blog

Te veel voortschrijdend inzicht

Architectuur

Heel Nederland was er vol van, Twitter op hol en aan elke lunchtafel; “Heb je Tegenlicht gezien over het zelf bouwen? Dat is de toekomst, hè?!” Terwijl ik me alleen maar had gestoord aan de slechtste Tegenlichtaflevering van het seizoen: weinig onderzoeksjournalistiek, geen hoor en wederhoor, enkel voorstanders.

Echter wat me misschien nog wel het meest stoorde was hoe Adri Duivesteijn weer net zo gemakkelijk zijn bijdrage wil leveren aan de volgende hausse, terwijl hij de vorige, mede door hem zelf geplande nog even de grond intrapt. Geen man van de middenweg of een gezond voortschrijdend inzicht.

Beperkte research

De voor deze aflevering beperkte research van de Tegenlichtredactie gaf bovendien de ruimte om de historische referentie van de grachtengordel totaal te misbruiken. Wie zich ook maar enigszins heeft verdiept in de Stadsuitleg van Amsterdam en het ontstaan van de grachtengordel, weet dat daar de bakermat ligt voor gereguleerde stadsontwikkeling. De architectenkliek die mocht bouwen in de stadsuitbreiding was een kleine en hechte groep architecten die met elkaar een welstand avant la lettre vormde. Bovendien had het stadsbestuur enkele duidelijke en sterke spelregels over de uitgifte geformuleerd. Een van de belangrijkste spelregels hierin was dat de architectuur van nieuwe gebouwen gepast diende te reageren op de directe omgeving. De zelfverzonnen gekkigheid die Adri dus predikt bestond zeer zeker niet. Leestip: De grote uitleg van Amsterdam, Jaap Evert Abrahamse.

Ruimtelijke ordening buiten spel…?

Hierna wordt het nog gekker. Terwijl Duivesteijn nog lijkt te pleiten voor een sterk stratenpatroon, gelooft ‘stedebouwkundige (?)’ Winy Maas in de fluïde stad waarin werkelijk alles op losse schroeven staat. Kavels mogen elke mogelijke vorm krijgen en de openbare ruimte bestaat uit een recht op overpadsituatie van tien meter rondom elke kavel. Een fantastisch experiment, wat we zeker eens moeten uitproberen. Vooral als er zo’n mooi hip MVRDV plaatje uitrolt als Winy laat zien. Helaas is zonder enige regel en/of sturing de kans daarop vrijwel nihil.

Een ander beeld

Ik snap niet dat de 55+ generatie die zelf zo enthousiast heeft meegewerkt aan de aanbodshausse en de architectuur van de zelfverheerlijking van de afgelopen twintig jaar, zo’n podium krijgt om op basis van paniekvoetbal een teveel aan voortschrijdend inzicht aan de dag te leggen. Wij van generatie-Y hebben een heel ander beeld hoe de toekomst eruit zal zien en hoe deze in een stedebouwkundig plan is te faciliteren. Daar gaan we in onze volgende blog dieper op in. Op dit moment zijn we vooral benieuwd naar jullie reactie.

Koen de Boo en Robbert Jan van der Veen

Reageer op dit artikel