blog

Biobased bouwen

Architectuur

Onlangs mocht ik de Nederlandse Bouwprijs in de categorie Talent in ontvangst nemen. Het juryrapport luidde: “Zijn visie en gedrevenheid geven een positieve impuls aan een wijdere integratie en toepassing van biobased bouwen. Het visionair denken van Daan op zo’n jonge leeftijd en vervolgens een belangrijke bijdrage leveren aan het vermarkten van dit denken, inspireert niet alleen de jury maar vooral ook de bouwsector in zijn geheel.”

Biobased bouwen

“Recessie is een zegen”, zei ‘duurzaamheids’-professor Jan Rotmans tijdens zijn lezing op het gala van de Bouwbeurs in Utrecht. Ik denk dat er een flink aantal mensen zijn die daar anders over denken, maar nieuwe ideeën en initiatieven varen er wel bij. Er wordt veel gesproken over een betere, groenere manier van bouwen. In de bouwwereld hoor je vaak dat het denken over oplossingen voor het energievraagstuk hard gaat. Daar ben ik het helemaal mee eens.

Grondstoffenvraagstuk

De grootste uitdaging in de nabije toekomst is het grondstoffenvraagstuk. Gelukkig zie je initiatieven op dat gebied opkomen, zoals Cradle-to-Cradle, circulaire economie en TurnToo. Juist daar komt het ‘biobased bouwen’, of beter gezegd, het biobased grondstoffengebruik, om de hoek kijken. En dat dragen wij van ORGA dan ook breed uit.

Het ‘biobased bouwen’ is geen keuze gebaseerd op financiële kansen of geldelijk gewin. Het is een overtuiging. Dat maakt dat je automatisch kiest voor zaken die bij die overtuiging horen: niet alleen wat je maakt, ontwerpt of vertelt, maar ook hoe je website en huisstijl eruit zien, welk personeel je aanneemt, hoe je kantoor eruit ziet en zelfs welke kleding je draagt (dat geldt dan niet voor die smoking…). Wanneer je dit consequent naar je potentiële opdrachtgevers communiceert, krijg je ook de opdrachten die hierbij passen. Doen wat je leuk vindt, is dan het resultaat.


Charles Darwin

Natuur of architectuur?

Voor mij begon het met de studiekeuze: biologie of bouwkunde, dus natuur of architectuur? Scheikunde was een onbegrijpelijke brei, dus werd het bouwen. Geen biologie? Natuurlijk wel, architectuur én natuur! Aristoteles: “Als er een betere oplossing te vinden is, heeft de natuur deze waarschijnlijk al gevonden”. Dit is mijn bedrijfsslogan vanaf het begin, die eigenlijk steeds meer op zijn plek valt. Darwin, een andere grote inspirator, kun je zien als architect: “Evolutie als wijze van bouwen.”

De natuur is mijn grote inspiratiebron in vorm, techniek en materiaal. Dat maakt dat ik continu zoek naar de beste ecologische en biobased-toepassingen. En als ik die eenmaal heb gevonden, deel ik ze zo vaak mogelijk met de buitenwereld. Dit zal bijgedragen hebben aan het winnen van de prijs.

Tijdens mijn lezing op het Greenbuild/Duurzaam Gebouwd-evenement op de Bouwbeurs vertelde ik over ‘evolutionair bewust bouwen’. Dat geeft goed aan hoe we er in staan. De industriële revolutie heeft ons veel gebracht, maar de vraag is: is het wel in alle opzichten het goede?

 

Ecologisch gezien heeft de industralisatie ons niet alleen maar goede dingen gebracht. 

Maatschappelijke revolutie

We hebben inmiddels heel wat crises langs zien komen: de oliecrisis, economische crises, een ecologische crisis… Gelukkig zien we een maatschappelijke (r)evolutie ontstaan, ingezet door Generatie C (zie mijn vorige blog Eco-architectuur en Corporate Indentity). Ook zien we ontwikkelingen als Het Nieuwe Werken, de groeiende populairiteit van Fairtrade, biologische producten, yoga en mindfulness, en ook bij de overheid gebeurt er het een en ander: er is een Partij voor de Dieren, er worden Green Deals gesloten.

Er ontstaan bottom-up coöperaties en initiatieven en communities waarbij social media een belangrijke rol spelen. Het digitale tijdperk, waarin afstand en tijd minder belangrijk zijn, biedt een enorme toename aan mogelijkheden. Ook in de bouw zien we die ontwikkelingen: Particulier en Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en herbestemmen.

Samenwerken met andere organisaties en komen tot een andere architectuur. Een mooi voorbeeld is de ScoutingARK die we met het bureau nu aan het bouwen zijn. Samen met de scouting ontworpen, en gebouwd door de scouting met hulp van het leger. Het kreeg positieve aandacht op vrijwel alle sociale media.

Biobased bouwen is booming, betoogde ik in mijn vorige blog. Biobased bouwen bekt en allitereert zelfs, maar is niet nieuw, ‘vroeger’ heette dat hergroeibaar of hernieuwbaar. Klinkt voor geen meter, maar dat zal niet de oorzaak zijn. The timing is right, nu is het juiste moment.

We zien vele nieuwe materialen verschijnen die van dezelfde overtuiging uitgaan, zoals het bedrijf NovaLignum. Auberginekweker Johan Groenewegen ziet zijn aubergineplanten aan het eind van het seizoen in de groencontainer verdwijnen, terwijl de vezels ongelofelijk sterk zijn. Hij ontwikkelde in een samenwerking een ecologisch materiaal gemaakt van plantenresten, die niet concurreren met voedingsgewassen.

Het publiek vraagt erom en de materialen zijn er, dus waar wachten we nog op? Nu is echt de tijd! ‘Goh, jullie groeien echt tegen de wind in’, hoor ik vaak. Daar is niets van waar: we groeien met de wind mee! Het is een tijd van transitie, getuige de Nederlandse Bouwprijs 2013 hier op tafel.

Reageer op dit artikel