blog

Een jaar in vijf gebouwen

Architectuur

2015 was in alle opzichten een veelbewogen jaar, gevuld met tragedies maar ook met goed nieuws. Langzaam zijn we gewend geraakt te leven in een onzekere en een altijd veranderende wereld. Routines voldoen niet meer en maken plaats voor plotselinge wendingen en onvoorspelbare aangelegenheden. Verandering is de nieuwe constante.

Een jaar in vijf gebouwen

Dit heeft zijn weerslag op de architectuur. Gebouwen zijn steeds minder statische objecten, die voor honderd of nog meer jaren worden gebouwd. Ze worden zo gemaakt dat ze kunnen veranderen. Ze zijn actieve bemiddelaars die invloed hebben op het welzijn en de gezondheid van de gebruikers.

Je ziet het terug in de naar mijn mening vijf meest opmerkelijke gebouwen die dit jaar door Nederlandse architecten in binnen- en buitenland zijn gemaakt.

1: Prada Museum in Milaan door OMA

Prada museum Milaan kent een verrassend grote variëteit aan tentoonstellingsruimtes, waaronder een sculptuurhal, graansilo’s, een hangar en een met goud beklede toren. OMA breekt met de gangbare renovatiestrategie waarbij het contrast is opgezocht tussen historische en nieuwe architectuur. Ze versmelt bestaande gebouwen en toevoegingen zodanig met elkaar, dat je nauwelijks nog kunt zeggen of je je in een oud of nieuw deel bevindt.

 
Fotograaf Bas Princen

2: Koninklijke Auping in Deventer door Ex-Interiors

Koninklijke Auping vroeg Ex Interiors met het oog op haar werkprocessen fabriek en kantoor beter op elkaar aan te sluiten. De architect verbond kantoor en fabriek niet letterlijk met elkaar. Door de kantine in het hart van het gebouw te plaatsen, ontmoeten fabrieks- en kantoormedewerkers elkaar moeiteloos. Daarnaast is met beperkte middelen het standaard kantoorgebouw getransformeerd tot een inspirerende werkomgeving.

 

3: Basisschool de Spreeuwen in Mechelen door Happel Cornelisse Verhoeven

Happel Cornelisse Verhoeven maakte voor Basisschool de Spreeuwen in Mechelen niet de zoveelste uitbreiding. HCVA rangschikt het nieuwe programma gespiegeld tegen een bestaand gebouw. De symmetrische entree biedt toegang tot een overdekte buitenspeelkas waaraan de klaslokalen liggen. Oud- en nieuwbouw zijn tot een geheel gesmeed, onder meer door een rondgaande, betonnen dakrand.

 

4: McDonald in Rotterdam door Mei architects and planners

Het gebouw voor McDonald’s op de Coolsingel in Rotterdam ligt op een gevoelige centrum-stedelijke locatie. De opdrachtgever werkt met de bekende standaard vormgeving, terwijl de gebruikersgroepen vragen om ‘hufter proof’ omgeving. Desondanks heeft Mei architects and planners een prachtig uitgewerkt en goed gedetailleerd paviljoen weten te realiseren dat getuigt van grote verfijning. Sterk is ook dat nutsvoorzieningen en verkeersregelkasten in de gevel zijn geïntegreerd.

 
Fotograaf Jeroen Musch

5: Station in Delft door Benthem Crouwel Architecten en Mecanoo Architecten

Het nieuwe station van Delft is een combinatie van een ondergronds treinstation dat geheel is toegesneden op het reizen, en een stationshal dat een gezicht biedt op de stad. Minstens zo bijzonder is dat twee architecten van naam aan dit project werkten: Benthem Crouwel Architecten en Mecanoo Architecten. Tot slotte is het station in tegenstelling tot het oude, zowel horizontaal als verticaal georganiseerd. Sporen, fietsenkelder en stationshal liggen op elkaar, terwijl station, tram, bussen en taxi’s naast elkaar liggen.

 
Foto: Mecanoo

Reageer op dit artikel