blog

Wonen in Amsterdam in Crisistijd

Architectuur

Een CPO-woningbouwproject is een goede oplossing voor wonen in crisistijd. Het bevordert de sociale cohesie in de buurt, het zijn vaak betaalbare woningen en het is een duurzame vorm van het behoud van historische panden door middel van herbestemming. Het vergt geduld en inzet, maar het kan een droomhuis, met bekenden als buren, opleveren.

 

 

Sinds een aantal decennia wordt (Collectief) Particulier Opdrachtgeverschap gestimuleerd door de overheid. Vlak na de Tweede Wereldoorlog was dat anders: toen waren burgers nauwelijks betrokken bij de bouw van hun eigen woning, afgezien van de meer welgestelde burgers die daartoe financieel in staat waren. Woningbouw werd door de staat aangestuurd. Woningnood en een snelle bevolkingsgroei zorgden ervoor dat de overheid woningbouwcorporaties vroeg veel woningen in zeer korte tijd te bouwen na WOII.

In Amsterdam volgden in de jaren vijftig en zestig in rap tempo onder andere de Westelijke Tuinsteden en Buitenveldert naar het stedebouwkundig plan, het Algemeen Uitbreidingsplan uit 1934, van Cornelis van Eesteren. Niet lang daarna startten ook projectontwikkelaars en bouwbedrijven woningbouwprojecten.

CPO sinds 1960

Tijdens de jaren zestig ontstond behoefte aan gemeenschappelijk wonen. Woongroepen kwamen, en komen nog steeds, veel voor in Nederland. Vanuit succesvolle woongroepen ontstonden ook, meer zelfstandige, CPO-projecten.

Sinds de jaren negentig is er steeds meer aandacht voor (C)PO. Op particulieropdrachtgeverschap.nl is te lezen dat CPO-projecten in het begin van de jaren tachtig hebben laten zien dat projectontwikkeling in eigen beheer kwalitatief goede woningen en een stevigere sociale structuur opleverden. Bewoners hadden op deze manier meer zeggenschap en bij een slimme werkwijze werden de woningen ver onder de marktprijs gerealiseerd.

Ons Dorp Amsterdam

Jong Amsterdams gezin Marjolein Cazemier en Gijs van der Togt was al een aantal jaren bezig met een CPO-project. Als redenen voor wonen in een collectief t noemen ze de kans om met bekenden te wonen, sociaal wonen maar zelfstandiger dan een woongroep, de mogelijkheid om zelf je woning te creëren – van kozijnen tot aan indeling van het huis, en de financiële aantrekkelijkheid.

Afgelopen zomer kwamen zij architect Marthijn Pool, partner bij space&matter, tegen die hen op de hoogte stelde van een oude school in de Elisabeth Wolffstraat. Met Pool als initiatiefnemer en conceptontwikkelaar vormen zij uiteindelijk samen met acht andere stellen de CPO Ons Dorp Amsterdam.”

 

Maatschappelijk vastgoed te koop

Momenteel bieden gemeenten graag hun niet meer in gebruik zijnde maatschappelijke vastgoed (scholen, theaters, gezondheidscentra, buurthuizen, sportaccommodaties) aan voor (collectieve) herbestemming. De oude school was het Cartesius Lyceum, dat naar een grotere locatie verhuisde in 2011. Het schoolgebouw wordt nu tijdelijk bewoond door studenten (anti-kraak) en kleine bedrijven.

CPO populair in Amsterdam

Dat CPO-projecten in Amsterdam steeds populairder worden, bewijst dat tijdens het uitschrijven van de Elisabeth Wolffstraat 50 er bijna dertig CPO’s geïnteresseerd waren. Uiteindelijk hebben in november 2012 vijftien CPO’s een plan van aanpak ingediend en in december werd Ons Dorp Amsterdam als winnaar uitgekozen. Vaak wordt gesproken van een jarenlang traject met particulier opdrachtgeverschap, maar in dit geval is het erg snel gegaan.

Herstel en innovatie

De school heeft een bruto vloeroppervlakte van 1750 m2 en heeft 4,7 meter hoge plafonds. De woningen variëren van 90 tot 150 m2 en hebben een tuin of een dakterras. Ons Dorp Amsterdam heeft nog geen architect uitgekozen, maar ze richten zich met name op het herstellen van de authentieke staat van de school uit 1910.

 

Architect gezocht

Ze zoeken een architect die ervaring heeft met renovatie, maar ze hebben de ambitie innovatief om te gaan met een oud gebouw dat gereconstrueerd wordt tot woningen, waarbij een flexibele indeling (door middel van vides) per appartement mogelijk is. De oplevering wordt begin 2015 verwacht.

Reageer op dit artikel