blog

Spelen met de tussenruimte

Architectuur

Aansluitend op Ecobouw 2013 in Utrecht liep ik nog een rondje door het centrum. Als architect en geboren Leidenaar ben ik bijzonder geïnteresseerd in de dichte en complexe structuur van deze binnenstad. De stad heeft zich juist hier door de tijd en vanuit allerlei economisch motieven kunnen ontwikkelen tot wat ze nu is. Ik word graag verrast door die kleine veranderingen waarin ik zie dat de geschiedenis niet stil staat.

Spelen met de tussenruimte

Wat kan er een rijkdom ontstaan wanneer we als ontwerper van onze troon afstappen en gedwongen zijn om op een beperkt oppervlak te bouwen. Het zijn juist de randvoorwaarden en niet de vrijheden die de creativiteit prikkelen en die de stad laten groeien en uiteindelijk verdichten tot de aantrekkelijke leefomgeving die ze is geworden. Is dit niet gewoon de toekomst van de ecobouw: Werken in- en aan bestaande gebouwen en spelen met de ruimten daartussen?

Heiko Ecobouw 

Reageer op dit artikel