blog

Architectonisch verantwoord verlanglijstje

Architectuur

Wat te vragen aan Sinterklaas of de Kerstman? Ik ben er eens ingedoken. Een verlanglijstje met twaalf architectonisch verantwoorde wensen als resultaat. Wie weet heb je er zelf ook wat aan.

Architectonisch verantwoord verlanglijstje

 

 

 

 

1. Niets

“Het meest waardevolle wat je momenteel kunt hebben is niets”, aldus Jurgen Bey tijdens het middagprogramma van ARC12. Amen. Mijn agenda zit vaak zo bomvol dat ik enorm kan genieten wanneer ik een keer helemaal niets heb gepland, er niets van me wordt verwacht en ik even helemaal niets hoef. ‘Niets’ staat met stip op nummer 1!

 Fotograaf Hans de Vries 

2. The Wild Swans van Su Blackwell

Naar aanleiding van mijn blog over de kunst van het maquette maken tipte Janita Stoel het werk van Su Blackwell. Blackwell maakt van oude boeken verfijnde, intrigerende papiersculpturen.

3. Poster II door Ruud Sies 

Een aandenken aan mijn vorige woonstad; met weemoed denk ik er soms aan terug. Ruud Sies fotografeert de bouw van De Rotterdam. Van twee van zijn foto’s zijn posters verkrijgbaar. De foto van 23 maart 2012 is mijn favoriet – toen woonde ik er ook nog.

 

4. 12-badenkaart voor het Hofbad

Op nog geen 2,5 kilometer van mijn huis kan ik baantjes trekken in de schitterende witte waterwereld van VenhoevenCS. Mijn voornemen voor 2013: dit regelmatig te doen. Daarom staat op mijn lijstje: een 12-badenkaart. Ik moet alleen nog even uitzoeken welk tijdstip hier het meest geschikt voor is… Mijn eerste zwemervaring in het bad was nogal overweldigend.

 

5. Roman Euforie van Christiaan Weijts

Ook in deze roman speelt een architect de hoofdrol. De derde roman op rij dit jaar. De penibele situatie van de architect levert niet alleen de vakgroep, maar ook schrijvers stof tot nadenken op. Na Grunbergs Samarendra Ambani in ‘De man zonder ziekte’ en Dave Eggers’ Alan Clay in ‘Een hologram voor de koning’ ben ik benieuwd hoe Johannes Vermeer het er in ‘Euforie’ van af brengt.

 

6. Aaltovaas

Een echte klassieker die niet zou misstaan in mijn nieuwe huis. Vooral die in donkerlila of turquoise vind ik mooi. Het ontwerp van deze vaas is gebaseerd op een serie schetsen van Alvar Aalto, genaamd Eskimoerindens skinnbyxa (de leren broek van een Eskimovrouw).

  

7. Brinkman Van der Vlugt Architecten door Joris Molenaar 

“Gewoon een lekker leesboek”, aldus mijn zeer gewaardeerde collega Sander Woertman. En hij kan het weten, want hij beheert al jaren de mediarubriek in de Architect. Na het doorbladeren van een exemplaar op de redactie, ben ik overtuigd: fijne handtekeningen, doorwrochte teksten en schitterende foto’s van toen en nu. De houdbaarheid van hun werk spat ervan af. Op de site van Molenaar en Co vind je een sneakpreview!

 

8. TimberLight plataan door Zakenmaker

In onze werkkamer staat een enorm oranje bureau. Ooit zelf gemaakt van een deur, houten plankjes en een grote pot hoogglansverf. Erboven hangt nog geen lamp. Deze TimberLight plataan gemaakt door Zakenmaker, Mathijs Cremers, zou de lengte van de tafel – 230 cm. – schitterend benadrukken. Daarnaast contrasteert de verfijnde afwerking van de armatuur mooi met de lompe afwerking van het bureau. 

 

9. Archigram-top

Archigram op je lijf! Dit kan sinds het Japanse T-shirt bedrijf graniph t-shirts met Archigram kunstwerken te koop heeft. In de shop staan verschillende shirts met lange of korte mouwen voor dames en heren. Zie hieronder mijn favoriet!  

 

10. Villa Savoye in LEGO

Lekker bouwen in de kerstvakantie! Op Amazon.com – lego architecture kun je verschillende architectonische hoogstandjes vinden om na te bouwen in LEGO. Villa Savoye staat op mijn verlanglijstje.

11. Dutch Design Memory Game

Leuk spel voor onder de kerstboom: Dutch Design Memory Game. Zoek twee verschillende objecten van dezelfde ontwerper bij elkaar. Geweldig leuke tip van mijn andere zeer gewaardeerde collega: Marit Overbeek. Als ik in de kerstvakantie even goed kan oefenen, daag ik haar in het nieuwe jaar uit voor een potje.

 

12. Horloge GROW door Andrea Morgante

Sinds ik moeder ben geworden en mijn leven nog geplander is dan voorheen – ja, het is mogelijk zo blijkt – zou een horloge goed van pas komen. Deze blauwe GROW, ontworpen door Andrea Morgante van het Londense Shiro Studio lijkt me wel wat. Verkrijgbaar in de dezeen watchstore.

  

P.S.1. Mocht je nog iets voor op het verlanglijstje weten, mail me dan op m.pit@sdu.nl en ik zal ervoor zorgen dat je suggestie hieronder komt te staan.  

 

P.S.2. Een wenssuggestie voor als je niet zo vaak de Architect in handen hebt als ik – tevens ook een mooi cadeau om te geven: een kwartaalabonnement voor maar €15,-!

 

—————————————————————————————————————————

Reactie van Coen van Ham:

Hi Merel,

leuk initiatief, dat verlanglijstje dat ook nog esthetisch verantwoord is.

Hier wellicht een idee om nog te delen met je lezers? Esthetisch met meerwaarde en een verhaal?

Groet van Coen en succes met je werk.

Love hope faith is een sieraad van chirchirurgisch roestvrijstaal vol menselijke waarden in een tijd van verandering.

————————————————————————————————————————— 

Reactie van Addy de Boer:

Dag Merel,

Een leuk initiatief dat verlanglijstje van je!

Gisteren werd in de Stroom in Den Haag het nieuwe boek ‘Orban Space’ van Top Office / Luc Deleu gepresenteerd.

Na vele jaren weer een mooi overzicht met tekst en beeldessays van een boeiende praktijk die alweer 42 jaar actief is.

Uitgegeven door Valiz ISBN 978-90-78088-60-8 en slechts 27,50 euro voor vele leesuren!

Met vriendelijke groet,

Addy de Boer

 

—————————————————————————————————————————  

Reactie van Maarten Willems:

Hey Merel,

Voor in het verlanglijstjesoverzicht misschien: het Mies van der Rohe vogelvoederhuisje.

Veel liefdevolle groeten,

Maarten

 

—————————————————————————————————————————  

Reactie van Liesbeth van Meerkerk:

Hallo Merel,

Leuke verlanglijst heb je opgesteld! Hierbij twee tips.

 Deze Blocks lamp van Erik Stehman vond ik vandaag in mijn mailbox.

Het doet mij denken aan vormstudie op Bouwkunde, maar biedt ook inspiratie aan mijn dochtertje voor als ze groot genoeg is om te gaan bouwen met de blokkendoos.

 

Of, voor de modernisten onder ons: het Umbra vogelhuisje

  

Groeten,

Liesbeth van Meerkerk

—————————————————————————————————————————   

Reactie van Erik Stekelenburg:

Dit bedoel je vast niet ;). 

Fijne december!
Erik

 

—————————————————————————————————————————  

Reactie van Harald vd Sluys Veer ‏via twitter:

@sluysveer:

@MerelPit Hai Merel @MarliesBU deelde net een prachtige serie #Moleskine #Architectuur Monographs

  

————————————————————————————————————————— 

Reactie van DJvD via twitter:

@djvd

@MerelPit Nog een idee voor je verlanglijstje; Voor echte passie in bed… #gewoonklikkengaatoverarchitectuur

 

 

Reageer op dit artikel