artikel

Tien best bekeken projecten Architectuur van 2019

Architectuur

Tien best bekeken projecten Architectuur van 2019
Tien best bekeken projecten Architectuur van 2019

Het bekijken en bezoeken van projecten is voor veel architecten een favoriete bezigheid. Ter inspiratie, voor referenties of als vorm van ontspanning. Op onze website worden projecten goed bezocht. De redactie waardeert het werk dat architecten toezenden of plaatsen in onze database. Net als onze architecten zijn we zelf altijd op zoek naar interessante ontwerpen. Welke projecten scoorden in 2019 het best? Bekijk ze hier.

In de top tien zit een aantal grote en opvallende projecten, zoals het vernieuwde Naturalis Biodiversity Center Leiden en het Forum Groningen. Maar ook verschillende internationale projecten wisten de aandacht van onze lezers te trekken.

Opvallend is het grote aantal woningbouwprojecten in de lijst. Zo was er veel interesse voor kleinschalige ensembles en villa’s. Daarnaast zien we dit jaar een aantal vakantiehuisjes in de top tien, waarvan het Tiny Holiday Home dit jaar de lijst aanvoert.

Wil je ook projecten met ons delen? Dat kan eenvoudig via deArchitect.nl

1. Tiny Holiday Home in Vinkeveen door i29 interior architects en Chris Collaris

Aan de Vinkeveense plassen hebben i29 interior architects en Chris Collaris een Tiny Holiday Home gerealiseerd. Met een oppervlakte van slechts 55 vierkante meter gaat het huis overal een directe relatie aan met het omliggende natuurgebied. De slimme indeling zorgt voor een optimaal gebruik van alle ruimtes.

Tiny Holiday Home in Vinkeveen door i29 interior architects en Chris Collaris, beeld Ewout Huibers

Beeld Ewout Huibers

De vier gebouwdelen verschillen in grootte en positionering van elkaar. Zo ontstaat een bijzondere woning die er van alle kanten anders uitziet. De minimalistische detaillering van de houten gevels versterkt deze sculpturale kwaliteiten. Door de grote ramen en schuifdeuren volledig te openen, ontstaat een sterke relatie tussen interieur en landschap. Lees verder >

2. Restaurant ‘Under’ in Lindesnes Noorwegen door Snøhetta

Aan de kust van Lindesnes, in het zuidelijkste puntje van Noorwegen, ligt het eerste onderwater-restaurant van Europa. Snøhetta ontwierp een betonnen structuur die half-verzonken in de zee ligt. Gasten kunnen hier op vijf meter onder het wateroppervlak, met uitzicht op de zeebodem, dineren.

Restaurant 'Under' in Lindesnes Noorwegen door Snøhetta, beeld Ivar Kvaal

Beeld Ivar Kvaal

Het project fungeert niet alleen als een restaurant maar ook als een onderzoekscentrum voor het leven in de zee. Daarnaast vormt het een eerbetoon aan de wilde fauna van de zee en de rotsachtige kustlijn van de zuidelijke punt van Noorwegen. Lees verder >

3. Boshuisjes op Vlieland door BARST architecten & Atelier Boekhout

Voor Kampeerterrein Stortemelk hebben Atelier Boekhout uit Houten en BARST architecten een aantal boshuisjes ontworpen. De huisjes moeten het gat opvullen tussen kamperen, en een gewoon en groot vakantiehuis. Ze zijn compact en duurzaam van opzet.

Het bos blijft zoveel mogelijk onaangeroerd. Op de grote vlonders ervaren bezoekers het buitenleven. Het sedumdak zorgt voor een hoogwaardige isolatie. Lees verder >

4. Naturalis Biodiversity Center Leiden door Neutelings Riedijk Architecten

In Leiden is het vernieuwde Naturalis Biodiversity Center opgeleverd. Neutelings Riedijk Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van het vernieuwde Naturalis. Het bureau heeft de museumzalen van het oude gebouw herbestemd tot depots en alle publieksruimtes ernaast gelegd.

Naturalis Biodiversity Center Leiden door Neutelings Riedijk Architects. Beeld scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

Beeld scagliolabrakkee 

Verbindende schakel tussen oud en nieuw is het atrium met de opengewerkte ‘glaskroon’. Vanuit hier zijn zowel de museumzalen, het restaurant en de winkel als de kantoren, laboratoria en depots van het natuurhistorisch instituut ontsloten. Lees verder >

5. Twaalf woningen in Eindhoven door JMW architecten

In een relatief nieuwe uitbreidingswijk heeft JMW architecten twaalf kleine, vrijstaande woningen ontworpen. Een on-Nederlandse stedenbouwkundige opzet, waarbij de positionering van de villa’s de ruimte van publieke en private buitenruimte definieert. Dat zorgt voor een parkachtig gebied.

Beeld René de Wit

De heldere opzet van de woningen kent een kern waar omheen gewoond wordt op de begane grond. De verdieping biedt ruimte voor drie slaapkamers en een badkamer. De begane grond beschikt over nog een extra ruimte, welke bijvoorbeeld als speelkamer kan worden aangewend. Lees verder >

6. Forum Groningen door NL Architects

In Groningen is vorige maand het Forum geopend. Dit culturele gebouw vol met boeken, bioscoopzalen, expositieruimtes en horeca vormt een nieuwe plek van ontmoeting en ontspanning in de binnenstad. NL Architects ontwierp een atrium vol roltrappen die de bezoekers langs verschillende ‘gestapelde pleinen’ leiden.

Forum Groningen door NL Architects. Beeld NL Architects en ABT © Marcel van der Burg

Beeld Marcel van der Burg

Onderweg kunnen zij zich laten verleiden door de geclusterde functies op de verschillende verdiepingen. Door de nieuwe verbindingen weten de verschillende functies elkaar te versterken. Het resultaat is als een groot cultuurwarenhuis, waar iedereen uit de stad zijn eigen plek kan vinden. Lees verder >

7. Zestien Laagbouwwoningen in Arnhem door Atelier Kempe Thill

Aan de rand van het Spijkerkwartier in Arnhem zijn zestien woningen naar een ontwerp van Atelier Kempe Thill opgeleverd. De woningen zijn opgezet als een ensemble maar hebben door individuele plattegronden een eigen identiteit.

Beeld Ulrich Schwarz

Het bouwvolume wordt georganiseerd in vier eenvoudige stroken met min-of-meer vier identieke eengezinshuizen. De gevels aan de noordkant zijn eerder gesloten, terwijl de gevels aan de zuidkant vrij luchtig zijn en zich openen naar de zon. De individuele tuinen liggen tussen de bebouwde stroken. Lees verder >

8. Schuurwoning Werkhoven door RV Architectuur

Aan de rand van het dorp Werkhoven heeft RV Architectuur een Schuurwoning ontworpen. Uitgangspunt voor deze woning is een groot zadeldak met een houten constructie.

Beeld René de Wit

Precies ter hoogte van de nok is de woning in twee helften verdeeld. De éne helft is transparant, de andere helft massa. In dit volume zitten de voorzieningen, de slaapkamers en de keuken. Lees verder >

9. Hoofdkantoor ASICS EMEA in Hoofddorp door Powerhouse Company

In Hoofddorp heeft Powerhouse Company, in samenwerking met RED Company, het nieuwe EMEA-hoofdkantoor voor ASICS gerealiseerd. Het ontwerp weerspiegelt de identiteit van het Japanse merk. Daarnaast draagt het zorg voor het fysieke en mentale welzijn van haar werknemers.

Overstekken met uitsparingen kenmerken de noordgevel van het hoofdkantoor van ASICS door Powerhouse Company Beeld Sebastian van Damme

Beeld Sebastian van Damme

De overstekken benadrukken de horizontale lijn in de gevel en beschermen tegelijkertijd de werkvloeren tegen direct zonlicht. Een diepe uitsparing met ASICS-logo markeert de hoofdentree. Lees verder >

10. Oodi Central Library in Helsinki door ALA Architects

In het centrum van Helsinki heeft ALA Architects de Oodi Central Library ontworpen. In het gebouw komen de dynamiek van de locatie en het bibliotheekprogramma samen. De drempelvrije openbare ruimtes werken uitnodigend voor bezoekers.

Central Library Oodi. Helsinki door ALA Architects. Beeld Tuomas Uusheimo

Beeld Tuomas Uusheimo

Het Kansalaistori Square (Citizens Square) voor de nieuwe centrale bibliotheek loopt vanaf het het regeringsgebouw door naar binnen en versmelt het gebouw met de openbare ruimte. De begane grond is opgezet als een robuuste, drukke ruimte die geschikt is voor snelle bezoeken en walkthroughs. Daarnaast kan de verdieping worden gebruikt voor evenementen. Lees verder >

Wil je ook projecten met ons delen? Dat kan eenvoudig via deArchitect.nl

Reageer op dit artikel