blog

Skaten in de openbare ruimte

Architectuur

Het skatemerk Vans maakt filmpjes waarin ze hun skateteam naar een verlaten stad of plek sturen om daar op zoek te gaan naar skatespots. In een ervan skate de Rotterdammer Nassim Guammaz met anderen door het verlaten Olympische dorp in Athene. Negen jaar nadat Griekenland 18 miljard uitgaf aan voorzieningen voor de spelen van 2004, zijn veel van deze gebouwen vervallen en in onbruik geraakt.

Skaten in de openbare ruimte

 

“DERP: Syllabic abbreviation of ‘derelict’ and ‘places’, used by the ‘urban exploration’ community to denote a disused or abandoned place”

Het verval van de Olympische bouwsels is goed te zien in de video van Skatemerk Vans. Vooral de complexen voor de sporten die nauwelijks worden beoefend in Griekenland liggen er droevig bij. De uitgestrekte banks van het kayakcentrum bieden de skaters oneindig veel mogelijkheden. Helaas stuurt de bewaking hen al snel weg. Hierna gaan ze op zoek naar andere spots op het olympische terrein, waar een enorme verlaten horecagelegenheid meer mogelijkheden biedt.

‘Concrete waves’

Het verkennen van verlaten plekken op zoek naar skatespots is niets nieuws. Het heeft de basis gelegd voor het skateboarden zoals dat nu wordt beoefend. Tijdens een droge periode in het midden van de jaren ‘70 ontdekte een groep surfers uit Huntington Beach, California de leegstaande zwembaden. Als er geen golven waren aan de kust, waren deze oneindige betonnen golven het perfecte alternatief.


 Still uit de Vans-video. Nassim Guammaz in actie in het Olympische Dorp in Athene. 

Skatepool aan de Heemraadsingel

De ‘pool’ aan de Heemraadssingel is direct afgeleid van deze zwembaden, alleen is het concept hier een beetje omgegooid. Toen Victor Verhagen (Lagado Architects), Alexander Keizer (Urbannerdam), Mink Steekelenburg (Half Way Station) en ik het initiatief namen om een in onbruik geraakt stukje van het park op te knappen door er een pool te realiseren, hebben we een uitgestorven plek weer nieuw leven ingeblazen.

Love Park, Philadelphia

Een goed voorbeeld van een dergelijke aanpak vindt plaats in Philadelphia. Het Love Park is een hoogmodernistisch park, voornamelijk bestaand uit granieten bankjes en tegels. De onmenselijke schaal en het rigide grid schrikken de gewone bezoekers af. Het park bleek echter perfect te zijn voor skateboarders. De lange rechte lijnen door het park boden de mogelijkheid om lines te skaten: een opeenvolging van tricks waarin een skater zijn consistentie kan laten zien.

 
Josh_Kalis: Noseblunt Slide. Foto: Mike Blabac

“Opknapbeurt”

De gemeente van Philadelphia wilde deze plek slopen, omdat de skaters het plein kapot maakten. Maar als de skaters er niet waren geweest, zou de plek zijn overgenomen door junkies en zwervers. Ondertussen heeft de gemeente van Philadelphia het park “opgeknapt” met on-skatebare bankjes en plantenbakken.

 
Foto: Tony Bracali

Paine’s Park

Dat het ook anders kan in Philadelphia blijkt uit de constructie van Paine’s Park. In dit skatepark zijn nieuwe inzichten in het gebruik van buitenruimte door skateboarders verwerkt. Het is door skateboarders, landschapsarchitecten en een stedenbouwkundige ontworpen als openbare ruimte waar zowel normale bezoekers als skaters gebruik van kunnen maken.

Onderzoek

Op eenzelfde wijze is Lagado Architects op dit moment bezig met een onderzoek naar het gebruik van de buitenruimte door skateboarders in Nederland om meer inzicht te krijgen in de wijze waarop skaters en andere gebruikers samen van de openbare ruimte gebruik kunnen maken. Hiermee hopen ze betere oplossingen te vinden voor de Nederlandse markt.

De meerwaarde van samenspraak

Nog steeds zijn skaters continu op zoek naar spots met onbedoelde mogelijkheden. De afgelopen jaren zijn ze steeds meer verbannen naar skateparken, waar hun creativiteit ingeperkt werd door vaste elementen. Gelukkig wordt tegenwoordig steeds beseft dat dit niet de oplossing is, maar dat er in samenspraak met skaters veel meer uit een skatepark te halen valt. Persoonlijk droom ik van een toekomst waarin alle openbare ruimtes skate-vriendelijk zijn.

 

Reageer op dit artikel