blog

Onderweg naar het plastic paviljoen

Architectuur

Omdat we zelf lekkere koffie wilden drinken in Amsterdam Noord, ontwierpen en bouwden wij, de architecten en ruimtelijk ontwerpers van Bureau SLA en Overtreders W, in 2011 een piepklein paviljoen in het Noorderpark: de Noorderparkbar. Dit koffiebarretje van 18 m2 met terras bestaat uit bouwmaterialen die we tweedehands kochten op marktplaats.nl.Het begon met koffie willen drinken, het eindigde met een vracht aan internationale publicaties en nominaties voor alle Nederlandse architectuurprijzen. Waar we overigens geeneen van wonnen.

Nu, ruim een jaar na oplevering, lijkt het onverwachte succes van de Noorderparkbar te leiden tot een vervolg. Een kleinschalig paviljoen voor een onderneming die door de buurt wordt gedragen, zoals de Noorderparkbar, is voor omwonenden een extra reden om naar het park te komen. Het park wordt er levendiger door. 

Vroeger kwamen buurtbewoners er alleen om de hond uit te laten, nu ook voor koffie, een optreden bij de Noorderparkkamer en ontmoetingen met de buren. Zo ontstond het idee dat er in het Noorderpark ruimte is voor nog wat kleine paviljoens met daarin gebruikers die voor aanloop uit de buurt zorgen.

Afval tweede leven geven

Ook zijn we eind vorig jaar benaderd door CITIES (bekend van Farming the City) om mee te doen aan hun project Pop Up Factory. Dit is een creatief laboratorium voor kleinschalige verwerking van plastic afval uit Amsterdam Noord. Zo kunnen ontwerpers, architecten en kunstenaars nieuwe producten ontwerpen die te produceren zijn van plastic afval.

Deze vraag en het verzoek na te denken over nieuwe paviljoens in het Noorderpark bereikten ons ongeveer gelijktijdig, waardoor het in onze hoofden begon te borrelen. Waarom niet van twee projecten één maken: zouden we een paviljoen in het park kunnen maken van gerecycled plastic uit Amsterdam Noord? Waardoor net als bij de Noorderparkbar, het afvalmateriaal een tweede leven krijgt en eigenlijk mooier is dan het oorspronkelijke gebruik, zodat tweedehands mooier wordt dan nieuw? We gingen aan de slag en maakten de eerste schetsen.

Inmiddels zijn we een half jaar verder en lijkt het Plastic paviljoen er echt te gaan komen. In het afgelopen half jaar is er dan ook veel gebeurd: we deden de eerste smeltproeven met plastic verpakkingsmateriaal, we ontwikkelden een financieringsmodel waarbij buurtbewoners mede-eigenaar van het gebouw worden, we ontmoetten een bevlogen Nederlandse plastic recyclaar uit Afrika en we vonden een potentiële huurder voor het paviljoen. Daarover lees je meer in de volgende blogs; vanaf nu geven we één keer per maand een update over hoe het er met het Plastic paviljoen voorstaat.

Reageer op dit artikel