blog

Architectuur op de achtergrond

Architectuur

Met de opening van het Hofbad in Ypenburg bevindt zich op nog geen 2,5 kilometer afstand van mijn huis een overdekt 50-meterbad. Geweldig. Zwembaden van dergelijk formaat onder een goed isolerend dak zijn schaars in Nederland. Ik kan er zo’n zes bedenken. Ik ben benieuwd wat voor zwemervaring het ontwerp van VenhoevenCS biedt.

Architectuur op de achtergrond

 

 

Het is een herfstige zondagochtend. De rode baksteengevel van het zwembad kleurt er goed bij. De entree wordt gemarkeerd door een lange rij mensen. Heel Den Haag wil hier blijkbaar zwemmen, wat gezien de staat van de meeste overdekte baden in de nabije omgeving geen wonder is. Schuifelend betreed ik het gebouw. Een relatief smalle tochtsluis komt uit op een hoge lichte hal. Een halve verdieping hoger zie ik mensen lopen op zoek naar kleedhokjes.

 
Witte waterwereld

Doorzichten en drukte

Eenmaal langs de kassa op de brede trap heb ik even zicht op het recreatiebad; een witte waterwereld. Even later zie ik dat de rij buiten aan lengte toeneemt. De deuren naar de grote kleedkamers zijn dicht. De eerste deuren naar de kleedhokjes ook. Het duurt even voordat ik een vrij hokje heb gevonden. Het is druk. Ik hoor gillende kinderen en ouders die hun stem verheffen.

Mijn blote voeten zet ik op de nu nog droge vloeren. Geen tegels met scherpe puntjes tegen de gladheid, maar een stroeve gietvloer. Dat voelt fijn. Opnieuw een rij. Dit keer voor het punt waar je een kluisje kunt huren. Geen vervelend sleuteltje om mijn pols, maar wel weer wachten.

Witte waterwereld en warm water

Dan word ik ondergedompeld in de witte waterwereld met glijbaan, kreek en whirlpool. Ik loop snel langs het doelgroepenbad naar het ‘koude’ wedstrijdbad. Helaas is het water warmer dan ik graag heb: schommelend tussen de 28 en 29 graden in plaats van 26.

Vijftig meter aan een stuk zwemmen lukt helaas niet. Continu krijg ik voeten in mijn vizier. Ik rem af en haal in. En dan zijn er ook nog kanthangers, waardoor ik geen keerpunten kan maken. Het is een illusie te denken om op zondagochtend even lekker te trainen.

 
Na 11:00 worden op zondagochtend de lijnen uit het water gehaald en gaan de springplanken open.

Succes en bezuinigingen

Het zwembad is overduidelijk een groot succes. In de herfstvakantie stonden zelfs de rijen met ouders, kinderen, vrienden, vriendinnen – groot en klein, blank en gekleurd –  tot aan het parkeerterrein. Toch jammer dat gemeenten op dergelijke voorzieningen de komende tijd gaan bezuinigen. Overal in Nederland leggen publieke functies het loodje. Jammer voor haar inwoners, maar ook voor de architectuur.    

Het decor van mijn zwemervaring

De architectuur stond tijdens mijn bezoek op de tweede plaats. Ik kwam om te zwemmen. Ik bezocht het bad als een gebruiker, zoals tig anderen met mij. Dat mijn zwemervaring niet optimaal was, lag wellicht aan mijn persoonlijke voorkeur voor rustige, koele zwembaden, maar niet aan het ontwerp. Dat vormde een schitterend decor. Op enkele momenten was de architectuur prominent aanwezig, niet omdat zij mijn zwemervaring negatief beïnvloedde, maar omdat zij mij in ruimtelijke zin positief verraste.

Architectuur vormt hier op zijn best een – op momenten verrassende – achtergrond van het leven dat zich eraf speelt. VenhoevenCS is hier met het ontwerp voor het hofbad bijzonder goed in geslaagd. Lees in het decembernummer van de Architect het verhaal over hoe het ontwerp tot stand is gekomen en de verrassende ruimtelijkheid is ontstaan.

 

Reageer op dit artikel