blog

Design cares op de Dutch Design Week

Architectuur

De emoties liepen hoog op tijdens het bekijken van de presentaties en locaties op de afgelopen Dutch Design Week. Fietsend door Eindhoven ontmoette ik ontwerpers boordevol idealen, die de harde randjes van het moderne leven willen verzachten. Hun pogingen variëren van charmante gedachtenoefeningen tot daadkrachtige acties. Scroll en klik mee door mijn fotoverslag.

Design cares op de Dutch Design Week

 

 

Vooral op de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven (DAE) blikten ontwerpstudenten vooruit en bedachten ze concepten voor de toekomst. Zorg voor mens en dier stond voorop. Zo zijn kevers, wespen, bijen en motten allemaal welkom in Benjamin Spöth’s Pollinators’ Paradise. Dit is een modulair tuinheksysteem dat voedsel en een onderkomen biedt aan insecten. DAE-student Spöth bedacht dit omdat de insectenvolkjes langzaam uitsterven en omdat een derde van het voedsel dat mensen eten afhankelijk is van de bestuiving van insecten.

 
Afstudeerproject Pollinator’s Paradise van Benjamin Spöth aan de Design Academy in de richting Man & Activity.

Social design

Drents Dorp Angels zijn 3 ontwerpers die door de woningcorporatie Woonbedrijf zijn gevraagd de sociale samenhang te verbeteren in de voormalige Philipswijk Drents Dorp. Twee van de Angels wonen ook in het Drents Dorp. Vanuit het Hoofdkwartier onder de brug bij het Strijps Bultje, gemaakt door Piet Hein Eek, werken zij aan activiteiten met en vanuit de bewoners.

De Tattoo Tafel is een van hun projecten. Op deze tafel tekenden bewoners hun eigen tatoeages, zodat ze tijdens het creëren op een persoonlijke manier in contact met elkaar komen. De tekeningen variëren van Garfieldafbeeldingen tot verleidelijke vrouwen en de traditionele harten-met-namen. Op de tafel lag een boekje met sappige quotes over de tatoeages, zoals een man die vertelt dat alle bloemen in de tattoo ‘oude liefdes’ verhullen. Een mooie manier om relaties in een wijk tot leven te brengen.

 
Tattoo Tafel van de buurtbewoners uit het Drents Dorp, die in het Hoofdkwartier werd getoond tijdens de DDW. 

In het project Blow wil DAE-student Han Decorte de omgeving vermenselijken. Door meubels en wanden een alter ego te geven, met gevoelens, hopen en dromen, zullen mensen zich moeten realiseren dat ze niet zijn omringd door dode objecten, maar door persoonlijkheden. Dit idee resulteerde in een garderobekast met wanden van kunststof schuim en in een gang en huis waarvan de wanden ademen.


Ademende wanden van Han Decorte op de Graduation show van de Design Academy Eindhoven.

Was de Tattootafel en de foto-expositie in het Drents Dorp al ontroerend, bij het zien van de Flowery Funeral schoten de tranen echt in mijn ogen. Hedwig Hulshof, een student van de DAE, maakte een kist in de vorm van een cocon, van karton en papierpulp, waardoor hij biologisch afbreekbaar is. Zo kan het lichaam teruggegeven worden aan de natuur.

Bloemberichten

In plaats van de gebruikelijke schroeven die een uitvaartkist sluiten, gebruikte Hulshof knopen van keramiek omdat deze de kist op een zachte, respectvolle manier sluiten. Bij de rouwkaart zit een bloembericht dat nadat er een persoonlijke herinnering of boodschap op is geschreven, gevouwen wordt tot bloem. Steek het tijdens de ceremonie in een van de open kruisjes bovenop de kist en de overledene wordt bedekt met een bloemenveld. “Bloemberichten verminderen de afstand naar de overledene en creëren betrokkenheid. Je sluit er je eigen gedachten en de kist letterlijk mee af.”

  Bekijk de galerij voor meer foto’s van mijn 2-daagse tocht door Eindhoven.

Reageer op dit artikel