blog

Duitse stedebouw in Sjanghai

Architectuur

Voor een nieuw project zijn we op weg naar een locatie in Anting, een voorstad van Sjanghai. Zoals het vaker in China gaat, hebben we nauwelijks informatie gekregen over de locatie en de opdracht. In de auto zoek ik op internet naar Anting en ik realiseer me al snel dat we onderweg zijn naar German town! Ik heb veel gehoord over deze themasteden rond Sjanghai, maar was nog nooit de gelegenheid ze te bezoeken.

Duitse stedebouw in Sjanghai

De stad waar we naar onderweg zijn, is onderdeel van het project ‘one city nine towns’. In 2001 vatte de toenmalige burgemeester van Sjanghai het plan op om negen kleinere, zelfstandige steden in de periferie van Sjanghai te bouwen. Iedere stad zou een eigen geografisch thema krijgen. Zo zijn er nu de plaatsen Holland, Spanje, Italië, Duitsland, Engeland, Scandinavië, Noord Amerika en historisch China. Het negende project dat zou worden opgetrokken in algemeen Europese stijl, is uiteindelijk niet doorgegaan.

  

Het idee was om niet dezelfde fout te maken als in Europa, waar dit soort uitbreidingen al snel tot slaapsteden leidde. De voorsteden zijn ontworpen als zelfstandige plaatsen met volop werkgelegenheid en alle nodige voorzieningen.

Middeleeuwse stad

Na een rit van veertig minuten komen we aan in Anting en valt het meteen op dat bijna niemand op straat is te bekennen. Het stedebouwkundige plan van ‘German town’ is gemaakt door het Duitse bureau ASP en opgeleverd in 2008. Zij wisten de toenmalige burgemeester van Sjanghai over te halen om niet een Chinese stad te bouwen die er Duits uitziet, maar een plan te maken dat gebaseerd is op de traditionele Duitse stedebouw. Uiteindelijk is alleen de eerste fase gerealiseerd en de tweede fase wordt nu gebruikt als parkeerterrein voor de naastgelegen Volkswagenfabriek.

  

  

Het plan is letterlijk gebaseerd op Europese middeleeuwse steden. Geen muren met hoogbouw er achter, maar gesloten bouwblokken met openbare pleinen en binnenhoven. Er ligt een heuse slotgracht om de stad en in het centrum ligt een klassiek ontworpen marktplein waar de algemene voorzieningen zijn gepland.

 

Marktplein

We steken een weg over met een breed profiel dat sterk contrasteert met de schaal van de woonwijken en we gaan op weg naar het plein. Wanneer we het ‘marktplein’ bereiken schrikken we. De immense schaal maakt dat je langs de randen blijft lopen. Het plein is klassiek ontworpen en omgeven door een colonnade. Een vervreemdende versie van de pleinen die we kennen uit Italië, compleet met toren en kerk. Alleen de gevels lijken te zijn opgeleverd en achter de ramen zien we een kaal betonskelet.

 

  

 

Op het plein kun je nergens zitten of beschutting zoeken in de schaduw. De bestrating en de gebouwen beginnen de eerste tekenen van verval te vertonen. Het voelt als een grote kamer zonder meubilair waar je een beetje ongemakkelijk in een hoek blijft staan. De enige mensen die we zien, zijn oma’s met hun kleinkinderen.

De opdracht

De opdracht blijkt om het plein te gaan. Vanke, een grote Chinese ontwikkelaar, heeft het plein inclusief voorzieningen opgekocht en wil er een bruisend winkelcentrum van maken. Een schier onmogelijke taak aangezien er nauwelijks inwoners zijn. Slechts een op de vijf woningen wordt op dit moment bewoond. De gemeente schrijft dit toe aan het feit dat het ontwerp te westers is en geen rekening houdt met de door Feng Shui gedicteerde noord-zuid oriëntatie.

 

Naar mijn mening is de locatie verkeerd gekozen; ook het ontbreken van een treinstation, medische voorzieningen en scholen dragen niet bij aan levendig stadshart. De ontwikkelaar heeft geduld en verwacht dat door de stijgende prijzen voor woningen in Sjanghai de mensen uiteindelijk wel zullen komen.

 

Reageer op dit artikel