blog

Hoe ziet mijn droomhuis eruit?

Architectuur

Als architect ben ik gewend om wensen en dromen te vertalen in beelden, maar het wordt lastig als het gaat om je eigen woning. Dan moet alles opeens perfect zijn; hét voorbeeld dat aan de wereld laat zien wat jouw visie is. Niet geremd door beperkingen is de “sky the limit” en dan moeten er opeens keuzes gemaakt worden. Keuzes die ik al ontelbare keren hebt voorgelegd aan mijn opdrachtgevers en waarvan ikzelf altijd zeg “er zijn geen verkeerde beslissingen.”

Hoe ziet mijn droomhuis eruit?

Ik zit nog in de droomfase en ben dus nog niet aan het bouwen.

  

Dit betekent dat de keuzes qua materiaal, installaties en zelfs vorm nog niet definitief gemaakt zijn, alhoewel ik hier natuurlijk wel ideeën over heb. Elke fase heeft zijn eigen specifieke vragen en op dit moment is mijn vraag: “Hoe ziet op dit moment mijn eigen droomhuis eruit?” Een vraag die niet eenvoudig is te beantwoorden en waarbij ik alleen met omschrijvingen kan werken. Een huis dat is opgebouwd met natuurlijke bouwmaterialen, dat qua uiterlijk opgaat in de natuur en dat (uiteraard) compleet zelfvoorzienend is. Een huis dat ruimtelijke ervaringen biedt, dat aanvoelt als een warme deken en dat veel contact onderhoudt met de tuin. Een huis dat licht is, ruim en ruimtelijk. Met materialen die de zintuigen prikkelen.

Veiligheid en geborgenheid

Ga ik een stap verder dan wil ik dat het huis een bepaalde energie uitstraalt, namelijk veiligheid en geborgenheid. Dat de eetkamer energie krijgt van communicatie, de slaapkamer van bezinning en de studeerkamer energie van creativiteit en transformatie. Voor mij moet er een directe link zijn met de vier elementen aarde, water, vuur en lucht. Ik moet zowel contact hebben met onze aarde als met de hemel. Met andere woorden: het huis moet energetisch kloppen en zijn afgestemd op mijn behoeftes hierin. Voor mensen die gewend zijn met fysieke energie te werken kan dit stukje verwarrend overkomen, maar ik heb het over frequenties waarmee je als mens kunt afstemmen op de frequentie van de aarde.

  

Samensmelting van hoofd en hart

Maar ik ben niet alleen. Ik heb een vrouw en ook zij heeft haar wensen. Wensen die niet altijd overeen komen met mijn visie of verlangens en dat maakt het een stuk ingewikkelder. Niet om te komen tot de ultieme woning, maar meer omdat ik als professional gewend bent om de wensen van andere mensen te vertalen op een manier die ingaat om hun dromen. In gesprekken met mijn vrouw over onze woning merk ik dat ik heel gemakkelijk in de rol van adviseur schiet en haar wensen boven mijn eigen wensen stel. Gelukkig hebben we veelal dezelfde smaak, maar energetisch gezien is er geen evenwicht. Ik ben gewend te zoeken naar oplossingen voor de dromen van anderen en moet nu opeens oplossingen gaan bedenken voor mijn eigen dromen. Een samensmelting van hoofd en hart.

Naar buiten treden

En dan is er nog de voorbeeldfunctie, waarbij werk en prive heel dicht bij elkaar komen. Het liefste zou ik aan iedereen willen laten zien wat ik gedaan heb en waarom ik dit op deze manier gedaan heb, met als doel mensen te laten ervaren hoe bepaalde ruimtes energetisch gevormd kunnen worden en ze bewust te laten worden dat je ook op een andere manier kan bouwen en hoe dit er dan uitziet. Het huis vervult de behoefte om naar buiten te treden. Mijn vrouw is zeer gesteld op haar privacy en heeft deze behoefte totaal niet.

 

Scheiding werk en privé

Alhoewel geen verkeerde beslissingen bestaan, blijkt het in de praktijk met mijn manier van werken erg lastig om te komen tot een gebouw dat alles omvat, dat ik aan de wereld durf te laten zien en dat de ultieme vertaling is van een gebouw dat in harmonie is met de natuur. Voor mij persoonlijk ligt de oplossing in de scheiding tussen werk en privé waarbij ik mijn kantoor een voorbeeldfunctie geef en het huis de veiligheid en geborgenheid waar wij beiden naar op zoek zijn. Het kantoor wordt de ultieme vertaling van mijn visie op organische gevoelsarchitectuur, waardoor het huis een vertaling kan zijn van onze persoonlijke wensen. En dan heb ik het nog niet gehad over de tuin!

Liefde voor de natuur

Het dilemma waarmee ik worstel is persoonlijk en zal zeker niet voor iedere architect opgaan. Wat opgaat voor zowel professionals als niet-professionals, is de wens om een droom te realiseren. Hoe hij of zij dit doet zal, net als bij mij, heel persoonlijk zijn maar als ik een suggestie mag geven: doe het met respect en liefde voor de natuur.

Een eerdere versie van dit stuk verscheen op de opiniepagina van Cobouw, 1 september 2015.

Reageer op dit artikel