blog

Die eindeloze sportzomer van 2012

Architectuur

De bekendmaking in december van de introductie van de Europese Spelen in Bakoe, Azerbeidzjan in 2015, is een mooi moment om terug te blikken op die eindeloze sportzomer van 2012.

Die eindeloze sportzomer van 2012

 

 

 

 

 

Wat kenmerkte deze sportzomer? Het voor Nederland destrastreus verlopen EK en de Olympische Spelen in Londen vroegen veel aandacht, bij ons vooral vanwege de nieuw gebouwde stadions voor zowel de EK als voor de Spelen.

EK Voetbal

Juweeltjes zaten er tussen, zoals de opvallendste voor het EK: de PGE Arena in Gdansk, Polen door RKW Rhode Kellermann Wawrowsky en het Olympic Stadium in Kiev, Oekraïne door gmp.

Olympische Spelen Londen

In Londen vielen vooral het Aquatics Centre, het Olympisch zwembad van Zaha Hadid, op en de Velodrome, de wielerarena van Hopkins Architects. De stad wilde met het evenement een duurzame legacy achterlaten voor haar bevolking. Bij het ontwerpen moest hergebruik de achterliggende gedachte zijn. Zo wordt in Oost Londen het  voormalige Olympic Park, nu vernoemd naar Queen Elizabeth, getransformeerd tot een nieuw stadspark van 27 hectare. In de nieuwe stadswijk komt een universiteit die gebruik gaat maken van de sportfaciliteiten en communicatie-infrastructuur. De universiteit gaat zich richten op sportwetenschap, digitale media en groene technologieën. Het voormalige atletendorp gaat  in de toekomst door als woonwijk, waarin de voormalige (top)sportlocaties dienen als buurthuizen, ontmoetingsruimtes of gewoon als sporthal voor de lokale bevolking.

Academie Op het voormalige Olympic Park staat in 2013 de nieuwe Chobham Academy, een onderwijscampus met 1800 leerplekken

 Sotsji in Rusland, gastland van de Olympisch Winterspelen in 2014 en Rio de Janeiro, organisator van het WK Voetbal in 2014 en de Spelen van 2016, zullen een flinke kluif hebben aan het neerzetten van vergelijkbare stadions en locaties.

Europese Spelen

Of de Europese Spelen net zo groots uitpakken is nog maar de vraag. Feit is dat een keer in de vier jaar zo’n evenement wordt georganiseerd, waar vijftien olympische- en twee niet-olympische sporten op het programma staan.

2028 Uit het plan The Floating Games 2028, een initiatief van KonderWessels Vastgoed en OeverZaaijer architectuur en stedebouw

Olympische Spelen 2028

Ondanks alle investeringen van betrokkenen, geschat op 190 miljoen euro, besloot Rutte II de Olympische Spelen in 2028 niet naar Nederland te halen. In het regeerakkoord staat:  “Topsportevenementen kunnen waardevol zijn voor de Nederlandse economie. Het binnenhalen en organiseren van de Olympische Spelen brengt echter teveel financiële risico’s met zich mee”.
Hoe het dan moet met de gemaakte plannen, daar rept het kabinet niet over. Zo onderzochten Maarten van Tuijl, Tom Bergevoet en Andre van Stigt tijdelijke uitbreidingsvarianten van het Olympisch Stadion, dat in 1928 decor was van het grootste sportevenement ter wereld. The Floating Games, een initiatief van KonderWessels Vastgoed en OeverZaaijer architectuur en stedebouw, zocht de oplossing van de nieuw te bouwen stadions op de open ruimte van Nederland, het water.

Prestaties

Natuurlijk waren er nog veel meer sportevenementen de afgelopen zomer, te denken valt aan Wimbledon, de Tour de France, die komend jaar zijn 100e editie viert, de US Open en de Australian Open. Deze jaarlijks terugkerende evenementen kenden niet zoals het EK en de Spelen zoveel nieuwe onderkomens, vandaar dat zij onderbelicht blijven. Wat niet afdoet aan de prestaties van de sporters die daar zijn geleverd.

Reageer op dit artikel