blog

Groene architectuur of architectonisch groen?

Architectuur

Helemaal hot, planten, bomen of gras, op of aan je gebouw… Iedere zelf respecterende architect heeft op zijn minst er een keer goed naar gekeken. Uiteraard zijn de grote voordelen bekend en helder. Een vegetatiedak is uiteraard isolerend, al mag je het niet meerekenen in onze EPN (Energieprestatienorm), omdat er geen constante waarde aan te hangen valt. Daarnaast buffert een vegetatiedak het regenwater en ontlast daarmee het riool.

Groene architectuur of architectonisch groen?

Ook niet onbelangrijk: een vegetatiedak of gevel beschermt de achterliggende constructie tegen mechanische belasting, voorkomt grote temperatuurwisselingen en beschermd tegen infrarood en ultraviolet. Daarmee wordt de levensduur vergroot met zo’n 150 tot 250 procent. Dan hebben we het nog niet eens over de geluidsabsorptie, de opname van fijn stof, en de afbraak van schadelijke stoffen. Tenslotte levert een groen dak of een groene gevel een bijdrage aan de ecologisch waarde van de flora en fauna. Je zou je haast gaan afvragen waarom we nog stenen, dakpannen of hout gebruiken…

Ga zo lowtech mogelijk

Blijkbaar zijn we er dan nog niet… Allereerst is er natuurlijk altijd de onderhoudsvraag… De angst voor een vergeeld dak… of een uitgedroogde gevel… met een grasmaaier het dak op… met een tuinslang het dak sproeien, dat soort dingen… De technieken en mogelijkheden in vegetatiedaken zijn inmiddels zo ver gevorderd dat je daar echt niet meer druk over hoeft te maken. Ga wel voor een zo lowtech mogelijk dak, met zo min mogelijk plastic bakjes of klik-systemen.

Kijk naar de omgeving

Interessanter is het soort vegetatiedak dat je voor ogen hebt. Daarvoor zou je in eerste instantie naar de directe omgeving moeten kijken. Te beginnen met het minst groene vegetatiedak, het bruine dak. Met name gericht op de bevordering van de ecologische omgeving kun je je dak voorzien van groen, steen en zand. Je tilt als het ware het maaiveld op.

 Bruin Dak - Opinie Groene Gevels - Daan Bruggink
Bron: Vogelbescherming

Maak een ecologisch arm dak

Dan het iets groenere dak, maar vreemd genoeg minder natuurlijk is het overbekende mossedum dak. Vetplantjes die weinig water nodig hebben. Je maakt een ecologisch arm en schraal dak, maar nog altijd vele malen beter dan een bitumen platdak.

 

Toppunt van een turfdak

Vanuit daar kan je naar een kruiden of bloemendak, met als toppunt een turfdak. Daar groeit alles in, wat er ook maar vanuit de omgeving van het gebouw in waait! Zelfs kleine boomjes!

 Dakturf - Opinie Daan Bruggink

Nur Holz voorbeeld woning in Roosendaal, RoAd architecten

Zeewier en reuk

Naast turf kan je het weer zo gek niet verzinnen of je kan het op het dak leggen. Op een Deens buitenhuis liggen rollen zeewier. Daar zal ook van alles in gaan groeien. Als ik het zie kan ik alleen de warme zoute geur van zeewier niet aan het beeld onttrekken… Ben benieuwd of je dat hier de hele dag ruikt…

 Zeewierdak - Opinie - Daan Bruggink

 Zeewierdak - Opinie Daan Bruggink - Groene gevels

Voetjes in de grond

Nog interessanter zijn de gevels. Hoe maken we die zo dat het groen daar het goed op blijft doen. Het meest eenvoudige en een door ons geregeld toegepast systeem, is helemaal geen systeem, maar gewoon met de voetjes in de grond. Dat werkt uitstekend, low budget en geen onderhoud, behalve de snoeischaar van de hovenier. Keuze in het groen (vaak aan de noordkant) is uiteraard beperkt, je hebt klimmers, daardoor heen een paar bloeiers, maar het resultaat is altijd fraai.

  

 ORGA_Tandartspraktijk - Opinie Daan Bruggink - Groene gevels
Tandartsenpraktijk door ORGA

Gevel in het groen

Natuurlijk duizelt het weer van verschillende producten en systemen om een gevel groen te krijgen. Bakjes, matten, beton, verzin maar raak. Maar welke is nu een beproefde? Je ziet pas na een paar jaar wat voor effect het heeft, welk plantje het goed doet en welke niet. Het jaren geleden gebouwde Sportplaza Mercator door VenhoevenCS, met Copijn als gevelgroener, staat er nu stralend bij!

 Sportplaza Mercator - Opinie Daan Bruggink - groene gevels

Sportplaza Mercator door VenhoevenCS

Koning van de verticale tuin

Daar heeft Copijn mooi werk geleverd, maar graag verwijs ik ook nog even naar de koning van de verticale tuinen: Patrick Blanc. Tsjonge, die maakt er echt kunstwerken van. Is hij nu architect of botanicus? Als je het mij vraagt zijn deze groene gevels onlosmakelijk verbonden met de architectuur! Oordeel zelf!

  

 Opinie Daan Bruggink / Groene Gevels

Opgaan in het groen

Het is goed om te zien dat gevelgroen echt een onderdeel van onze architectuur gaat worden! Het maakt gebouwen variërend met de seizoenen en mooi opgaan in hun omgeving. Echter heb je natuurlijk altijd baas boven baas… Hier, midden in een regenwoud in de Patagonische Andes van Chili, ligt het Magic Mountain hotel, niet alleen groen op het dak/gevel, maar volledig ontworpen om helemaal op te gaan in de omgeving…

 Magic Mountain Lodge / Opinie Daan Bruggink

Magic Mountain hotel

 

Reageer op dit artikel