blog

Van ‘Leading in Technology’ naar …..

Architectuur

Het gemeentelijk document Staat van de stad bevat een fictieve beschrijving van Eindhoven in het jaar 2020. Over de beleving van het stadscentrum schrijven de auteurs: ‘Als je, bijvoorbeeld via het NS-station, Eindhoven binnenwandelt, proef, ruik en beleef je meer dan 10 jaar geleden dat Eindhoven een toptechnologische stad is, een stad van design en innovatie, een stad van licht en van energie. Maar ook hier geldt: we zijn er nog niet, maar hebben we een goede slag gemaakt.’

Van ‘Leading in Technology’ naar …..

Wie die wandeling nu, anno 2012, maakt, struikelt over de vele geparkeerde fietsen, ziet de achterkant van het interactieve spel ‘Dropstuff’ en wordt, midden in de voetgangersstroom, uitgenodigd om te gaan zitten op een zogenaamde SocialSofa. Deze ‘knusse doch koude’ zitbank uitgevoerd met mozaïektegeltjes staat merkwaardigerwijs met de rug naar Dropstuff. Wat gaat er de komen jaren veranderen om toch iets van die ‘design- en innovatie-ervaring’ te proeven? Welke technologieën komen beschikbaar en hoe veranderen deze het gebruik en de beleving van de publieke ruimte? Kortom, hoe ziet ‘Brainport’ Eindhoven als toptechnologische stad uit? Deze vragen staan centraal bij het eerste thema ‘Leading in Technology’.

Brainport Eindhoven-Leuven-Aken

De regio Eindhoven – Zuidoost Brabant wordt in rijksnota’s aangeduid als Brainport, een toptechnologische hotspot en onderdeel van de kennisdriehoek Eindhoven-Leuven-Aken. Gemeten naar de bijdrage aan net Bruto Nationaal Product is de regio een van de belangrijkste pijlers van de Nederlandse economie. Eindhoven wil komen tot een samenhangende integrale visie Brainport 2020. Concreet wil Brainport Eindhoven in 2020 tot de top drie technologische regio’s van Europa behoren en tot de top 10 van de wereld. In de publicatie en het debat van het Architectuurcentrum over Living in Brainport klinkt regelmatig de roep om de hightech bedrijvigheid en innovatie meer zichtbaar te maken in de publieke ruimte.

Eindhoven

In Eindhoven zijn de laatste jaren sterke evenementen ontwikkeld die het design- en hightechimago van de stad onderstrepen. De Dutch Design Week en Glow trekken jaarlijks vele tienduizenden bezoekers. Ook de Dutch Technology Week beleefde dit jaar een succesvolle start. Dat design, technologie en kennis belangrijke visitekaartjes zijn van Eindhoven is dan zeer goed voelbaar. Maar moet of kan er niet meer gebeuren? Hoe ruik, proef en beleef je op gewone dagen in het jaar dat Eindhoven uniek is op het gebied van design, technologie en kennis? Een van de antwoorden is het ontwikkelen van speciale projecten voor de publieke ruimte waar die thema’s ook daadwerkelijk samenkomen.

 InfoPoint Info Point. Beeld NarComm

Info Points

Eind 2012 worden er 20 zogenaamde digitale Info Points in het stadscentrum geplaatst. Deze slank vormgegeven infopunten zijn uitgevoerd met een groot HD-touchscreen dat de bezoeker de mogelijkheid biedt om uiteenlopende informatie via een interactieve stadsplattegrond op te roepen. De nieuwe organisatie EHV365 is verantwoordelijk voor de realisatie van dit hightech communicatieproject.

Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) maakt ook actief werk van de hightechbeeldvorming rond Brainport. Een beeldbepalend project is Brainport Avenue, de integrale gebiedsontwikkeling van de A2-zone. Het project omvat het gebied vanaf knooppunt Leenderheide tot en met Ekkersrijt. Voor dit hele gebied is een ontwikkelingsplan opgesteld. De komende jaren wordt het omgetoverd tot de etalage van Brainport. Het moet een plek worden waar werken, ontdekken en recreëren in een dynamische groene, duurzame en bereikbare omgeving centraal staan.

 PCBoom PC Boom. Beeld Studio WM

Om te komen tot een visionair en maakbaar ontwerp voor de plaatsaanduiding van bedrijven aan de Avenue schreef het SRE een ontwerpwedstrijd uit. Winnend ontwerp is de PCBoom (pcb = printed circuit board) ontworpen door Wendy Legro en Maarten Collignon van studio WM.

Het SRE initieerde ook de Slowlane. Dit 32 kilometer lange fietspad langs alle Eindhovense economische toplocaties is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Brainport Avenue. Ingenieursbureau Kragten en MTD landschapsarchitecten maakten de eerste schetsen. Het is een vier meter breed, vrijliggend fietspad dat wordt gecombineerd met een ecologische verbindingszone. De Slowlane moet een innovatief fietspad worden, door de beschikbare kennis en technologie die binnen Brainport beschikbaar is toe te passen. Op zoek naar nieuwe ideeën, specifiek gericht op de beleving van de Slowlane, schreef de het SRE in 2011 de Slow Lane Experience Challenge uit. De prijsvraag werd gewonnen door een ontwerpteam bestaande uit The Progress Factor en Urban Wheelz met het concept Smart Lane. Dit concept beschrijft een aantal futuristische belevingsmogelijkheden, zoals toepassing van lichtbomen op zonne-energie die zijn uitgerust met uitvouwbare schermen die de fietser tegen regen beschermen en een systeem van individuele informatievoorziening. Deze ideeën vormen een inspiratiebron voor het verder uitwerken van het belevingsaspect van de Slowlane.

Brainmarker
Brainmarker. Beeld Idje van den Boom en Daan Spangenberg

Ook onderdeel van Brainport Avenue is het project Brainmarker. Deze innovatieve 40 meter hoge reclamemast is speciaal voor de Brainportregio ontworpen door Idje van den Boom en Daan Spangenberg.  Zij waren de winnaars van de ontwerpwedstrijd die was uitgeschreven door het SRE, Van Gelre BV en Van der Valk. De Brainmarker bevat zo’n 60 en 48 vierkante meter aan LED-beeldschermen en zal naar verwachting in 2013 worden opgeleverd.

 OpenHuis Open HuisAR. Beeld Studio Maatwerk

Soms ligt de inzet van technologie en design niet voor de hand, maar kan deze toch een bijzondere kwaliteit opleveren die bijdraagt aan het toptechnologische imago van Eindhoven. Een geslaagd voorbeeld is het project OpenHuisAR van Studio Maatwerk en Studio 1:1. Zij ontwikkelden het idee om een nieuwe techniek, augmented reality, toe te passen in de openbare ruimte. Deze techniek maakt gebruik van een unieke 2D-afbeelding, een zogenaamde marker. Door de camera van een smartphone op die marker te richten kan de techniek een tweede laag over de realtime video-input projecteren, die zichtbaar is in het beeldscherm van de telefoon. Gebruikers van de gratis OpenHuisAR-app kunnen daarmee een computerspel spelen waarbij ze de gevelstenen als het ware wegschieten en het fictieve interieur van het appartement zichtbaar wordt. Dit is volgens de ontwerpers de eerste keer dat deze technologie direct op architectuur is ingezet. Maar er zijn natuurlijk nog genoeg andere applicaties te bedenken…

Tot en met 9 september 2012 verzamelt Architectuurcentrum Eindhoven alle ideeën, plannen en ontwerpen die een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de publieke ruimte van Eindhoven. Iedereen kan een idee of plan insturen.
Er zijn drie thema’s::
1. Leading in Technology
2. Bewegen en verblijven
3. Public Space Acupuncture

Meer informatie: www.architectuurcentrumeindhoven.nl

Reageer op dit artikel