artikel

Tentoonstellingen om te bezoeken tijdens de kerstvakantie

Architectuur

Tentoonstellingen om te bezoeken tijdens de kerstvakantie

Door Astrid de Wilde – De komende periode is tussen (zware) kerstdiners en oliebollen met champagne wellicht tijd om een tentoonstelling te bezoeken en je te laten inspireren voor volgend jaar. Niet alleen de tentoonstellingen zijn het bezoeken waard maar ook de gebouwen zelf. Onlangs zijn een aantal spraakmakende musea in Nederland en daarbuiten geopend. Onderstaand een aantal suggesties in binnen en buitenland.

Tentoonstellingen nationaal

Zeitgeist Bauhaus, Van Eesteren Museum, Amsterdam. Tot en met 5 januari 2020
De tentoonstelling Zeitgeist Bauhaus, die momenteel te zien is in het Van Eesteren Museum, wordt wegens succes met één maand verlengd, tot en met zondag 5 januari 2020. Dit biedt nog meer bezoekers de gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken en/of deel te nemen aan de bijbehorende speciale Zeitgeist-Bauhauswandeling. Dankzij de verlenging kan ook de bijbehorende creatieve workshop nog twee maal extra worden aangeboden; op 28 december 2019 en 3 januari 2020.
De tentoonstelling vertelt over hoe het Bauhaus effect heeft gehad op leven en wonen in Amsterdam en plaatst daarin de architectuur en stedenbouw van de stad centraal, met name die van Nieuw-West. Cornelis van Eesteren bezocht het Bauhaus in Weimar in 1922 en leerde er veel collega-architecten en -ontwerpers kennen. De kennis en inzichten die hij daardoor opdeed, paste hij later toe in zijn ontwerpen voor Nieuw-West. In de tentoonstelling is te zien hoe en welke (wereld)beroemde architecten en ontwerpers Van Eesteren tot zijn vriendenkring mocht rekenen. Meer informatie>>

Alley of Light van Serge Schoemaker Architects. Tot en met 6 januari
Het Lugano Arte e Culturale (LAC) in de Zwitserse plaats Lugano toont tot en met 6 januari het lichtkunstwerk Alley of Light van Serge Schoemaker Architects. Het Amsterdamse ontwerpbureau produceerde het werk in samenwerking met DigiLuce. De ruimtelijke installatie bestaat uit een driedimensionaal grid van 2000 handgemaakte lampjes. Lees meer>>

Daan Roosegaarde – Presence, Groninger Museum. Tot en met 12 januari
Het eerste grote museale soloproject van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Presence is een interactief lichtgevend kunstwerk dat hij speciaal voor het Groninger Museum ontwikkelde en door de aanwezigheid van bezoekers wordt aangestuurd. Hoewel het kunstwerk het resultaat is van innovatief materiaaltechnisch onderzoek, is Presence voor de bezoeker heel intuïtief. De installatie bestaat uit verschillende sferen waardoor de bezoeker allerlei perspectiefwisselingen ondergaat – van groot en massief naar klein en beweeglijk, van donker naar licht. In de ene zaal tekenen futuristische bollen lijnen op de grond. Lees meer over Presence>>

Daan Roosegaarde – Presence, Groninger Museum. Tot en met 12 januari

Amsterdam Light Festival. Tot en met 19 januari
Thema van deze achtste editie van het Amsterdamse lichtkunst-spektakel is ‘Disrupt!’ (Verstoor!). Volgens de organisatie komt een disruptie of plotselinge ontregeling vaak ongelegen. Het kan gaan over conflicten, chaos en mogelijk gevaar. Maar ontregeling kan ook “een positieve aanzet geven tot verandering en onbekende mogelijkheden zichtbaar maken”. Twintig kunstenaars verbeelden het thema in lichtsculpturen, die lopend, fietsend of per boot kunnen worden bekeken. Ze lopen uiteen van een ‘bevroren explosie’ (Nothing Holding Us), tientallen knipperende ogen bij Artis (De Nachtloerrrders), een ondergelopen straat op het Entrepotdok (Surface Tension), tot een gigantische, blauw verlichte vliegende ‘bom’, die blijkt te bestaan uit duizenden oplichtende veertjes (Big Bang). Lees verder>>

Te zien tijdens het Amsterdam Light Festival: Surface Tension door Tom Biddulph en Barbara Ryan. Beeld Janus van den Eijnden

Dromen in beton, Centraal Museum Utrecht. Tot en met 19 januari
Een tentoonstelling over twee utopische bouwprojecten met een onstuimige geschiedenis: Kanaleneiland en Hoog Catharijne. Beide projecten werden ooit gepresenteerd als oplossingen voor de problemen waar de stad Utrecht mee kampte: Kanaleneiland zou het woningtekort oplossen en Hoog Catharijne het verkeersvraagstuk. Toch leken beide projecten binnen enkele decennia eerder symbool te staan voor problemen dan voor oplossingen. Meer informatie>>

Dromen in beton. Beeld Cas Oorthuys, Nederlands Fotomuseum

Design van het Derde Rijk, Design Museum Den Bosch. Tot en met 20 januari
De tentoonstelling toont de grote bijdrage van vormgeving aan de opkomst van de kwaadaardige nazi-ideologie. De nazi’s waren meesters in het inzetten van vormgeving om hun doel te bereiken; massa’s mensen wisten ze ermee aan hun kant te krijgen.  Met de Volkswagen Kever, de Olympische Spelen in 1936, de swastika en de films van Leni Riefenstahl en belangrijke historische stukken uit Duitsland en Nederland. Lees meer>> of lees de blog van Harm Tilman>>

League of German Girls Dancing during the Reichs Party Congress. (Photo by Hugo Jaeger/Timepix/The LIFE Picture Collection/Getty Images). Design van het Derde Rijk, Design Museum Den Bosch. Tot en met 20 januari

Installatie Animal Encounters door Studio Ossidiana, Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Tot 26 januari
Studio Ossidiana toont op basis van een ruimtelijke installatie hoe architectuur vorm kan geven aan de ontmoeting tussen mens en andere dieren. Aan de hand van nieuw onderzoek, speciaal ontwikkelde modellen en archiefselecties uit de Rijkscollectie worden de verschillende relaties tussen de leefwerelden van mens en dier zichtbaar gemaakt en verbeeld, van papegaaistok tot ecosysteem. Meer informatie>>

David Umemoto in Escher Den Haag. Tot en met 9 februari
Naast de vaste tentoonstelling over het werk van Maurits C. Escher (1898-1972) zijn in het Het Paleis in Den Haag in de tentoonstelling ‘David Umemoto: Architect van het onmogelijke’ sculpturen te zien van de hedendaagse kunstenaar. De Canadese kunstenaar David Umemoto werkte tien jaar als architect. Na verloop van tijd raakt hij geïnteresseerd in het werk op kleinere schaal, in het maken van objecten. Hij verlegt daarin zijn focus van architectuur naar sculptuur waarin hij de grenzen op zoekt van de perfectie van beide disciplines. Lees verder>>

Modern Shapes. David Umemoto

Modern Shapes, David Umemoto in Escher Den Haag. Tot en met 9 februari

Narrow House in Oude Kerk in Delft. Tot en met 16 februari
Het Narrow House is het absurdistische ontwerp van de Oostenrijker Erwin Wurm, dat hij ook toonde op de Biënnale van Venetië. Nadat het in Delft te bezoeken is geweest, verhuist het naar de West Collection in het Amerikaanse Philadelphia. Dat het in Delft te bekijken en ook te betreden zal zijn, heeft te maken met het themajaar Gouden Eeuw en de komende tentoonstelling van bijna dertig werken van  Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer’ in Museum Prinsenhof Delft. Meer informatie>>

Nooit gebouwd Den Haag, Haags Historisch Museum. Tot 22 maart
Het Haags Historisch Museum heeft aan een tentoonstelling gewerkt over nooit uitgevoerde gebouwen en plannen in Den Haag. Behalve gebouwen zijn ook niet gekozen ontwerpen te zien voor beeldbepalende gebouwen die iedereen kent, zoals het Vredespaleis, het Haagse stadhuis en de Tweede Kamer. Lees meer>>

Nooit Gebouwd Den Haag. Beeld Eelco van Duijne

Nooit Gebouwd Den Haag. Beeld Eelco van Duijne

Mondo Mendini, Groningen. Tot en met 5 mei 2020
Vijfentwintig jaar na de opening van het door hem ontworpen Groninger Museumgebouw heeft Alessandro Mendini (1931-2019) alle ruimte gekregen om zijn droomtentoonstelling te realiseren. Kort voor zijn overlijden eerder dit jaar selecteerde de grand old man van het Italiaanse design niet alleen tientallen van zijn eigen revolutionaire ontwerpen, maar ook werk van vele andere kunstenaars en ontwerpers. Als geen ander huldigde Mendini het principe van samenwerking tussen creatieve geesten en zag hij het belang van de fantasie. Mondo Mendini belooft dan ook een kleurrijke, visueel overweldigende mix van beeldende kunst, design en architectuur te worden. Lees meer>>

Tentoonstellingen internationaal

Olafur Eliasson: In real life, Tate Modern, Londen. Tot 5 januari
Olafur Eliasson toont in de meest getoonde tentoonstelling op Instragram, een reeks interactieve installaties, waaronder een 39 meter lange, met mist gevulde gang, een veelkleurig schaduwspel en een indoor regenboog. Meer informatie>>

The Weather Project. A sun simulacrum by Olafur Eliasson. Tate Modern. Beeld via Flickr

Utopie en ondergang. Kunst in de DDR, Kunstpalast, Düsseldorf. Tot 5 januari
Met een grote tentoonstelling wijdt het museum Kunstpalast in Düsseldorf als eerste culturele instituut in West-Duitsland een tentoonstelling aan de kunst uit de DDR en geeft zo een inzicht in een artistiek tijdperk vol tegenstrijdigheden tussen 1949 en 1989. Hierbij worden kunststukken van bekende kunstenaars zoals Willi Sitte, Bernhard Heisig en Werner Tübke getoond, maar ook kunstwerken van kunstenaars die in het Westen nauwelijks waargenomen. Lees meer op de site van het Kunstpalast>>

Enter the modern landscape, Paleis voor Schone Kunsten van Brussel. Tot 12 januari
De tentoonstelling brengt de resultaten van een grootschalig Europees onderzoeksproject over de impact van 20e-eeuwse dominante politieke systemen op de constructie van landelijke nederzettingen her en der in Europa en zelfs daarbuiten.Door de ontwikkeling van diverse landelijke gebieden te bestuderen, herbekijkt het onderzoek het specifieke erfgoed van het modernistische landschap — maar ook de politieke, sociologische en culturele paradigma’s ervan — vanuit een hedendaags oogpunt. De tentoonstelling toont zowel archiefstukken als beeldend werk op diverse dragers (zoals film, fotografie, tekeningen enz.). Lees meer>>

Unfolding the Archives, deSingel, Antwerpen. Tot 19 januari
Het Vlaams Architectuurinstituut toont in deze tentoonstelling topstukken, verborgen schatten en merkwaardige ontdekkingen uit zijn collectie. Ze verrijkt hedendaagse thema’s in de architectuur met een historische dimensie, toont nieuw verworven archieven voor het eerst aan de bezoeker, of belicht markante figuren of momenten uit de architectuurgeschiedenis. Meer informatie>>

Bio26|Common Knowledge, Ljubljana, Slovenië. Tot 9 februari
De 26e Designbiënnale in Ljubljana heeft BIO26|Common Knowledge. Curator Thomas Geisler nodigt je uit om in de wereldwijde informatiecrisis te duiken. Lees meer>>

Back to School, Scholenbouw van morgen, deSingel, Antwerpen tot 16 februari
Back to School onderzoekt of scholen in Vlaanderen klaar zijn voor de toekomst. De tentoonstelling toont een selectie van interessante schoolgebouwen die de voorbije jaren werden gerealiseerd. De projecten weerspiegelen de typologische vernieuwingen binnen scholenbouw, illustreren welke plaats een school kan vervullen in het weefsel van een dorp of stad, en tonen de rol die architectuur kan vervullen in de sociale en ruimtelijke context. Meer informatie>>

‘Horta Horizons’ – Outdoorinstallatie van Bas Smets, Baron Hortastraat, Brussel. Tot 30 juni 2021
Het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel ondergaat een grote renovatie. Afgelopen september kreeg de Grote Zaal Henry Le Boeuf nog een moduleerbare parterre. Nu is het de beurt aan de Baron Hortastraat, die door landschapsarchitect Bas Smets wordt omgevormd tot een artistieke installatie. Ook het dak langs de Ravensteinstraat en Hortastraat krijgt een opknapbeurt. Lees meer>>

Bozar Installatie Bas Smets Brussel

‘Horta Horizons’ – Outdoorinstallatie van Bas Smets, Baron Hortastraat, Brussel. Tot 30 juni 2021 Beeld: Yannick Sas

Peter Behrens, kunst en techniek, LVR-Industriemuseum Peter-Behrens Bau, Oberhausen. Permanente tentoonstelling
De nieuw ontwikkelde vaste tentoonstelling over de architect en designer Peter Behrens presenteert volgens originele ontwerpen ontwikkelde architectuurmodellen maar ook actuele en historische foto’s van zijn bouwwerken – beginnend bij zijn vroege woonhuis in Darmstadt tot en met de tabakfabriek in Linz. Het LVR-Industriemuseum in Oberhausen is trouwens een door Behrens zelf ontworpen gebouw. Meer informatie>>

Gebouwen die het bezoeken waard zijn

Museum De Lakenhal in Leiden
Het Leidse Museum is volledig gerestaureerd en verrijkt met een nieuwbouw. Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects tonen de verschillende tijdlagen van het gebouw met als uitgangspunt een ‘eenheid in verscheidenheid’. Het museum heeft verschillende nominaties voor architectuurprijzen op zijn naam staan (ARC19 Architectuur; ARC19 Interieur) en won onlangs de Abe Bonnemaprijs 2019. Lees meer>>

Museum De Lakenhal Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects. Beeld Karin Borghouts

Museum De Lakenhal Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects. Beeld Karin Borghouts

Naturalis in Leiden
In het Internationale kennisinstituut in Leiden is een natuurhistorische collectie van 42 miljoen objecten (top 5 van de wereld) te zien. Daarnaast is het museum uitgerust met state-of-the-art onderzoeksvoorzieningen. Het nieuwe gebouw is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten in samenwerking met modeontwerpster Iris van Herpen. Lees meer>>

Naturalis Leiden door Neutelings Riedijk Architects. Beeld scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

MoMa, New York
Het Museum voor Moderne Kunst (MoMA) in New York is onlangs na een sluiting van vier maanden weer heropend. Diller Scofidio + Renfro maakte in samenwerking met Gensler het ontwerp van het wereldberoemde museum. Lees meer over de verbouwing>>

12 MoMa Fase 2. Beeld Iwan Baan. Courtesey of MoMa

MoMa Fase 2. Installation View of the Marie Josée and Henry Kravis Studio, The Museum of Modern Art Beeld Iwan Baan. Courtesey of MoMa

The Twist in Jevnaker (NO) door BIG
Voor het Kistefos Sculpture Park in Jevnaker (Noorwegen) ontwierp BIG een museum in een brug. Deze verbindt de twee beboste oevers van de rivier Randselva met elkaar en voltooit de culturele route door het grootste beeldenpark van Noord-Europa. In de brug is duizend vierkante meter aan overdekte tentoonstellingsruimte voor het beeldenpark. Lees meer in onze monografie over Musea

The Twist BIG

The Twist door BIG maakt onderdeel uit van de beeldenroute door het Kistefos Sculpture Park in Jevnaker (Noorwegen). Beeld Beeld Laurian Ghinitoiu

Bauhaus Museum in Desseau door Addena
in Dessau het Bauhaus Museum geopend. In het kader van 100 jaar Bauhaus ontwierp het Spaanse addenda architects een volledig nieuw museum. Als een ‘Huis in een huis’ zijn de expositiezalen in het transparante gebouw gehangen. Lees meer>>

Bauhaus Museum Dessau door addenda architects. Beeld Thomas Meyer/OSTKREUZ

Bauhaus Museum Dessau door addenda architects. Beeld Thomas Meyer/OSTKREUZ

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel