blog

Detail 02: Negge

Architectuur

Het detail van deze week is de negge. Ieder huis heeft een negge. Het is de afstand van de voorkant van een kozijn tot de voorkant van de buitenwand. Het geeft aan hoe diep een kozijn in de gevel ligt. De grootte van de negge speelt een rol in het beeld van een woning. Hoe groot die rol is lees je hieronder.

Detail 02: Negge

In het detail op de foto is de negge heel klein, het kozijn ligt vrijwel in hetzelfde vlak als het metselwerk van de buitenmuur. Maak je de negge groter dan krijg je meer dieptewerking en meer schaduw in de gevel. In de beelden hieronder zie je dat de woning door de grotere negge een ander karakter krijgt. Je kunt het vergelijken met een persoon die dieper liggende ogen heeft.

 Het Detail Negge_Opinie Hans Klanker
De kozijnen met de bestaande kleine negge

Het Detail Negge_Opinie Hans Klanker
Dezelfde kozijnen met een grotere negge

In woningen die voor 1920 zijn gebouwd, zie je vaak kleine negges omdat vroeger geen spouwmuren werden gebouwd. De buitenmuren waren minder dik, zodat geen grote negge kon worden toegepast. Tegenwoordig zie je ook hele grote negges, waarbij het kozijn bijvoorbeeld achter het metselwerk van de buitenste muur is geplaatst. Het kozijn is dan geplaatst in het vlak van het isolatiemateriaal. Zo is de kans op koudebruggen of thermische lekken kleiner en krijgen de kozijnen een lagere belasting met regenwater.

Het Detail Negge_Opinie Hans KlankerDoordat de houten kozijnen achter het metselwerk zijn geplaatst, is een grote negge gemaakt

Ook komen we woningen tegen met een negatieve negge, dat wil zeggen dat het kozijn buiten de muur steekt, zoals bij een bloemkozijn. Dat geeft een woning een heel ander uiterlijk.

Het Detail Negge_Opinie Hans KlankerNegatieve negge: het houten kozijn steekt buiten de gevel, zoals bij een bloemkozijn

Kleine negge, grote negge of negatieve negge: that’s the question. Het bepaalt mede het beeld van de woning. Bij het bepalen van het uiterlijk van een woning speelt de negge dus een doorslaggevende rol.

 

Reageer op dit artikel