blog

Ter bevordering van de stedelijke beleving

Architectuur

“Dat kan volgens mij allemaal wel wat kleinschaliger”, reageerde architect Caroline Bijvoet tijdens een debatavond georganiseerd door AIR, architectuurcentrum Rotterdam. Centraal stonden de toekomstplannen voor het plein bij Metrostation Slinge in Rotterdam-Zuid. De inzet was een grootschalig programma met een supermarkt op een naamloos plein. Iets te veel van het goede? Dat vroeg ook Ed Goverde, deelraadvoorzitter van deelgemeente Charlois, zich af.

Ter bevordering van de stedelijke beleving
Kiosken Slinge, Rotterdam, Bijvoet architectuur

 

Nu staan er twee transparante kiosken. Meer was niet nodig om de stedelijke beleving een positieve draai te geven. ’s Ochtends gaan de luifels omhoog, worden de bankjes uitgeklapt en functioneren ze als transparante tijdschrift- en bloemenstal en kebabzaak. ’s Nachts zijn het lampionnen op het lege plein door de binnenverlichting die zachtjes door de perforatie van de stalen gevelbeplating schijnt.

Hoe deze kiosken er zijn gekomen? Vier cruciale momenten:

1. Assertieve houding

Dankzij haar assertieve en kritische houding tijdens de debatavond kreeg Caroline’s bureau Bijvoet architectuur & stadsontwerp de volgende opdracht van deelgemeente Charlois: goed kijken naar de omgeving en alle bestaande plannen. Daarnaast in gesprek gaan met alle betrokken partijen: de gemeente, de deelgemeente, het ontwikkelingsbedrijf, de ondernemers, RET en de gebruikers op het plein. Een alternatief idee bleek zeer welkom.

De bevindingen van het bureau: het plein zonder naam, gelegen tussen de wijken Pendrecht en Zuidwijk, wordt vooral gebruikt door mensenstromen van en naar het metrostation. Sinds kort stopt hier ook  de randstadrail naar Den Haag. Voordat de kiosken er stonden, voorzagen twee – onlogisch geplaatste – verkoopwagens deze stromen van kebap, kauwgom en tijdschriften. Deze wagens stonden in de weg en hadden dankzij hun gesloten achter- en zijkanten geen zicht op de omgeving. 

  De Kebabkiosk, ontworpen en uitgevoerd door Bijvoet architectuur en stadsontwerp, in de schemering. Fotograaf Scagliola Brakkee

2. Advies inclusief ontwerpopgave

Het advies van het bureau: geef het plein een naam en bouw geen groot winkelprogramma en grote kiosken, maar maak de wagens rank, transparant, hufterproof, haal ze van hun wielen en zet ze op een andere plek. Puntje van aandacht: waarborg de kwaliteit, voorkom trespahutjes.

Naast het opstellen van het Programma van Eisen, kreeg Bijvoet architectuur stadsontwerp van de deelgemeente een vervolgopdracht voor het opstellen van een zeer uitgebreide bouwvergunning. Van het materiaal (gekromd glas in een stalen draagstructuur) en de kleur (zwartgrijs) tot het aluminium beglazingssysteem, de gatgrootte van de perforaties en de principedetails van de dakrand aan toe. 

3. Vastbijten en niet meer loslaten

De studie naar de locatie stamt al uit oktober 2007. De Welstand was meteen akkoord. Maar sommige neuzen keken nog de andere kant op. Dankzij het krankzinnige arsenaal aan leidingen onder de grond waren Gemeentewerken en de Stadsdienst Stedebouw tevens betrokken. Caroline beet zich vast in de problematiek rondom metrostation Slinge. Ze overlegde, bracht alle betrokken bij elkaar en overlegde nog meer. Door haar vastberadenheid was het jaren later dan zo ver.

4. Betrokken tot en met de uitvoering

Wilden de families Tekten en Böyük geld blijven verdienen aan de mensenstromen, dan zat er niets anders op hun dichte wagens te verruilen voor transparante kiosken. Wie deze zou ontwerpen en bouwen stond vrij, maar door de dwingende bouwvergunning stond al veel vast. Logisch zou zijn Bijvoet architectuur stadsontwerp te betrekken.

Dat deed echter maar één familie. Hierdoor is de indeling van de Kebabkiosk net iets slimmer dan die van de tijdschriften- en bloemenkiosk, die nog steeds iets weg heeft van de dichte verkoopwagen. Maar dankzij de concurrentie tussen twee aannemers zijn beide kiosken voor niet meer dan €125.000,- neergezet. De veiligheid op het – helaas nog steeds naamloze – plein is dankzij het zicht overdag en het licht ’s avonds toegenomen, al konden ze de schietpartij op 30 januari niet voorkomen. Een leuk detail: beide Turkse families verdubbelden hun omzet.

Ook een dergelijke kiosk op een onguur plein? Bel Bijvoet architectuur stadsontwerp.

 
Het interieur van de Kebabkiosk. Fotograaf Scagliola Brakkee

Reageer op dit artikel