artikel

Optimaal interieurontwerp binnenwanden Amsterdam City Harbour Hotel

Architectuur

Partnerartikel – Het Kopgebouw in het Cruquiusgebied aan de oever van het IJ, ook wel bekend als het Amsterdam City Harbour Hotel, huisvest een interessante mix van hotel en appartementen voor long & short stay aan het water. Drie van de vier torens van het hotel worden geëxploiteerd door de Duitse hotelketen Novum Hospitality als The niu Fender. Het bevat 246 hotelkamers en 85 appartementen voor extended stay. Architectenbureau Mulderblauw in Leidschendam ontwierp het hotel, inclusief het interieur van The niu ender, dat eind dit jaar officieel wordt opgeleverd.

Tekst Tosca Vissers

Het project valt onder de gebiedsontwikkeling van het Cruquiuseiland, dat de komende jaren zal worden getransformeerd van industriegebied tot woon-, werk- en recreatiegebied. De architecten van Mulderblauw hebben zich voor het interieurontwerp door de maritieme en industriële invloeden uit de omgeving laten inspireren. Typische elementen van de Amsterdamse haven zijn in het ontwerp van Amsterdam City Harbour Hotel terug te vinden zoals de industriële  materialen blauwstaal, zichtbeton, rasterwerken, gaas en hout. De kleuren hebben een klassieke combinatie van donkergroen en okergeel.

Robert Mulder, architect en eigenaar van Mulderblauw vertelt dat het complex vier bouwvolumes omvat, waarvan drie torens voor het Novumhotel zijn en in één toren de 85 de serviced apartments van Yays zijn gehuisvest. “Het uitzicht van de torens aan de Cruiquiusweg over de stad en de haven is prachtig”, zegt Mulder. Het gebouw fungeert als een grootse entree voor het achterliggende havengebied. Het open karakter kenmerkt zich door de glazen brugdelen die de drie Novumtorens met elkaar verbinden. “Vooral in de avond is het gebouw prachtig om te zien”, zegt Mulder. Door de uitsnede in het midden van het gebouw verandert het uiterlijk ’s avonds, als de lichten in het gebouw aangaan, van een groot massief gebeeldhouwd blok in een lichtsculptuur dat vanuit het hart is verlicht.

Het Amsterdam City Harbour Hotel in het Cruquiusgebied aan de oever van het IJ

Interieur

Mulderblauw heeft ook het interieur van het Novumgedeelte van het Amsterdam City Harbour Hotel ontworpen. Naast de hotelkamers maken ook de bar en restaurant onderdeel uit van dit ontwerp. “Ons kennisniveau op het gebied van hotels is hoog. We hebben voor verschillende hotelketens gebouwen mogen ontwerpen, inclusief het interieur. Deze combinatie van expertise is voor Novum van doorslaggevende betekenis”, zegt Mulder. De materialisatie van de binnenwanden van het hotel zijn aangepast aan de wensen van de exploitant. Projectleider Gijs Zandbergen van Mulderblauw, is sterk betrokken bij het
exterieur als het interieur van het Amsterdam City Harbour Hotel. “We hebben de verdiepingen met de publieke ruimtes en hotelkamers zo optimaal mogelijk ingedeeld.

De niet-constructieve binnenwandsystemen zijn opgebouwd met metalen staanderwanden van Knauf, waarmee we in een vroeg stadium samenwerken. Al tijdens onze ontwerpstudiefase, leggen we onze ontwerpstudie aan Knauf voor om advies te vragen over de opbouw van de wanden in relatie tot het programma van eisen”, zegt Zandbergen. De diktes van hotelkamerscheidende wanden zijn van cruciaal belang om de maatvoering van de hotelkamers optimaal te benutten. “Deze bepalen dan ook de ontwerpstudies”, zegt Zandbergen. “Voor de geluidswerendheid en brandveiligheid maakt Knauf een projectboek met verschillende typen wanden die we in het DO-omgevingsvergunningstraject willen toepassen.” De wandopbouw van de binnenwanden in de hotelkamers is met een dubbel skeletopbouw toegepast, zodat de wand losstaat van de wanden van de aangrenzende hotelkamer en hierdoor geen contact maakt met de ander
zijde van de wand. “Hierdoor is contactgeluid van de andere hotelkamer niet hoorbaar”, legt Zandbergen uit. De verticale schachten tussen de twee badkamers in hebben een dubbele beplating aan de buitenzijde, waardoor aan de schachtzijde een dubbele stijl met steenwol wordt toegepast, vanwege de brandveiligheid van 60 minuten brandwerendheid. “Als architecten betrekken we partijen zoals Knauf al in een vroeg stadium van het ontwerpproces zodat we weten welke wanddiktes gehanteerd moeten worden om aan alle brand- en geluidseisen te voldoen. Dat is handiger dan achteraf het plan te moeten wijzigingen”, aldus
Zandbergen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Knauf.

Reageer op dit artikel