blog

Architecten kunnen heel veel

Architectuur

De architecten die ik ken, kunnen heel veel. Soms hoor je wel eens dat ze niet zoveel kennis in huis hebben. Dat is volgens mij niet waar; ze weten gewoon van alles iets en op die manier heel veel.

Architecten kunnen heel veel

 

 

 

 

Met de architecten die ik ken, bedoel ik: waar ik mee heb samengewerkt tijdens mijn studie, met wie ik chatte tijdens slapeloze afstudeernachten en die ik tegenwoordig regelmatig tegen kom op feestjes of architectuurbijeenkomsten. De meesten behoren tot mijn Facebookvrienden en zijn tussen de 25 en 35 jaar oud.

De meesten hebben gelukkig wel (een soort van) werk, maar ideaal is hun positie allerminst. Omdat ze relatief goedkoop zijn (sommigen werken zelfs voor een stagevergoeding), mogen ze blijven om duurdere werknemers te vervangen. Anderen wisselen om de drie maanden van werkgever. En sommigen hebben geen andere keus dan voor zichzelf te beginnen, of deel te nemen aan het Onderzoekslab van de Rijksbouwmeester. Enkelen zoeken hun heil zelfs buiten het architectenvak, want omdat ze veel kunnen, zijn ze ook in andere sectoren een grote aanwinst.

Onbenutte potentie

Door de crisis wordt de potentie van deze nieuwe generatie architecten lang niet volledig benut. En dat is jammer, want deze onlangs afgestudeerde architecten zijn zeer bedreven. Ze zijn grafisch sterk en beschikken over aanzienlijke computer skills. Daarnaast zijn de meesten maatschappelijk zo geëngageerd dat ze zomaar de politiek in zouden kunnen.

Herman Hertzberger denkt hier overigens anders over, omdat jonge architecten volgens hem vooral bezig zijn met marketing. Ook dat is echter een relevante vaardigheid: kunnen inspelen op de behoeftes van (toekomstige) opdrachtgevers en gebruikers.

Door hun brede interesse en onderzoekende houding kunnen mijn generatiegenoten overal over meepraten. Ze kunnen verschillende zaken combineren en daarop reflecteren, waardoor ze snel tot een heldere analyse kunnen komen van welke probleemstelling dan ook. Een enkeling kan daarover ook goed schrijven.

Ze zijn bovendien plichtsgetrouw, sociaal en flexibel. Ze werken hard en kunnen multitasken en goed samenwerken. Ze behoren immers tot de veelbesproken generatie Y.

Het oude beeld van de architect achter de tekentafel

Meer dan plaatjesmakers

Mijn generatiegenoten hebben dus alles in huis voor een glorieuze toekomst in de architectuur! Maar dan moeten ze hun brede kundigheid duidelijker laten zien, want ze zijn meer dan alleen maar mooie plaatjesmakers. Het romantische beeld van de architect achter de tekentafel is niet meer van deze tijd.

Matthijs Bouw (One architecture) zei hierover tijdens het zorgcongres van de Architect: “Architecten van nu kunnen een toegevoegde waarde hebben en meer kwaliteit behalen door zich te bemoeien met de inrichting van het proces. Ze moeten met financiers en ontwikkelaars om de tafel gaan zitten.”

Architect als spin in het web

En volgens mij kunnen de architecten die ik ken de rol van spin in het web met verve vervullen. Het zijn uitstekende procesbegeleiders die uiteindelijk kunnen komen tot een coherent ontwerp. Dit betekent dat ze mee moeten denken met de opdrachtgever in plaats van meteen met een uitgewerkt ontwerp te komen waar ze helemaal verliefd op zijn.

Architecten besteden nog maar een klein deel van hun tijd aan tekenen, terwijl dat in de gedachten van het grote publiek hun core business is. Dat komt omdat ze zich vooral met beelden profileren. Het is daarom van belang dat deze nieuwe generatie architecten afrekent met hun oude imago en dat ze hun hele pakket aan kwaliteiten gaan benadrukken. Hoe zij dit moeten aanpakken, is voer voor een volgende blog!

 
De architect als spin in het web schematisch weergegeven

Reageer op dit artikel