blog

TV serie appartement inspireert

Architectuur

Door onze fascinatie voor het eengezinsappartement zijn wij erg bevattelijk voor iedere plattegrond die afwijkt van het ‘standaard-zevenmetertwintig-type’. De plattegrond van een TV serie appartement is er zo een. In de Amerikaanse TV-serie ‘Will & Grace’, bijvoorbeeld, komt Will Truman, jasje los over de schouder, niet binnen via een kneuterig halletje om vervolgens door een gang behangen met polynorm kozijnen zijn jasje op de bank in de woonkamer te gooien.

TV serie appartement inspireert

TV serie scenario’s creëren appartementen met inspirerende plattegronden. Zo grenst de woonkamer in Will & Grace direct aan de voordeur en is deze eigenlijk de hal waar alle andere ruimtes aan grenzen. Want als de benjamin van de familie Truman zijn examen heeft gehaald, dan moet hij daarmee juichend met de deur in huis kunnen vallen en met een grote sprong op de bank kunnen ploffen om zijn verhaal te doen. En omdat aan de woonkamer de annex grenst waar Will op dat moment achter zijn bureau zit, staat de volgende scène alweer in de startblokken. 

In een Nederlands appartement kom je doorgaans langs de slaapkamers binnen. Een doorn in het oog van veel Nederlandse gezinnen (en van ons) die dit als een inbreuk op hun privacy ervaren. In de TV serie ‘Big Bang Theory’ grenst het compartiment van de slaapkamers en de badkamer subtiel aan de woonkamer. Als je die plattegrond bekijkt voel je gewoon dat daar ergens in de serie een intrige gaat plaatsvinden. Slaapkamers als privaat onderdeel van het appartement doen het niet alleen goed in TV series, ook menig Nederlands gezin zal die positie van de slaapkamers omarmen. 

 Big Bang Theory

De plattegrond van Leonard Penny uit de Amerikaanse serie Bing Bang Theory van CBS 

Ook de route naar je voordeur heeft in de meeste TV series een andere plek. Als in Will Grace Jack MacFarland uit de lift stapt en daar Grace Adler in een geheim rendez-vous tegen het lijf loopt dan is voor deze dramatische wending in het script een geschikte ruimte nodig. In Nederlandse appartementsgebouwen is ook behoefte aan dit soort ontmoetingruimte. Het is niet voor niets dat de betonnen galerij van een meter breed als unheimisch wordt ervaren, terwijl het portiek waar je de buren kent verreweg favoriet is. 

De Spaanse interieurarchitect en TV serie verslaafde Iñaki Aliste Lizarralde bestudeert nauwgezet de sets van deze series en tekent daar plattegronden van. Onlangs maakte de VPRO-gids een verhaal over zijn plattegronden. Met zijn hand op de vooruitknop vertaalt Aliste Lizarralde de decors van de series naar samenhangende plattegronden. De appartementen bestaan namelijk in werkelijkheid helemaal niet. Want, om de acteurs en de meubels zoveel mogelijk ruimte te geven, worden op de set van de TV-studio’s de woonkamers, keukens en slaapkamers als los van elkaar staande trapeziumvormige ruimten opgebouwd. 

 Golden Girls

 De woning van Dorothy, Rose, Blanche en Sophia uit de serie Golden Girls van NBC 

Op internet http://inakialistelizarralde.tumblr.com, verkoopt hij zijn met de hand getekende en ingekleurde plattegronden. Voor veertig euro hangt er als zo’n prachtige tekening bij je aan de muur. 

Ik zou het doen want er is meer dan alleen een appartement van 85 vierkante meter aan een galerij. 

 

Reageer op dit artikel