blog

De weg om de hoek wordt opnieuw bestraat, maar nu is het weekend

Architectuur

Voor kinderen is er geen mooiere speeltuin te bedenken. Als werken synoniem is met leren en spelen, dan wordt hier heel hard gewerkt. Tijdens het ‘werk’ met de straatklinkers ontstaat een heus huis met een woonkamer waarin een gemetselde bank en tv-installatie, een douche en een keuken zijn te vinden.

De weg om de hoek wordt opnieuw bestraat, maar nu is het weekend

 

Al spelenderwijs laten deze kinderen een creativiteit zien, waar het echte ontwerpers vaak aan ontbreekt. Voorbijgangers maken een korte stop en knopen een praatje aan. Ook sociaal gezien gebeurt hier iets bijzonders.

 Heiko Bertram _ Opinie_Bestrating 

Twee dagen later, de kinderen zitten weer in hun schoolbanken, de klinkers zijn netjes opgeruimd achter een hoog hek en het spelenderwijs werkend leren is voorbij. Maar wat als de schoolbel gaat en de kinderen naar huis gaan? Is er ruimte voor hen om verder te leren? Of is het hek te hoog?

Op basis van het contrast tussen beide foto’s kun je de hele maatschappij onder de loep nemen en vrij associëren wat allemaal mis gaat en hoe het beter zou kunnen. Misschien moet er wat minder worden geregeld. Deregulering heet dat, maar géén kind die weet wat dat is.

Reageer op dit artikel