blog

Het Detail: Plint

Architectuur

De plint is het onderste deel van de gevel van een woning. Het beschermt de gevel tegen vuil en regen. Een plint is een soort waterdichte schoen omdat dit deel van de gevel in contact staat met het grondwater. Je vraagt je nu wellicht af hoe het zit met die plint, want veel woningen hebben vandaag de dag geen plint meer. Denk even aan een oude boerderij met een zwarte rand aan de onderkant van de gevel. Dat is de plint.

Het Detail: Plint

De plint is het bouwdeel van een woning dat het snelste vies wordt. Bij de keuze van het gevelmateriaal is het goed daar bij stil te staan. Bij een gemetselde muur zal je vuil niet zo snel zien zitten aan de onderkant van de gevel. Een heel ander verhaal is het als je de buitengevel gaat stuken en helemaal als het wit wordt. Zo’n gestuukte gevel is gevoelig voor vuil door opspattend regenwater.

Wil je geen vieze rand aan de onderkant van de gevel, dan is een plint de oplossing. Wil je geen plint, dan zie je de oplossing aan de rechter kant van de foto. Een strook met grind langs de gevel zorgt voor een schone gevel, in tegenstelling tot een strook met aarde langs de gevel wat zorgt voor een vieze onderste rand van de gevel. Een klein verschil met grote gevolgen.

Reageer op dit artikel