blog

Halalwoning ideaal voor stedelijk georiënteerde gezinnen

Architectuur

De ophef over de halalwoning zal niet niemand zijn ontgaan, terwijl uit ons onderzoek blijkt dat het eigenlijk een heel goed gezinsappartement is. Met deze blog willen Jeroen Atteveld en ik de eenzijdige discussie over de halalwoning wat meer inhoud geven.

Halalwoning ideaal voor stedelijk georiënteerde gezinnen

 

 

 

 

 

De Halalwoning is een prachtig voorbeeld van een appartement dat door veel gezinnen in Nederlandse steden op dit moment gekoesterd zou worden, allochtoon of niet. Uit onderzoek van Heren 5, Het gezin in de stad, blijkt dat twee derde van de gezinnen die in de stad wonen ontevreden is met de huidige woonsituatie. En twee derde van deze gezinnen betrekt graag een andere woning in de stad met kwaliteiten zoals die te vinden zijn in de getoonde Halalwoning uit het NRC Handelsblad van maandag 26 november 2012.

De centrale entree van deze woning organiseert op een natuurlijke manier de scheiding tussen slaap- en leefvertrekken in de woning. En extra bergruimte die bij de entree wordt aangeboden zal niet alleen door het allochtone gezin gewaardeerd worden. Gezinnen verzamelen immers een hoop spullen en aan bergruimte is altijd een chronisch gebrek.

 Halalwoning Bas Liesker

Uit het onderzoek Het gezin in de stad, een studie naar het ideale eengezinsappartement van Heren 5.

De voorheen geroemde kwaliteit van een zo groot mogelijke woon- en eetkamer liefst met open keuken heeft aan populariteit ingeboet. Juist het maken van meer, kleinere (slaap)kamers wordt op prijs gesteld. Fijn voor het gezin met veel kinderen, maar ook gewaardeerd door het kleinere gezin waar een extra werk-, speel- of muziekkamer inspeelt op de veranderende woonwens van het stedelijk georiënteerde gezin.

 

Reactie

Vincent Kompier (www.vincentkompier.de)
Het gros van het nieuwbouw-woningaanbod laat nog immer een beperkte manier van leven toe: dat van een gemiddeld gezin met twee kinderen, waarvan de ouders de grootste slaapkamer innemen, het oudste kind de middelste kamer en het jongste kind de kleinste kamer. Bijna alle woningen (op halalwoningen na) worden opgeleverd met een woonkamer met leefkeuken, die het onmogelijk maakt om koken en wonen van elkaar te scheiden. Zelf wil ik, nu ik de degelijke Duitse woning ken, nooit meer in mijn leven zo?n Hollandse living met design-kookeiland. Niemand hoeft te zien hoe ik de pannenkoeken terug in de pan mik nadat zij bij het keren een tijdelijke tussenlanding op de vloer gemaakt hebben.

Reactie op Vincent Kompier
Ha Vincent,
Die pannenkoeken zijn nog maar het begin. Wacht maar tot de kinderen wat ouder worden. Wat een zegen zal zo’n schuifdeur zijn als het huiswerk wordt gemaakt aan de eettafel in de eetkeuken terwijl jij onderuitgezakt in de woonkamer je favoriete tv-serie kijkt.
Met vriendelijke groet,
Bas Liesker

 

Reageer op dit artikel