blog

Wanted: Delfts biobased onderzoek!

Architectuur

Eind vorig jaar viel mij de eer ten deel verkozen te worden tot Alumnus van het Jaar 2013 van de TU Delft. Behalve eeuwige roem hing er ook een bedrag aan, dat geïnvesteerd moet worden in een onderzoeksproject samen met de TU Delft. Nu is er aan interessante onderzoeken uiteraard geen gebrek, maar mijn eerste gedachte was: ‘Hoe kan ik met dit prijzengeld de biobased architectuur stimuleren?’ Vandaar dat ik deze blog gebruik als oproep. Ik ben er namelijk rotsvast van overtuigd dat er genoeg interessante ontwikkelingen zijn op het gebied van biobased ontwerpen.

Wanted: Delfts biobased onderzoek!

Welke onderzoeken lopen er al? In de fascinerende tentoonstelling Biodesign, die afgelopen najaar in het Nieuwe Instituut te zien was, kon je al diverse ontwikkelingen bekijken. Er zijn veel nieuwe biobased materialen tentoongesteld, zoals de slakkenpoep, een ontwerp van Lieske Schreuder. Door slakken gekleurd papier te laten eten kunnen we hun spijsvertering gebruiken als fabriek voor de productie van gekleurde grondstoffen voor tegels of tapijten, zie foto hieronder. 

 

Maar ook andere bouwmaterialen verrasten me op de tentoonstelling, zoals Biobrick van Leon van Paassen. Dat is een soort zandsteen dat ontstaat door de combinatie van zand en bacteriën. Ook gaaf is Bioconcrete van Henk Jonkers, een self-healing beton.

Als architect is het uiteindelijke architectonische resultaat verreweg het belangrijkste. Met een oh zo ecologisch, maar ontzettend lelijk gebouw kom je er ook niet.

Ontwerpend onderzoek

In die zin zou een ontwerpend onderzoek of een studie naar de effecten van biobased ontwikkelingen op de architectuur in mijn ogen nog veel interessanter zijn. Inmiddels zien we bij nieuwe gebouwen de effecten van de steeds strenger wordende energie-eisen. Van klimaatgevels, tot een met de wind mee draaiende ‘gek’, een schoorsteenkap in de vorm van een ooievaar, op het stadsdeelcomplex Leidschenveen-Ypenburg aan de A12.

Als we definitief richting biobased bouwen gaan, wat zullen dan de gevolgen zijn? Bij de eerder genoemde tentoonstelling hing een grote plaat van Arup, met een futuristische wolkenkrabber ‘als levend onderdeel van de genetwerkte stad’. Veel techniek, veel energie, dus veel circulaire economie in gebruik, maar biobased richt zich juist op het circulaire op het gebied van materialen en bouw.

 

Maar wat voor onderzoek zoeken we dan wel? Vanuit het Universiteitsfonds is 7.500 euro weg te geven. Voorwaarden zijn dat je verbonden bent aan de TU Delft en dat het met biobased ontwerpen te maken moet hebben. Dat laatste is natuurlijk ónze voorwaarde. Het mag een lopend onderzoek zijn, of een nieuw. Ik denk aan twee richtingen:

Esthetiek: invloed biobased materiaal op architectuur

Een (ontwerpend) onderzoek dat zich richt op de esthetische gevolgen van de biobased en circulaire materialen in de architectuur. Hoe werkt een toekomstbewuste materiaalkeuze door in het uiterlijk van het gebouw? Kan met biobased bouwmethodes hetzelfde visuele resultaat bereikt worden als met traditionele ‘fossil based’-materialen?


Bioconcrete, een ontwerp van Henk Jonkers (TU Delft).

Techniek: een biobased innovatie

Een ander gebied is onderzoek gericht op de ontwikkeling van een specifiek biobased materiaal. Een materiaal met potentie dat misschien nog in ontwikkeling is of een materiaal dat al lang beschikbaar is, maar waarvan de waarde nog steeds onderschat wordt. Denk aan biobased materialen die evenwaardig zijn aan minder duurzame tegenhangers en deze uiteindelijk zouden kunnen vervangen.

Maar schroom niet om andere voorstellen of ideeën naar biobased onderzoeken voor te leggen. Ik ben benieuwd!

Mail je ideeën naar daanbruggink@orga-architect.nl of Twitter met hem via ORGA architect


Daan Bruggink tijdens de uitreiking van Alumnus van het Jaar 2013 van de TU Delft. 

Reageer op dit artikel