blog

Skatepool voor de buurt

Architectuur

Een beetje buurtcomité zet zich tegenwoordig in voor een halfpipe of een ‘skatepool’ *. Het stigma dat een skatevoorziening vooral hangjongeren, drugs en criminaliteit aan zou trekken verdwijnt langzamerhand. Want ook ‘normale’ mensen houden van skaten, zoals misschien wel je behulpzame buurjongen of je eigen kinderen.

Skatepool voor de buurt

In Rotterdam steunen Stichting Singeldingen en Boulevard vier skaters bij het realiseren van een ‘skatepool’, geïnspireerd op een leeg zwembad, in het Heemraadspark. Vroeger was het Heemraadsplein een favoriete skatelocatie, maar de herinrichting aan het einde van de vorige eeuw verdreef naast de drugsgebruikers en criminelen ook de skaters. Ze moesten hun heil maar zoeken in het net geopende skatepark op de Westblaak – een van de eerste bottom up- skatersinitiatieven in Rotterdam.

Skatepark op de Westblaak

Gemeentelijke processen

Maar ondanks de ingrepen werd de sfeer er niet beter op: het Heemraadspark kampte met een gebrek aan levendigheid, het lag er verlaten bij. De gemeente schreef daarom in 2008 een ideeënprijsvraag uit waardoor jongeren initiatieven voor de buurt konden bedenken.Vier skaters (Alexander Keizer, Tijs Niessen, Victor Verhagen en Mink Stekelenburg) wonnen de eerste prijs met hun idee voor een betonnen skatepool.

De Gemeente stelde SkateON aan als ontwerper en zij werkten de plannen samen met de landschapsdienst van de Gemeente en de initiatiefnemers stap voor stap verder uit. Daarbij werd Victor, die ten tijde van het initiatief nog studeerde maar inmiddels architect bij LAGADO Architects is, ingehuurd om visualisaties en technische tekeningen te leveren. Veel vergaderen en een jaar stilte vanuit de gemeente vertraagde de boel behoorlijk. Helaas duurde het tot 12 januari DIT jaar voordat de deelgemeenteraad het plan goedkeurde.


De eerste schets van de skatepool: het naastgelegen basketbalveldje is omgetoverd tot verdiept sportplein. Hier kun je skaten, maar ook basketballen.

Een zo groot mogelijke pool

Het ontwerp is in het proces verschillende malen aangepast in verband met regelgeving en de steeds veranderende budgetten. De initiatiefnemers bleven ondanks alles vasthouden aan hun uitgangspunt: een zo groot mogelijke pool. Vanwege veiligheidseisen moeten er genoeg projectievlakken – horizontale delen – inzitten. Daardoor is een verhoging in het midden van de skatepool alleen mogelijk wanneer de pool groot genoeg is.

Ook kan door leidingen in de grond de pool niet meer dan zeventig centimeter verdiept worden aangelegd. Hierdoor komt het object boven de grond uit, met een soort van duinlandschap van gras en beton als resultaat.


Latere schets van de skatepool, waarbij het hek ontbreekt en de pool via een trapje wordt betreden. Uiteindelijk zijn de trapjes uit het plan verwijderd, in verband met  veiligheid.

Voor de zomer gereed

De planning wil dat op 15 maart aanstaande de bouw start, zodat voor de zomer de skatepool af is. De pool wordt gerealiseerd op een dikke betonnen funderingsplaat. Uit multiplex worden de radiussen gezaagd en tussen de platen wordt puin gestort om te komen tot de uiteindelijke vorm. Hier overheen wordt een laag beton met wapening gesmeerd; waarschijnlijk door vrijwilligers, aangezien spuiten te kostbaar is, prefab platen minder lang goed blijven en de specifieke krommingen niet kunnen worden gerealiseerd.

 
Impressie van het uiteindelijke ontwerp van de skatepool.

Tussentijd ingevuld met tijdelijkheid

In de tussentijd kreeg de groep skaters echter wel beschikking over een behoorlijke subsidie die ze wonnen met het eerste voorstel uit 2008, de ‘Delfshavense Duiten’. Deze konden ze door procesmatige moeilijkheden niet bewaren voor de aanleg van de skatepool, waardoor ze hem hebben ingezet voor de bouw van een tijdelijke kleine halfpipe; konden omwonenden alvast een beetje wennen.

Tijdens de bouw van de ramp in de zomer van 2010 liep de buurt uit om de bouwende skaters mee te helpen, bier te brengen of een kijkje te nemen. Bezwaren die enkele buurtbewoners wellicht tegen de aanwezigheid van skaters konden hebben, verdwenen als sneeuw voor de zon. Ze meldden zelfs hun kinderen aan voor de skatelessen van de initiatiefnemers ter voorbereiding op de skatepool.

Bekijk het filmpje dat enkele Rotterdamse skaters maakten van de mini-halfpipe.

 
Kinderen krijgen les op de miniramp. Het skelet is van onbehandeld hout in verband met de kosten, waardoor de levensduur relatief kort is en de constructie dus daadwerkelijk tijdelijk.

Like op Facebook

Als het goed is, wordt de tijdelijke halfpipe binnen twee weken weggehaald, zodat de bouw van de skatepool kan starten. Victor zou het mooi vinden als de ‘ramp’ een tweede leven krijgt. Het liefst ergens binnen, gezien de kans op rotten van het onbehandeld houten skelet. Misschien in de kelder van nabijgelegen galerie Dek22?

Ben je ook benieuwd naar het lot van de tijdelijke ramp en wil je de vorderingen van de bouw van de pool volgen? ‘Like’ dan de Facebookpagina Skatepark Heemraadsingel.

* Het concept van de ‘skatepool’ is ontstaan tijdens de jaren zeventig toen enorme droogte Zuid-Californië overviel. Hierdoor ontstonden ernstige watertekorten, waardoor het gebruik per huishouden is geminimaliseerd. De vele zwembaden in welvarende wijken in Los Angeles kwamen hierdoor droog te staan. Skaters zagen hun kans schoon en gebruikten de baden als skatepools.

Reageer op dit artikel