blog

Ontwerpen met ‘het weer’

Architectuur

Ruim twee weken geleden stapte ik, natuurlijk in de regen, het vliegtuig uit in Dublin. Bepakt en bezakt klaar voor een nieuw avontuur: studeren aan het ‘University College Dublin’ in Ierland.

Ontwerpen met ‘het weer’

 

 

 

 

De bedoeling was in eerste instantie om hier in het verlengde van mijn masterkeuze in Delft, herbestemming, een deel van de master “conservation & heritage” te volgen. Helaas bleek de animo voor deze mastertrack heel laag en vervielen een aantal vakken, waaronder het verplichte ontwerpproject. Ter vervanging was er eigenlijk maar één project mogelijk “Architectural Design VIII”, thema.. onbekend.

Dus vol goede moed ging ik de eerste dag van het semester op zoek naar de architectuurfaculteit waar ik uiteindelijk bij het juiste ontwerpproject belandde. Nadat de groep van 50 studenten en de docenten vluchtig aan elkaar waren geïntroduceerd werd het thema van het project gepresenteerd: “het weer”. Nu moet ik bekennen dat ik in eerste instantie dacht “waarom?!”, maar na er iets langer bij stil te hebben gestaan, kwam ik tot de conclusie dat het eigenlijk heel interessant is.

 Binnenkant wolkenmachine _ Blog Merel Bijkerk_Dublin
Binnenkant van een wolkenmachine

Het weer

Het weer is een factor die te aller tijde van invloed is op architectuur. Het weer is van invloed op de hoeveelheid licht die binnen komt in een gebouw, op de nodige klimaatinstallaties, op het verweren van de gebruikte materialen en zo zijn er veel meer aspecten te noemen. Daarbij komt natuurlijk kijken dat het klimaat, dus het weer, momenteel een duidelijke verandering doormaakt en dat het hier in Ierland, maar zeker ook in Nederland, vaak bewolkt is en veel regent.

Wolken

Voor mij hebben de afgelopen twee weken in het teken gestaan van wolken. Dit was het weertype waarnaar ik onderzoek moest doen samen met vier andere studenten. Aan de hand van dit onderzoek moesten we dan vervolgens een reactie vormgeven die wolken ervaarbaar maakten. Uit ons onderzoek kwam al snel naar voren dat er veel verschillende typen bewolking bestaan op hoogtes variërend van 2.000 tot 6.000 meter. Al deze typen hebben verschillende vormen en vanzelfsprekend dus een ander effect op het landschap en de gebouwde omgeving met betrekking op licht en schaduw. Als reactie op de verzamelde informatie besloten we een ‘wolkenmachine’ te maken. Hierin konden verschillende typen bewolking, op verschillende hoogtes bewogen worden waardoor het effect van licht en schaduw steeds veranderde.

Presenteren van architectuur (..?)

Een interessante vraag die bij bewolking naar voren komt is de manier waarop architecten een ontwerp presenteren. Impressiebeelden van een ontwerp worden altijd afgeschilderd tegen een prachtige helderblauwe, zonovergoten hemel waaraan een paar kleine schapenwolkjes te zien zijn. Een ideaalbeeld van de situatie, die voor de helft van de tijd misschien niet reëel is, omdat de zon niet te zien is door de wolken! Het is begrijpelijk dat een ontwerpen op deze manier weergeven worden, de wereld is immers veel mooier als de zon schijnt. Toch heeft ook een bewolkte dag charmes. Daglicht is diffuus en bijna homogeen waardoor het contrast tussen kleuren, licht en schaduw heel anders, maar ook interessant is. Naar mijn mening dus zeker ook iets om, vanuit visueel perspectief, rekening mee te houden bij het ontwerpen van een gebouw.

Reageer op dit artikel