blog

Rent a Laowai (huur een buitenlander)

Architectuur

Rent a Laowai (huur een buitenlander)

Een vriend van ons vond een baan voor één dag bij een Chinees architectenbureau. Hij moest als CEO van dit bedrijf ergens in een derderangsstad ver van Sjanghai een winkelcentrum openen. Hij heeft nooit voor het bedrijf gewerkt en zag het project die dag voor het eerst. Hij is er ook geen CEO van, maar gewoon een Italiaanse architect die tijdelijk zonder werk zit.

Wat hij dagelijks doet, is niet van belang. Wat hij in zijn speech tijdens de opening van het winkelcentrum zei evenmin. Er was immers niemand die hem verstond. Zijn vertaler gaf de echte presentatie. Het belangrijkste was dat hij een buitenlander in een serieus pak is. Dit klinkt als een grap, maar is in China een realiteit. Als je een tijdelijk werkloze architect bent met de juiste looks, dan kun je in China zo aan de slag.

Chinese bedrijven huren voor een dag, een weekend of soms zelfs voor weken of maanden buitenlanders in als nep-employees en zijn bereid om hen hoge salarissen te betalen. Vaak gaat het om een tijdelijke opdracht, waarbij de aanwezigheid van buitenlanders veel indruk maakt op de lokale autoriteiten. Bedrijven weten zo gemakkelijker contracten af te sluiten.

Chinese Portretten van CEO_Opinie Reijer_Tanja
Te koop voor bijna 2 dollar: een portret om op te hangen
van een geslaagde CEO.

Internationale multinational

Ook komt het voor dat ze pretenderen een internationale multinational te zijn. Buitenlanders worden ingehuurd als tijdelijk gezicht van het bedrijf. Zij reizen heel China door om aan vergaderingen deel te nemen, presentaties te geven of de lokale autoriteiten te imponeren met hun westerse kennis van zaken. Een paar buitenlandse gezichten in je bedrijf betekenen prestige, geld en vooral buitenlandse relaties. Bovendien kunnen bedrijven hogere vergoedingen vragen wanneer zij het label internationaal hebben. Deze ‘internationale’ Chinese bedrijven hebben vaak ook een postbusbedrijf in Europa of Amerika, gebaseerd op de geleende naam van een van hun buitenlandse werknemers. Voor de buitenwereld lijkt het of zij internationale bedrijven zijn met zusterbedrijven over de hele wereld.

Dit fenomeen is tegenwoordig meer iets voor bedrijven in kleinere steden. In Shanghai komt het huren van een buitenlander niet zo veel meer voor. De meeste buitenlandse architecten hebben echter allen wel eens het gevoel gehad dat ze een vergadering bijwoonden alleen vanwege hun uiterlijk en niet vanwege hun kennis.

Huur een oude man

Het zijn niet alleen buitenlanders die deze tijdelijke banen aangeboden krijgen. Oudere, het liefst grijze Chinese mannen zijn ook populair. Vooral bij jonge startende ondernemers is deze categorie erg in trek. Mijn collega is onlangs zijn eigen stedebouwkundige bureau begonnen. Het is een jong bedrijf met tien werknemers, allen rond de dertig. De opdrachtgever van zijn nieuwste project is echter bang dat ze niet serieus genomen worden door de autoriteiten. De leiders van de plaatselijke overheid zullen een jong bedrijf niet snel vertrouwen.

Om een betere indruk te maken heeft hij zijn oom ingehuurd om mee te gaan naar vergaderingen en om op kantoor te zitten wanneer klanten langs komen. Zijn oom is in realiteit een buschauffeur, maar op kantoor is hij de senior stedebouwkundige ontwerper. Chinezen vertrouwen erg op het uiterlijk en de eerste indruk die iemand geeft. Het maakt niet uit hoe goed je bent. Als je jong bent of er alleen jong uit ziet, zullen ze je niet snel serieus nemen of vertrouwen. Als je grijs haar hebt, word je beschouwd als een wijs man. Men veronderstelt direct dat je veel ervaring en kennis hebt. Dit helpt starters natuurlijk niet.

Rent a friend_Opinie Tanja_Reijer

Huur een vriend of vriendin

Dit fenomeen van het huren van een gezicht heeft veel jongeren geïnspireerd. Gedurende het komende Chinees nieuwjaar zullen weer veel jonge Chinezen hun familie in hun geboorteplaats gaan opzoeken. Het jachtige leven in de moderne Chinese maatschappij maakt het voor veel jongeren echter moeilijk om een partner te vinden. Hun ouders gaan er vanuit dat ze voor hun 25e trouwen en voor een kleinkind zorgen. Alleenstaand zijn wanneer je begin dertig bent, wordt gezien als groot gezichtsverlies binnen de familie. Vooral op vrouwen is de sociale druk groot.

De oplossing is te vinden op de Chinese online marktplaats Taobao (voor ons via Mister Tao). Vrouwen kunnen via deze site een man inhuren om met hen bij haar familie het nieuwe jaar te vieren. Zo stellen ze de familie tevreden en kunnen ze zich bij terugkeer in de stad weer hun moderne manier van leven oppakken.

Huur een plant

Op Chinese kantoren gelooft men dat planten op de juiste locatie de energiestromen bevorderen. Veel kantoren zijn dan ook voorzien van een uitbundige hoeveelheid planten. Ik begon mij af te vragen hoe het mogelijk was dat die planten op ons donkere kantoor het zo goed doen. Toen ik de receptionist vroeg hoe ze de orchideeën op de balie in zo’n goede conditie wist te houden, antwoordde ze dat alle planten worden gehuurd en dat ze iedere maand worden vervangen. Alles is blijkbaar te huur in China. Niets is wat het op het eerste gezicht lijkt te zijn.

Reageer op dit artikel