blog

Het wonder van Eindhoven in Hartje Rio

Architectuur

Is Eindhoven inmiddels een wereldstad geworden? De beweging en ontwikkeling rondom de lichtstad vormde in ieder geval de aanleiding voor een festival in Amsterdam over Eindhoven: Het wonder van Eindhoven. Helaas gaat niet alles zo vloeiend als er wordt gesuggereerd. Het project op het stadionkwartier, Hartje Eindhoven, stagneerde en riep verontwaardiging op van haar stadsbewoners. Nu klopt het hartje weer. Eindelijk.

Het wonder van Eindhoven in Hartje Rio

Tegelijkertijd met de ontwikkeling van Strijp en het stadionkwartier is de identiteit van de stad veranderd. Creativiteit en technologie staan nu naast elkaar en vormen samen het imago van misschien wel de Culturele Hoofdstad 2018.

Hart

Door de opleving van het voormalige Philipsterrein Strijp-S ten westen van het Centraal Station verschoof het geografisch centrum van de stad naar het Philipsstadion en het naastgelegen voormalige parkeerterrein: het stadionkwartier. De invulling ervan stond al lang op de agenda van de gemeente. Aan de spoorzijde zijn hogere volumes geplaatst, waaronder een woontoren van architect Wiel Arets en aan de andere zijden sluiten de volumes meer aan op het Philipsdorp. Zestien gebouwen bieden boven op de drielaagse parkeergarage plaats aan 501 woningen.

Rio, New York, Milaan en Sydney in Eindhoven.

ScherpOntwerp ontwikkelde een marketingstrategie waarin de bewoners in grofweg vijf archetypen zijn verdeeld: de Held, de Leider, de Filosoof, de Avonturier en de Creatief. De gemeenschappelijke factor van deze doelgroepen is reizen. Het bureau gaf de verkoopbrochure dus vorm als reisgids en vernoemde ieder gebouw naar een wereldstad. Zo kwamen Rio, New York, Milaan en Sydney samen in het Hartje Eindhoven: een wereldstad van formaat.

  Overview van Hartje Eindhoven tijdens de bouw

Stagnatie

Fietsen over de Frederiklaan in Eindhoven leverde echter maandenlang een doods beeld op van de 16 gebouwen en twee binnentuinen. De oplevering van de woningen begin dit jaar is echter een bijzondere prestatie na een lang proces. Bomen stonden in de weg. Het heien liep vertraging op en veroorzaakte woeste, met stenen gooiende buurtbewoners. De financiering was het grootste knelpunt: de Bredase ontwikkelaar Heja raakte in 2011 in geldnood en het project lag een half jaar stil. Tot overmaat van ramp vroeg het architectenbureau Vermeulen van Aken dat verantwoordelijk was voor het grootste deel van het ontwerp tijdens de bouw zijn faillissement aan.

 
Mini-spookstad naast het Philipsdorp. Gebouw Rio was maanden bijna af. Foto philipsdorp.com

Kopen, niet aanraken

Het frustrerende was dat het complex al voor zo’n 80 procent gereed was. De toekomstige huurders en kopers roken hun nieuwe appartement, maar konden het nog niet betreden en aanraken. Een aantal van hen werden, terecht, ongeduldig en besloten hun geluk elders te vinden. Zo zegt Jolanda: “Het zag er allemaal heel mooi en veelbelovend uit, maar nu ben ik vooral blij dat we er niet zijn gaan wonen. We zitten nu veel goedkoper. We hoorden veel valse beloftes en er bestond lang onduidelijkheid over de opleverdatum. Ik heb geen spijt van mijn keuze.”

Geluk

De een zijn ongeduld is het geluk van een ander: David tekende een week voor de oplevering het contract voor een appartement in Hartje Rio. “Een combinatie van de nabijheid van Brabantse gezelligheid in het centrum en de ruime opzet van het appartement waren doorslaggevend. Na een studentenkamer is dit een verademing.”

Modderpoel

Het gebouw is echter nog niet af. Twee ruime binnentuinen zijn nu nog een modderpoel. De geluidswerende gevel moet deels nog worden gemonteerd aan gebouw Rio en de toegangswegen ogen rommelig, krap en onduidelijk. Rijden met een aanhangwagen vereist enige handigheid. Het complex krijgt echter eindelijk een gezicht na maanden een mini-spookstad te zijn geweest, omgeven met hekken. De lift slaat af en toe op tilt, maar bewoner David ondervindt geen overlast van de nog aanwezige verhuis- en bouwwerkzaamheden: “Ik ben toch de hele dag niet thuis als de werkzaamheden plaatsvinden.”

  De mooie belofte van Hartje Rio is bijna waargemaakt! Render Hartje Eindhoven

Beweging!

Er is nu beweging en daarmee ook creativiteit in plaats van een stilte en een lege parkeerplaats. Het stadionkwartier biedt een gevarieerd aanbod aan woningen en gebouwen die de wensen van veel starters in vervulling laten gaan. Daarnaast zal het complex een belangrijk rol gaan spelen in de ontwikkeling van het westelijke stadsdeel van Eindhoven. New York en Rio vormen zo toch maar een mooi opstapje vanuit de binnenstad naar Strijp-S.

Reageer op dit artikel