blog

De oogst van de waan van een dag

Architectuur

Ik heb deze maand eens geprobeerd om dwars door de werkzaamheden heen de kracht van het moment te vangen. Als een soort wichelroede loper ben ik op zoek gegaan naar die momenten op het bureau waar energie zit en die de potentie bezitten voor een schitterend ongeluk. Wat hangt er dan een hoop energie! In deze blog de oogst van de waan van een dag in vier mini-blogs.

De oogst van de waan van een dag

 

Architect bijt Hond

Deze maand is ons project de Dillenburgh feestelijk geopend. Bij de opening wordt van de architect verwacht dat hij een korte speech houdt. We vragen ons af: ”Wat gaan we zeggen en wat kunnen we bijdragen aan zo’n moment?” Even later beschrijft Sjuul tijdens de lunch een hilarisch moment uit de tv-serie ‘Man Bijt Hond’. En Marjolein denkt meteen: “Kunnen wij de verhalen over de eerste ervaringen van de Dillenburghers niet filmen? Dan kunnen we ze meteen vragen naar het verschil met vroeger, in de oude flat, en of die hoge drie-laagse corridors en brede galerijen iets bijdragen aan het thuisgevoel.”
Architect met hond schuift graag bij u aan om met u de dag door te nemen….

QR codes

In de economie-bijlage van het NRC staat een inspirerend artikel “Scan, bliep en daar is de kortingscoupon”. In het artikel wordt de toegevoegde waarde van de QR-code beschreven en wordt het linken naar de eigen web-site afgeraden. Het krantenknipsel slingert door het bureau en al snel klinkt het: “What’s in it for us? Kunnen we die dingen niet als gevelstenen op onze gebouwen plaatsen?” Een gevelsteen die niet de naam van de architect draagt of de status van de opdrachtgever uitstraalt, maar eentje die om kennis vraagt? Of om in communicatie-termen te spreken: een gevelsteen die ontvangt in plaats van zendt.
De laatste tijd worden al USB-sticks ingemetseld met alle informatie over het gebouw.
Wordt de QR-code daar de slimme opvolger van, omdat de inhoud van de link dan steeds aan de actualiteit is aan te passen?

 

E-bureau

Tijdens een gesprek over de koers die ons bureau vaart zegt Jan: “Ieder bureau..” Zijn gesprekspartner verstaat ‘e-bureau’ en een nieuwe type bureau is ontstaan.
Een e-bureau inspireert omdat het met de huidige middelen van internet en sociale media in staat is kennis te geven, te vragen en te delen. Een bureau dat eigenlijk meer als een kennisplatform functioneert waar informatie valt te halen en te brengen. En wat ook een kenmerk kan zijn van een e-bureau: dat het in contact staat met zijn klanten. Kunnen hiermee wat schijven en schotten verdwijnen die maken dat architecten vaak als ‘autistisch en buiten de maatschappij staand‘ worden betiteld?

Boeddha en het LEAN werken

Op dit moment wordt in veel projecten volgens de filosofie van ‘LEAN’ samengewerkt. Een wijze van samenwerken waarbij in teamverband aan het gezamenlijk gestelde doel wordt gewerkt en waar de waarde voor de klant centraal staat.
Alain de Botton beschrijft in zijn boek ‘Religie voor Atheïsten’ dat wij vanuit het boeddhistisch standpunt bekeken “ ..meestal, of we willen of niet, worden beheerst door ons ego..”…. “Deze zetel van het bewustzijn is van nature zelfzuchtig, narcistisch en onbevredigbaar….”. Vervolgens schrijft hij dat wij ook het vermogen hebben om de behoeften van ons ego opzij te zetten en in een toestand te raken die egoloosheid wordt genoemd.
Als je dit nu vertaalt naar het traditionele ontwerpproces en de net zo traditionele frustraties over het -te- grote ego van de architect. Wordt de architect dan in de traditionele manier van samenwerken teveel beheerst door zijn ego en is er tijdens het LEAN samenwerken veel meer sprake van een situatie van egoloosheid?
Waar ligt dan de balans tussen de visionaire architect die met zijn broodnodige ego de koers uitzet en de architect als minzaam glimlachende boeddha, die als een echte teamspeler zijn bijdrage aan het teamspel te geeft?

Reageer op dit artikel