgen van der Ploeg op weg naar de Tiny Tim die op het terrein van Fab City in Amsterdam staat.

Blog – Tiny Tim drager licht wonen

Volgens Van der Ploeg, directeur van FARO Architecten, gaat het beter met de architectuur maar onverdeeld gelukkig is hij daar niet mee. Hij mist de scherpte die nodig is in tijden van crisis. Wel is hij blij met de grote woningbouwopgaven die zijn bureau nu binnenhaalt bij corporaties en gemeenten. De laatste kijken weer naar voren en dat is nieuw.

Tiny Tim Jurgen van der Ploeg - Opinie Harm Tilman
Jurgen van der Ploeg

Terug van weggeweest

We constateren dat de volkshuisvestingsopgave terug is van weg geweest. Wat voor de crisis voor onmogelijk werd gehouden, is nu denkbaar. Woningen van 60 m2 die voor 2008 massaal werden afgebroken, zijn plotseling zeer gewild. Gezien het feit dat de komende jaren een toename van een miljoen eenpersoonshuishoudens is te verwachten, is dat niet verwonderlijk.

Klein en betaalbaar wonen

Klein en betaalbaar wonen is een thema aan het worden. Van der Ploeg legt uit hoe dat komt. Corporaties willen woningen bouwen met een huur van 500 euro in de maand. Dan zijn woningen van 90 m2 onhaalbaar. In een woning van 50 m2 is het goed wonen, zegt Van der Ploeg, zeker als deze in de stad staat.

Tiny Tim Jurgen van der Ploeg - Opinie Harm Tilman 

Succes Heijmans One

Nog maar weinig bouwers richten zich op deze vraag. Uitzondering is bouwer Heijmans die veel succes heeft met de Heijmans One. Een eenpersoonshuishouden kan daar prima in wonen. Bovendien is de woning gemakkelijk te verplaatsen.

Tiny Tim oogt verrassend ruim

De Tiny Tim, een eigen initiatief van fotograaf Hans Peter Föllmi en Jurgen van der Ploeg, is een klein broertje van de Heijmans One. Ze meet slechts 13 m2 (tegen de One 40 m2) en is 2.55 meter breed, zodat ze zonder extra maatregelen over de weg kan worden vervoerd. De netto binnenmaat is 2.23 meter. Toch zijn de initiatiefnemers erin geslaagd binnen deze breedte een verrassend ruim ogende woning te maken. Dat laatste wordt vermoedelijk gevoed door de hoogte. De Kleine Tim is 3 meter hoog in de nok.

Tiny Tim Jurgen van der Ploeg - Opinie Harm Tilman 

Autarkisch wonen

Ander kenmerk van de Tiny Tim is dat ze volledig autarkisch is. De voorzieningen die nodig zijn voor de waterzuivering en energievoorziening, nemen wel een grote hap uit het kleine volume en maken de Tiny Tim onnodig zwaar. In de speurtocht naar oplossingen hiervoor is het idee geopperd om een centrale unit te maken voor de waterzuivering en daar vier verschillende Timmetjes aan te koppelen.

Wonen in vrijheid

De Tiny Tim is een interessante uitbreiding van het hedendaagse woonpalet. Ze lijkt vooral toegesneden op jonge mensen die in betrekkelijke vrijheid willen en kunnen wonen. Daarnaast is het een fijne oplossing als je op een plek wilt wonen waar totaal geen voorzieningen zijn of als je die niet wilt aanleggen. Ook de combinatie van het energie oogsten uit wind en zon is slim; je hebt nooit een energietekort.

Tiny Tim Jurgen van der Ploeg - Opinie Harm Tilman 

Leven in Tiny Tim

Maar is het ook een prettige woning om in te leven? Om dit te testen bracht ik afgelopen week op uitnodiging van Jurgen samen met Lenie de nacht door in de Tiny Tim. Kirsten Hannema ging ons met haar dochter voor en bekende in een prachtig stuk in de Volkskrant haar huidige woonstijl gemakkelijk op te kunnen geven voor het eenvoudige, milieuvriendelijke leven dat de Tiny Tim propageert.

Claustrofobisch gevoel

Het lichte wonen bevalt ook mij enorm. Licht en lucht zijn in de Tiny Tim in overvloed aanwezig. Het heeft ook wel weg van kamperen en omdat ik niet veel spullen bij me heb, is het bijzonder aangenaam. Na enige tijd boven de installaties te hebben geslapen besluit ik vanwege een opkomend claustrofobisch gevoel beneden op de bank te gaan slapen. Ook mis ik een goede stoel aan tafel.

Symbiotische relatie met milieu

De Tiny Tim is een aantrekkelijk woonproduct dat een welkome aanvulling is op het nog altijd eenzijdige woonaanbod. Ze dankt dit aan haar milieuvriendelijke karakter maar evenzeer aan haar eenvoud en uitstraling. In de Tiny Tim ga je een symbiotische relatie aan met de omgeving. Ook met de CO2- en energiebesparing zit je goed. Ze heeft daardoor een betekenis die haar omvang vele malen overtreft.

Reageer op dit artikel