artikel

Zojuist verschenen: de Architect Monografie Architectuur – Stadsbibliotheken

Architectuur

Door Marieke Giele – Met trots presenteren wij vandaag de Monografie Architectuur over stadsbibliotheken. Deze gebouwen winnen aan populariteit. Door de boeken te combineren met andere sociale functies zijn nieuwe plekken voor ontmoeting ontstaan. Het succes van een aantal recent geopende stadsbibliotheken is daarvan het levende bewijs.

De bibliotheek is al lang niet meer een plek waar je alleen naartoe gaat voor een boek. Tegenwoordig spreek je er af in de skybar, ga je er heen om rustig te werken in een van de studieruimtes of juist om een filmpje te pakken in de bioscoop. Het is de nieuwe huiskamer van de stad.

In deze monografie komen vijf actuele projecten aan bod, die elk invulling geven aan deze nieuwe betekenis van de bibliotheek. We bespreken projecten dicht bij huis, zoals het Forum Groningen en de LocHal in Tilburg. Maar ook de transformatie van Het Predikherenklooster in Mechelen.

We kijken ook verder weg naar de centrale bibliotheken van Helsinki en Christchurch. Ook hier is te zien hoe het oude instituut meebeweegt met de tijd en zich presenteert als een hedendaagse ontmoetingsplek. En we duiken in onze archieven voor een bespreking van de universiteitsbibliotheek in Delft door Mecanoo.

Ga direct naar de Monografie Architectuur > 

Central Library Tūranga in Christchurch door Schmidt Hammer Lassen en Architectus. Beeld Adam Mørk

Central Library Tūranga in Christchurch door Schmidt Hammer Lassen en Architectus. Beeld Adam Mørk

Magazine en monografie

Sinds 2018 verschijnt de magazine van de Architect vier keer per jaar. In deze dubbeldikke uitgaven laten we zien hoe projecten tot stand zijn gekomen, op welke wijze het ontwerp is gemaakt en hoe dit technisch is uitgevoerd. Met deze projecten willen we je inspiratie, inzicht en vooral kennis bieden.

Elke maand verschijnt er een monografie die zorgt voor thematische verbreding. In iedere monografie wordt een project uit het magazine gekoppeld aan vier tot vijf andere projecten. Per vakgebied staat zodoende een specifiek oeuvre of onderwerp centraal. Voor onze abonnees zijn deze monografieën bij het abonnement inbegrepen.

Ga direct naar alle monografieën > 

Universiteitsbibliotheek TU Delft door Mecanoo. Beeld Ossip van Duivenbode

Universiteitsbibliotheek TU Delft door Mecanoo. Beeld Ossip van Duivenbode

Architectuur, stedenbouw en interieur

De vakgebieden Architectuur, Stedenbouw en Interieur doen er opnieuw en in grote mate toe. Dit keert terug in de beschrijvingen, tekeningen en objecten. In de monografieën zijn de projecten van een oeuvre of rond een thema gegroepeerd op basis van hun technische en esthetische kenmerken, aangevuld met een introductie en interview die de achterliggende principes en opvattingen toelichten en verklaren.

Website en nieuwsbrief

Voor actuele nieuwsberichten, relevante projecten en uiteenlopende artikelen kun je terecht op onze website deArchitect.nl en in de nieuwsbrief die we dagelijks versturen. Op de pagina’s van de printeditie en de monografieën gaan we diepte in. Ik wens je veel plezier met deze Monografie Architectuur.

Nieuwsgierig? Ga direct naar alle monografieën > 

Nog geen abonnee? Neem een abonnement (al vanaf € 5,95 per maand) >

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel