blog

Het industrieterrein als theater

Architectuur

Wonen doe je tegenwoordig in een leeg kantoor, les krijg je in een voormalige fabriek en voor een dansvoorstelling ga je naar een bedrijventerrein. Voor heel veel functies blijkt dat een op maat gesneden gebouw helemaal niet nodig is.

Het industrieterrein als  theater

 

 

En zo zat ik afgelopen zondag op een smalle, plastic zitting, onder een paraplu in de regen te wachten tot de dansvoorstelling BAM! – een coproductie van Holland Dance en Dansgroep Amsterdam – zou beginnen. De voorstelling vond plaats op het BAM terrein op de Binckhorst in Den Haag, vlabij de thuishaven van de redactie van de Architect.

Het decor van de man in overal

Tussen de ontzagwekkende machines, de enorme silo’s en de meters hoge kranen brachten dansers een ode aan de man in overal – twee van deze hardwerkende mannen hadden tevens een rol in de voorstelling, wat leidde tot hilarische onderbrekingen.

Een beter decor hadden de bedenkers, kunstenaar Wilma Marijnissen en choreografe Krisztina de Châtel, niet kunnen wensen om het verhaal van de cementbouw tot leven te brengen. Soms betrapte ik mezelf erop dat ik naar een kolossale grijper zat te staren in plaats van de choreografie volgde, terwijl op ander momenten ik zo opging in de bewegingen van de dansers dat ik even vergat waar ik was.

De realiteit van de man in overal

Dat dit indrukwekkende optreden niet plaatsvond in het warme, droge en comfortabele Korzo theater maakte de belevenis helemaal compleet. De realiteit van de man in fluorescerend oranje kwam zo in verschillende vormen binnen. Ik vroeg me zelfs even af waarom überhaupt nog dansvoorstellingen wèl plaatsvinden in daarvoor ontworpen omgevingen. Op locatie is veel leuker.

Slip of the mind

Maar dit bleek een slip of the mind. Voordat we vertrokken, moest ik nog even naar het toilet. Ik betrad de dixi en had vol zicht op de drollen van mijn voorgangers. Tot zoverre de werkelijkheid van de man in overal.

 

Reageer op dit artikel