blog

Onweerstaanbaar sustainable

Architectuur

Duurzaamheid gaat hard, de ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Onze gebouwde omgeving zal daar snel op reageren, sterker nog, het is te verwachten dat juist de architect daar een voortrekkersrol in zal gaan vervullen. Zij zijn immers de vormgevers van onze aller omgeving. Het energievraagstuk verandert onze architectuur, in navolging daarvan zal zowel de circulariteit als de biobased economy dat ook gaan doen. Zowel circulariteit als de biobased economy hebben tot doel los te komen van fossiele grondstoffen.

Nu we het tijdperk van het Sustainisme inrollen zullen we zien dat het grote invloed zal hebben op onze kennis, innovatie, productiemethoden en business modellen. En dus ook op onze architectuur en stedebouw. Net zoals het Modernisme zijn grote neerslag had op onze architectuur in de vorige eeuw, zal Sustainisme dat hebben in deze eeuw. Een co-design met de natuur is daar de grote trekker van. Nieuwe combinaties tussen ‘eco’ en ‘hi-tech’ zullen een andere architectuur maken.

Nul-op-de-meterwoning

Energiebesparing en bezuiniging maken al grote stappen, met als voorbeeld van de Nul-op-de-Meter woning. Het is een grote opgave om onze bestaande woningvoorraad zover te krijgen. We maken een energieneutrale omgeving, maar wordt ie ook mooi? Qua architectuur krijg ik af en toe het gevoel dat we onze bestaande huizen allemaal een hele dikke jas aan doen… met uitpuilende ramen en dikke wanden en dakranden als gevolg… Mooi gelukt, maar het moet wel fraai blijven…

NOM Portiekwoning

Krampachtige zonnepanelen

Duurzame energieoplossingen maken af en toe wel hele lelijke gebouwen. Fel blauwe zonnepanelen die zich krampachtig om afvoerpijpen en dakramen heen voegen… rillingen krijg je ervan. Gelukkig zien we ook energie oplossingen die architectuur maken. Er is zelfs sprake van solar-architecture. Nog wel megaprojecten waarbij de hoeveelheid zonnepanelen maakt dat het rendabel wordt.

Daan Bruggink - Opinie_Unstoppable sustainisme
Sanyo Solar Ark

Daan Bruggink - Opinie_Unstoppable sustainisme
Taiwan Solar Stadium

Virgin materials

De volgende stap in verduurzaming ligt wel degelijk bij de materialen, daar maak ik me geen zorgen over, daarmee komen we ook bij aspecten als gezondheid en leefomgeving. We zien langzaam de circulaire economie zijn intrede doen. Als we dan kijken naar de bouwwereld zal de vraag gaan spelen hoeveel ‘virgin materials’ er gebruikt worden. Immers, hoe minder virgin materials, hoe meer circulair het gebouw. Virgin materials zijn fossiele en schadelijke materialen. Natuurlijke en biobased materialen vallen daar niet onder. Een boom is natuurlijk ook virgin, maar hergroeibaar, dus per definitie circulair. Natuurlijke en biobased materialen zijn de key tot het afkicken van onze verslaving aan fossiele grondstoffen.

Waardering van materialen

Het is ‘unstoppable’ dat materialen in labelingsystematieken beter gewaardeerd zullen gaan worden. De meest duurzame gebouwen die nu opgeleverd worden hebben nog verrekte weinig gedaan met niet-virgin materialen of biobased materialen. Terwijl ze wel heel hoog scoren. Vanzelf gaan we dus met zijn allen naar de materialen kijken. Materialen zullen gewaardeerd gaan worden op hun circulariteit, op hun hergroeibaarheid, maar ook hun aandeel fossiele grondstoffen en schadelijkheid voor mens en milieu. Op het moment dat goede materialen beter gewaardeerd gaan worden, zullen ze vanzelf gaan verschijnen in onze architectuur.

Daan Bruggink - Opinie_Unstoppable sustainisme
Alliander Atrium

Aanbesteding op basis van ambities

We zien ook een andere ontwikkeling die innovatie in de bouw zal stuwen. En ook de architectuur een boost zal geven. Mooi voorbeeld is de nieuwe huisvesting van Alliander in Duiven. Daar vond de aanbesteding plaats op basis van ambities en niet op specificaties. Daardoor denkt iedereen andersom en kunnen principes als het circulariteit, van bezit naar gebruik echt weerklank krijgen. Zoals het staaldak, waarover Thomas Rau in Tegenlicht van afgelopen week vertelde. De staalbouwer van het dak is CSM Steelstructure, die zijn oorsprong heeft in de bouw van achtbanen en daardoor expert is in licht, demontabel bouwen. Remontabel noemt Rau. Overigens scoort het gebouw nog relatief slecht op materiaal. Echter zullen deze uitgangspunten zonder meer leiden naar andere bouwvormen, innovatieve oplossingen en een andere gebouwde omgeving.

Alliander in Duiven door Thomas Rau

Transitie

Ik ben benieuwd wat de transitie naar circulair en biobased economy onze architectuur zal gaan brengen in het onweerstaanbaar sustainable worden van de wereld. Het Sustainisme tijdperk waarin de (bouw)wereld los komt van het gebruik van fossiele grondstoffen.

Reageer op dit artikel