blog

Blog – Detail 04: houten hoek

Architectuur

Gevelbekledingen van hout. Ik zie ze steeds vaker bij nieuwbouw woningen. Houten latten, houten planken, verticaal of horizontaal, transparant of dekkend afgewerkt. Het aanbrengen van houten latten of planken op rechte vlakken is in principe niet moeilijk. Maar je moet als bouwer ook een keer de hoek om. Hoe doe je dat?

Een hoek is de plek waar twee gevels elkaar ontmoeten. Mij valt die ontmoeting vaak het meest op. Waarschijnlijk omdat daar details te vinden zijn. Een hoek bij een houten gevel kun je op veel manieren oplossen. De één mooier dan de ander. Een hoekoplossing bij een houten gevel ziet er goed uit als het ritme en het patroon van de houten delen wordt doorgezet de hoek om. Dat is goed gelukt bij de woning op de eerste foto.

Een andere manier om de hoek op te lossen is het maken van een extra accent, zoals bij de woning op foto 2, of als de houten delen overlappend zijn aangebracht door middel van een houten lat op de hoek bij de woning op foto 3. Daarbij is het wel zo fraai als de houten lat op de hoek van dezelfde houtsoort is als de rest van de houten delen. Dat is bij de woning op foto 4 volgens mij niet het geval. Op zich geen ramp, maar ik denk dat de meeste architecten willen dat een woning er uit ziet als een geheel, een massa. Als de hoeklat net een andere kleur heeft, dan is zichtbaar dat een woning bestaat uit aan elkaar gemonteerde vlakken.

Hout werkt: het krimpt en zwelt. Om die reden is het doorzetten van planken tot de hoek niet zo’n goed idee. Door het kromtrekken van de planken is bij de woning op foto 5 een zichtbare naad ontstaan.

Soms komt de verdeling van de latten net niet helemaal uit op de hoek. Bij de grovere latten die zijn gebruikt bij de woning op foto 6 vind ik dat niet storend.

Hoe fijner de latten en de structuur, hoe meer het opvalt als op een hoek onregelmatigheden voorkomen.
Bij de woning op foto 7 zijn fijne planken gebruikt, die secuur zijn aangebracht. Het witte kastje op de gevel en de elektriciteitdraad die uit het plafond steekt ,vallen dan extra op.

Kortom, je kunt met hout alle kanten op.

Reageer op dit artikel