blog

Detail 03: waterslag

Architectuur

Een waterslag of raamdorpel bevindt zich onder het kozijn en dient als overgang van het kozijn naar de buitengevel. De waterslag zorgt er voor dat het regenwater langs de gevel wordt afgevoerd en niet achter de houten planken. Daarnaast sluit de waterslag de gevel af aan de onderkant van de gevelopening, op de plaats waar het raam zit. De aansluiting van een waterslag in een houten gevel is bij uitstek een detail dat laat zien hoeveel aandacht de ontwerper en de bouwer aan een woning hebben besteed.

Detail 03: waterslag

Dit goudkleurige aluminium kozijn is prachtig afgestemd op de kleur van de houten gevelbekleding. Onderaan het kozijn bevindt zich een aluminium strip, de waterslag. Doordat het aluminium kozijn in hetzelfde vlak ligt als de houten gevelbekleding, kon worden volstaan met een minimalistische waterslag.

Het detail_waterslag_Opinie_Hans_Klanker

Als een kozijn dieper in de gevel ligt, dan moet de waterslag daar op aangepast worden. Naast de afdichting van de gevel aan de onderzijde van het kozijn, heb je te maken met de afwerking van de dagkanten of zijkanten van de gevelopening. Daardoor krijg je op de waterslag een ontmoeting van de dagkanten. De betimmering van de dagkanten bij dit kozijn sluit mooi aan op het kopschot van de waterslag. De kleurcombinatie vind ik minder geslaagd.

Het detail_waterslag_Opinie_Hans_Klanker  Het detail_waterslag_Opinie_Hans_Klanker

Bij het derde voorbeeld sluit de aluminium waterslag mooi aan op de houten dagkanten, doordat de waterslag een slanke opstaande rand heeft. De grijstinten passen goed bij elkaar.

Het detail_waterslag_Opinie_Hans_Klanker

Het detail_waterslag_Opinie_Hans_Klanker

Het laatste voorbeeld laat een minder fraaie oplossing zien. De waterslagen lopen aan beide kanten in de gevel door. Om dit mogelijk te maken zijn de planken ter plekke van de kopschotjes van de waterslag ingezaagd. Dat is moeilijk om strak uit te voeren. Ik geef toe dat je goed moet kijken om dit te zien, maar dat doe ik dan ook.

De drie eerste voorbeelden laten juist zien dat het ook op een mooie manier kan.

Reageer op dit artikel